Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. marca 2022

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.09 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Anhovega, 69 km zahodno od Ljubljane. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ročinj, Čiginja in Morskega.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

 Izpostava Kranj

 Ob 10.50 si je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, smučar pri padcu poškodoval nogo. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu je poškodovanca oskrbela in prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 Ljubljana.

Ob 13.06 se je v naselju Polje, občina Bohinj, izven kolesarske steze poškodoval kolesar. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so ga na kraju oskrbeli, prenesli do ceste in predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Bled.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 13.21 je v Metliki pri delu na višini oseba padla z lestve in se poškodovala. Na kraju so jo oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči Metlika. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP Brnik na krovu je osebo prepeljala v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 8.48 si je pri naselju Lohača, občina Postojna, pri delu v gozdu delavec poškodoval nogo. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD)  Studeno, ki so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Postojna in prenesli do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so poškodovanca prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.09 se je na Sv. Treh Kraljih v občini Radlje ob Dravi pri delu v gozdu poškodoval delavec. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so nudili pomoč pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pa so ga prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Reševanje obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 15.45 je posadka s helikopterjem SV z medicinsko ekipo na krovu prepeljala obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Murska Sobota.

Izpostava Maribor

Ob 10.50 je posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP Maribor na krovu poletela na Gradišče na Kozjaku, občina Selnica ob Dravi, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Selnica ob Dravi so oboleli osebi nudili prvo pomoč in zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 18.47 sta na Kolinski ulici v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli po vozišču razlite motorne tekočine in s tehničnim posegom skupaj z reševalci NMP Ljubljana iz vozila rešili poškodovano osebo. Reševalci NMP so poškodovano osebo na kraju dokončno oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.14 je v Očeslavcih, občina Gornja Radgona, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča v obcestni jarek. Pri tem se je vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Gornja Radgona so odprli vrata vozila in iz njega rešili voznika, ki ni bil poškodovan nato pa je čez nekaj časa tožil za rahlimi bolečinami v kolenu. Gasilci so še odklopili akumulator, izvlekli vozilo in očistili kraj dogodka.

Ob 14.24 sta v Pertoči, občina Rogašovci, čelno trčili osebni vozili. Poškodovalo se je šest oseb. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, Sveti Jurij, Rogašovci in Serdica. Oskrbeli so poškodovance do prihoda reševalcev NMP, zavarovali kraj dogodka, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in cestišče očistili.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.45 sta na Otoški cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli z vpojnim sredstvom po vozišču razlitih motornih tekočinah in delavcem cestnega podjetja nudili pomoč pri čiščenju vozišča. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ptuj

Ob 12.19 so v Veliki Nedelji, občina Ormož, trčili avtobus in dve osebni vozili. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj nesreče, prenesli dva ponesrečenca v reševalno vozilo in počistili cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.26 so se v Ulici bratov Jančarjev v Vojniku vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Vojnik. Zavarovali so kraj dogodka, počakali dokler saje niso zgorele in pregledali dimnik.

Ob 20.01 so se v naselju Gotovlje, občina Žalec, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Gotovlje so pogasili požar in preventivno pregledali prostore.

Izpostava Koper

Ob 13.55 so na Cesti borcev v Bertokih zagorele saje v dimniku objekta. Požar so pogasili gasilci GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji. 

Izpostava Kranj

Ob 10.04 so v naselju Belca, občina Kranjska Gora, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dovje in Mojstrana so gorenje pogasili in očistili dimniško tuljavo.

Ob 14.18 so v naselju Brezje, občina Radovljica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Brezje na Gorenjskem so požar pogasili in očistili dimniško tuljavo.

Ob 19.31 je v naselju Dvorje, občina Cerklje na Gorenjskem, zagorela žagovina v silosu mizarske delavnice. Posredujejo gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem, Zgornji Brnik, Spodnji Brnik, Velesovo in Zalog pri Cerkljah.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.47 so v vasi Spodnje Duplice v občini Grosuplje zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Polica so dimnik pregledali.

Ob 22.19 se je na Celovški cesti v Ljubljani v šestem nadstropju večstanovanjskega bloka zaradi zažgane hrane na štedilniku širil vonj po dimu. Zažgano hrano je stanovalec že sam odstavil in prezračili prostore pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato preventivno pregledali prostore in dokončno prezračili prostore objekta. Reševalci NMP pa so zaradi suma na vdihovanje dima stanovalca pregledali reševalci NMP UKC Ljubljana.

