Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan najavil nov humanitarni prispevek za Jemen

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na mednarodni konferenci na visoki ravni v odziv na humanitarno krizo v Jemnu, ki sta jo poleg Organizacije združenih narodov (OZN) gostili Švica in Švedska, najavil nov prispevek Slovenije za Svetovni program za hrano (angleško World Food Programme – WFP) v višini 80.000 evrov.
državni sekretar Raščan pred kamero, v ozadju zastave

Državni sekretar dr. Raščan je napovedal nov humanitarni prispevek za Jemen | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Dodatno je že lansko leto Slovenija napovedala prispevek v višini 40.000 evrov v letu 2022 in 50.000 evrov v letu 2023 namenjen Mednarodnemu odboru Rdečega križa (angleško International Committee of the Red Cross – ICRC).

Državni sekretar dr. Raščan je izrazil zaskrbljenost nad humanitarnimi razmerami v Jemnu, kjer se dogaja ena največjih humanitarnih kriz na svetu. Kljub nepredstavljivim razsežnostim  nove humanitarne krize v Ukrajini, ne smemo pozabiti na prizadete prebivalce Jemna, kjer je v sedmih letih konflikta umrlo več kot 14.500 civilistov, 10.200 otrok pa je bilo ubitih ali ranjenih. Poudaril je pomen spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava in zaščite humanitarnih delavcev ter pozval k politični rešitvi konflikta. 

Po poročanjih Urada OZN za koordinacijo humanitarne pomoči (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – OCHA) je lani več kot 20 milijonov ljudi potrebovalo humanitarno pomoč. Konflikt, ki traja že več kot sedem let, se je lani ponovno zaostril. Poleg okrepitve vojaških spopadov so na poslabšanje humanitarnega položaja vplivali tudi poglabljanje gospodarske krize, pandemija covida-19 ter močna deževja in poplave.

Slovenija je v zadnjih letih za prebivalce Jemna prek mednarodnih organizacij, kot sta WFP in ICRC, namenila več kot pol milijona evrov humanitarne pomoči.