Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. marca 2022

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.10 je na smučišču v Kranjski Gori strmoglavil jadralni padalec in se poškodoval. Na kraju so ga oskrbeli reševalci na smučišču in reševalci NMP Jesenice, ki so ga prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice na zdravljenje. O nesreči so bile obveščene pristojne službe.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Maribor

Ob 16.17 se je v naselju Frajhajm v občini Slovenska Bistrica pri podiranju dreves poškodovala oseba. Posredovala je dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor, ki je s helikopterjem Slovenske vojske poškodovano osebo prepeljali do vojašnice, od koder so z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 18.27 se je v Krašnjem vrhu, občina Metlika, pričela akcija iskanja pogrešane osebe. V iskalni akciji, ki jo je koordinirala policija, so sodelovali gasilci PGD Slamna vas, Radovica, Drašiči, Božakovo, Suhor, Dragomlja vas, Grabrovec, Lokvica in Metlika ter vodniki reševalnih psov Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in Skupina za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS). Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 11.16 sta na glavni cesti v naselju Lahovče, občina Cerklje na Gorenjskem, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerklje so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu osebe do dežurne ekipe HNMP Brnik. Dve osebi so s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci so še odklopili akumulatorja na vozilih in posuli razlite motorne tekočine na cestišču.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.50 so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana posredovali po prometni nesreči dveh vozil na Šubičevi ulici v Ljubljani. Odklopili so akumulatorja ter posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom.

Izpostava Maribor

Ob 10.33 sta na avtocesti iz smeri Murska Sobota proti Mariboru pri izvozu za Sveto Trojico trčila osebno in tovorno vozilo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB)  Maribor, ki so nudili pomoč reševalcem, zavarovali kraj nesreče do prihoda delavcev DARS, odklopili akumulatorja, preprečili iztekanje nafte na tovornem vozili in jo prečrpali v nepoškodovan rezervoar, posuli iztekle motorne tekočine na cestišču in pomagali pri čiščenju tovora. V nesreči so se poškodovale tri osebe , ki so jih z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.18 sta na Vipavski cesti v Ajdovščini trčila osebno vozilo in kolesarka, ki se je pri padcu lažje poškodovala. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 10.07 je zagorel zračni filter v prezračevalnem sistemu v podjetju Titus v Dekanih v občini Koper. Še pred prihodom gasilcev Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper je ogenj ugasnil. Gasilci so opravili strokovni ogled.

Ob 19.32 so se v Tomažičih, občina Koper, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji so na kraju dogodka iz dimnika odstranili saje, pregledali notranjost in zunanjost dimnika ter prezračili prostore.

Izpostava Kranj

Ob 11.17 je v naselju Prebačevo, občina Šenčur, zagorelo gospodarsko poslopje. Posredovali so gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur, Prebačevo-Hrastje, Trboje, Voklo in Voglje. Reševalci NMP Kranj so oskrbeli dve osebi, ki sta se nadihali dima. Gasilci so požar lokalizirali, začeli z razkopavanjem sena in gašenjem požara. Ogenj je v celoti uničil ostrešje objekta.

Izpostava Maribor

Ob 4.23 je na Kletarski ulici v Mariboru zagorel usmerjevalnik za internetno povezavo v stanovanjskem objektu. Lastniki so sami pričeli z gašenjem že pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor in PGD Maribor - mesto, ki so požar dokončno pogasili, iznesli pogorele dele, prezračili celoten objekt, pregledali prostore z detektorjem nevarnih plinov in nudili prvo pomoč osebama do prihoda reševalcem NMP. Reševalci NMP Maribor so osebi, kateri sta bili izpostavljeni dimu, na kraju dokončno oskrbeli in eno osebo nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.32 je na Samostanski ulici v Radljah ob Dravi zagorelo v kletnih prostorih stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so pogasili požar, iz objekta umaknili osebi in prezračili prostore objekta. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so zaradi vdihanega dima eno osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 17.17 je zagorelo osebno vozilo na Partizanski cesti v Velenju. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj, pregledali vozilo ter nudili pomoč pri nalaganju vozila na avto vleko. Požar je pogasil lastnik vozila.

