Skoči do osrednje vsebine

Nova odrska in scenska tehnika v Delavskem domu Zagorje ob Savi

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je nagovoril zbrane na slavnostni prireditvi ob odprtju nove odrske in scenske tehnike v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje ob Savi. Gre za pomemben prispevek ministrstva k razvoju javne kulturne infrastrukture v lokalnem in regionalnem okolju.
Minister za kulturo s predstavniki Kulturnega centra Delavski dom Zagorje ob Savi pred kulturnim centrom

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je udeležil slavnostnega odprtja nove odrske in scenske tehnike v Delavskem domu Zagorje ob Savi | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 3

Minister dr. Simoniti je v svojem govoru povedal: "Še pred petimi leti smo govorili o proračunu Ministrstva za kulturo v vrednosti 167 milijonov evrov, v tem letu govorimo o proračunu v vrednosti 238 milijonov evrov, v prihodnjem letu o proračunu v vrednosti 244 milijonov evrov. Pa pri tem ne gre le za denar, gre tudi za vprašanje prioritet. Kultura ni doma samo v prestolnici, v Ljubljani, ampak je bogastvo te države tudi v tem, da je raznoliko kulturno življenje vneseno v vsa okolja, tudi do najmanjše vasi nekje na robu države. Zato smo si na našem ministrstvu tudi zadali nalogo, da bomo pomagali lokalnim skupnostim po vsej državi na področju kulturne infrastrukture, od obnov kulturnih domov do novogradenj, kar se v zadnjem desetletju ni dogajalo. Naložbo, ki je sedaj zaključena, je Ministrstvo za kulturo sofinanciralo z okoli 470.000 evri, saj je bila Občina Zagorje ob Savi uspešna na našem razpisu za sofinanciranje vlaganj v občinsko javno kulturno infrastrukturo. Preostali denar sta zagotovili občina Zagorje ob Savi in tukajšnji kulturni center. Mene kot ministra zelo veselijo obiski v občinah, v katerih vlagajo v kulturo in v katerih župani ne merijo razvoja občin le v metrih ali kilometrih asfalta. In ko sem prebiral zgodovino tega doma in kulture v vaši občini, me je to navdajalo z velikim zadovoljstvom."

V iztekajočem se mandatu ministra dr. Simonitija je Ministrstvo za kulturo v prizadevanju za decentralizacijo financiranja javnih kulturnih programov in projektov začelo izvajati javna poziva, ki občinam odpirata nove možnosti pri zagotavljanju finančnih sredstev za razvoj javne kulturne infrastrukture, ki je v pristojnosti javnih zavodov s področja kulture.

Med občinami, ki jim je uspelo pridobiti sredstva na Javnem pozivu za sofinanciranje javne kulturne infrastrukture občin, je bila leta 2021 tudi Občina Zagorje ob Savi. S sredstvi v vrednosti 469.197,20 evra je obnovila odrsko in scensko tehniko v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje ob Savi – vgradili so novo odrsko mehaniko in sodobni sistem upravljanja scenske mehanike.

Delavski dom Zagorje ob Savi, ki so ga zgradili leta 1960, predstavlja pomembno kulturno in družabno središče in stičišče v lokalnem in regionalnem okolju. Pohvali se lahko z bogatim kulturno-umetniškim programom, od gledaliških predstav, filmskih projekcij in koncertov do razstav. Razstavni prostori so v Galeriji Medija, ki domuje v Weinbergerjevi hiši, eni najstarejših stavb v mestu Zagorje ob Savi, in v avli Delavskega doma Zagorje. Poleg tega Delavski dom Zagorje ob Savi skrbi tudi za predstavitev rudarske dediščine, in sicer v okviru Rudarskega muzeja Zagorje v Kisovcu, ki je prvi muzej v Sloveniji, zasnovan interaktivno.