Izpostava Koper

Ob 17.28 je zagorelo tovorno vozilo na Krožni cesti, v Kopru. Uslužbenci Mercator trgovine so tovorno vozilo pogasili pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, ki so vozilo preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 0.16 je v naselju Šempeter v Savinjski dolini, občina Žalec, na njivi gorel hmeljski plevel. Gasilci PGD Šempeter in Žalec so požar pogasili in prekopali pogorišče.

Ob 0.54 je na območju Prebold – Marija Reka, občina Prebold, na težko dostopnem terenu gorel gozd. Gasilci PGD Prebold–Dolenja vas–Marija Reka, Sveti Lovrenc, Matke, Groblja, Šešče, Latkova vas, Ločica ob Savinji, Žalec, Šempeter v Savinjski dolini in Kaplja vas so požar pogasili in manjša žarišča pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je ostala požarna straža PGD Sveti Lovrenc. Pri gašenju požara se je en gasilec lažje poškodoval, zdravniško pomoč je poiskal naknadno, sam.

Ob 12.24 je na pobočju hriba nad naseljem Rogatec gorelo v gozdu. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Rogatec, PGD Donačka Gora in PGD Dobovec pri Rogatcu.

Ob 19.08 je v Gotovljah, občina Žalec, gorela suha trava. Gasilci PGD Gotovlje so ogenj pogasili ter pregledali okolico. Zgorelo je približno dvesto kvadratnih metrov suhe trave.

Izpostava Koper

Ob 17.05 je v dekanih zagorelo grmičevje ob progi. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani, ki so požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov  pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 20.23 so se v naselju Dvorje, občina Cerklje na Gorenjskem, vneli sekanci. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem so sekance pogasili in prekopali.

Ob  20.52 je v bližini Linhartovega trga v Radovljici zagorel kup vej in odpadnih palet. Gasilci PGD Lesce in Radovljica so ogenj pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.30 sta ob Rudniškem jezeru v Kočevju zagorela suha trava in odpadni leseni material. Požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje in Šalka vas.

Ob 15.59 so gasilci PGD Šalka vas pogasili približno 6 kvadratnih metrov gorečega listja ob cesti med Cvišlerji in Onekom v Kočevju.

Ob 19.21 je na Cesti v Kresnice v naselju Podgrad, občina Ljubljana, gorela podrast na strmem pobočju gozda na površini približno 2000 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana, PGD Zalog-Sp. Kašelj in Sostro so požar pogasili, požarišče prekopali in izdatno zalili z vodo.

Ob 21.13 je ob Cesti na Trato v Kočevju gorelo na travniku. Gasilci PGD Kočevje so pogasili okoli 500 kvadratnih metrov goreče suhe trave.

Ob 22.27 je na Trati, na Cesti na Trato in ob Rudniškem jezeru, vse v občini Kočevje, gorelo na travnikih. Gasilci PGD Kočevje so na prvi lokaciji pogasili okoli 200, na drugi okoli 1000 in na tretji okoli 2000 kvadratnih metrov suhe trave in podrasti.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.42 je ob cesti v naselju Lešane, občina Apače, gorela suha trava. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Lešane.

Ob 18.45 je v Slomškovem naselju v Lendavi zagorelo podrastje in suha trava na dveh mestih. Požar na površini okoli 610 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Lendava.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.22 je ob železniški progi v Potočni vasi, občina Novo mesto, gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 13.48 je pri naselju Vejar, občina Trebnje, gorela gozdna podrast in grmičevje. .Gasilci PGD Trebnje, Račje selo, Trebanjski Vrh in Ponikve so pogasili okoli dva hektarja gorečih površin.

Ob 20.30 je v ulici Ob potoku v Novem mestu gorelo v gozdu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

Ob 18.00 sta pri naselju Vejar, občina Trebnje, gorela podrast in grmičevje. Gasilci PGD Trebnje in Račje selo so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 21.00 sta pri naselju Črmošnjice pri Stopičah, občina Novo mesto, goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče so pogasili požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.44 je na Dolgih Brdih, občina Prevalje zagorela suha trava. Gasilci PGD Prevalje  so travniški požar v izmeri 4000 kvadratnih metrov pogasili ter prekopali.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 13.59 je v Ložnici pri Žalcu zagorela vsebina zabojnika za smeti. Gasilci PGD Ložnica so pogasili požar, preložili vsebino ter pregledali zabojnik.

Ob 19.12 je zagorela vsebina koša za smeti na Lipi v občini Velenje. Požar so pogasili gasilci PGD Šalek.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.06 se je v garaži nakupovalnega centra na Otoški cesti v Novem mestu kadilo iz koša za odpadke. Gasilci GRC Novo mesto so pogasili tleče odpadke.

Ob 20.59 je na Semiški cesti v Črnomlju gorela vsebina komunalnega zabojnika. Pred prihodom gasilcev PGD Črnomelj so požar pričeli gasiti policisti, gasilci pa so požar dokončno pogasili in pregledali zabojnik ter okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.58 je na železniški postaji v Trbovljah zagorelo v zabojniku za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Trbovlje mesto.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 23.33 je v prostorih Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu senzor sprožil požarni alarm pri GRC Novo mesto. Gasilca sta na kraju ugotovila povečano vrednost ogljikovega monoksida. Prezračila sta prostore garaže in resetirala alarmno centralo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 14.06 so na Cesti na Dobravo v Sevnici gasilci PGD Sevnica očistili oljni madež v dolžini okoli 150 metrov.

Izpostava Kranj

Ob 13.16 je na gradbišču na Smledniški cesti, občina Kranj, na delovnem stroju počila hidravlična cev, iz katere je iztekalo hidravlično olje. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom ustavili iztekanje in nevtralizirali izteklo olje v okolici. Obveščen upravljalec ceste za čiščenje lokalne ceste.

Izpostava Postojna

Ob 19.16 je v Postojni v stanovanjski hiši iz rezervoarja iztekalo kurilno olje. Posredovali so gasilci PGD Postojna. Prečrpali so 700 litrov kurilnega olja. Do onesnaženja ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.26 so gradbeni delavci v Solkanu, občina Nova Gorica, pri zemeljskih izkopih naleteli na topovsko granato kalibra 149 mm, mase 41 kg, italijanskega izvora, šrapnel M 906 kalibra 75 mm, mase 6,5 kg, italijanskega izvora in ročno bombo Kugle, mase 1,2 kg, avstrijskega izvora. Nevarne najdbe iz I. svetovne vojne sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.59 so v naselju Veliko Širje, občina Laško, gasilci PGD Zidani most razžagali in odstranili na vozišče podrto drevo.

Ob 7.11 so v naselju Zibika, občina Šmarje pri Jelšah, gasilci PGD Zibika pregledali streho objekta, na katerem je močan veter razkril strešnike.

Izpostava Kranj

Ob 7.52 je na Alpski cesti na Bledu iztekala voda v garaži. Gasilci PGD Bled so preprečili nadaljnje iztekanje in izčrpali vodo iz objekta.

Ob 12.38 se je na parkirišču na Cesti Maršala Tita na Jesenicah v osebno vozilo zaklenil dojenček. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom odprli vrata vozila ter mami omogočili dostop do dojenčka. O dogodku so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Ob 19.08 je na Cesti Maršala Tita na Jesenicah ostala oseba v okvarjenem dvigalu. Gasilci GARS Jesenice so jo s tehničnim posegom rešili iz dvigala in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.22 so gasilci GB Ljubljana posredovali na Tržaški cesti v Ljubljani, kjer so s tehničnim posegom skozi okno vstopili v stanovanje ter tako reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 9.23 so gasilci GB Ljubljana posredovali na Archinetovi ulici v Ljubljani, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP so jo prevzeli v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Maribor

Ob 17.28 so gasilci JZ GB Maribor s pomočjo lestve skozi balkonska vrata vstopili v stanovanje na Kidričevi ulici v Mariboru in odprli vhodna vrata ter omogočili vstop reševalcem do onemogla oseb. Z reševalnim vozilom so jo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 18.18 so gasilci PGD Selnica ob Dravi pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in transportu poškodovane osebe do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.34 je na cesti Slamna vas–Radovica v občini Metlika traktor vozniku ukleščil  nogo. Gasilci PGD Metlika in Slamna vas so rešili ukleščenega voznika, ki je utrpel le lažje poškodbe in so ga na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Metlika.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.14 so gasilci PGD Izlake na Narofu, občina Zagorje ob Savi, pomagali ekipi NMP Zagorje pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.