Ob 23.01 so se v naselju Ograje, občina Logatec vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Zaplana so pogasili požar v dimniški tuljavi, očistili dimnik in ob pregledu dimnika ugotovili, da v nadstropju stanovanjskega objekta zaradi poškodbe na dimniški tuljavi tli izolacija. Gasilci so s tehničnim posegom odstranili del dimniške tuljave in še pogasili gorečo izolacijo.

Izpostava Maribor

Ob 2.13 je na Streliški cesti v Mariboru zagorelo v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje so požar hitro omejili in pogasili, prezračili prostore in jih preventivno pregledali s termo kamero.

Ob 7.44 je v Kodričevi ulici v Mariboru v stanovanjskem objektu zagorela električna peč za ogrevanje. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Dogoše so ob prihodu izklopili elektriko, pri čemer je prenehalo goreti. Gasilci so objekt pregledali ter ga prezračili.

Ob 14.21 je na Partizanski cesti v Mariboru zagorelo v kleti večstanovanjskega objekta. Gorel je papir in odpadni material. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor Mesto so ogenj pogasili, objekt pregledali in prezračili.

Izpostava Postojna

Ob 12.10 je v naselju Prešnica, občina Hrpelje-Kozina, zagorele saje v dimniku objekta. Ogenj se je razširil še na ostrešje okoli dimnika. Lastnik stanovanjske hiše je pred prihodom sam lokaliziral požar. Gasilci PGD Materija in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) so dokončno pogasili goreče saje in ostrešje. Zgorelo je približno dva kvadratna metra ostrešja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.21 je na Arclinski cesti v Vojniku zagorela suha trava, ogenj pa se je razširil še na bližnje ciprese. Gasilci PGD Vojnik so požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 13.28 je v bližini naselja Pejce, občina Jesenice, zagorelo v gozdu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice, PGD Jesenice in Planina pod Golico so pogasili gorečo podrast, listje in suho travo.

Ob 20.30 je v naselju Gorenja vas - Reteče, občina Škofja Loka, pri kurjenju v naravi ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Reteče–Gorenja vas, Godešič in Škofja Loka so požar, ki je zajel pet kvadratnih metrov suhe trave, pogasili, področje pregledali s termovizijsko kamero, pogorišče prekopali in dodatno zalili z vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.15 je na Drenikovem vrhu v Ljubljani na mestu včerajšnjega požara tlelo v posameznih štorih. Gasilci GB Ljubljana so kraj dogodka prekopali in zalili z vodo.

Ob 12.27 je na Trati v Kočevju gorelo na travniku ob elektro postaji. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev PGD Kočevje, ki so okolico preventivno pregledali. Pogorelo je okoli 100 kvadratnih metrov suhe trave.

Ob 12.49 se je na Drenikovem vrhu na območju Rožnika v Ljubljani kadilo na požarišču, kjer je včeraj gorelo. Gasilci GB so mesto prekopali in prelili z vodo.

Ob 14.25 sta ob Pibernikovi cesti zadaj za tovarno Menina in potjo za pešce gorela podrast in grmovje na površini 300 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kamnik, Šmarca in Duplica.

Ob 16.32 je ob Rudniškem jezeru v bližini Šalke vasi, občina Kočevje, na posameznih žariščih tlelo pod zemljo. Gasilci PGD Šalka vas so žarišča razkopali in z vodo zalili približno 5 kvadratnih metrov površine.

Ob 18.10 sta ob Novomeški cesti nad podjetjem v Kočevju goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini približno 1000 kvadratnih metrov.

Ob 18.23 je na pobočju hriba Gradišče nad naseljem Pržanj, občina Ljubljana, gorel gozd. Požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ljubljana Šentvid, Podutik–Glince, Brdo, Spodnja Šiška, Zgornja Šiška, Črnuče, Stanežiče–Dvor, Dravlje in GB Ljubljana. Aktivirana je bila tudi Enota za podporo vodenju in Enota za logistiko Mestne občine Ljubljana. Na intervenciji je sodelovalo več kot 70 gasilcev.

Ob 18.49 je pri naselju Otavice gorelo na travniku. Gasilci PGD Otavice in Goriča vas so pogasili okoli 1000 kvadratnih metrov goreče suhe trave.

Ob 18.49 je ob Cesti na Ugar, občina Ribnica, gorela suha trava. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ribnica.

Ob 20.43 je v bližini Novomeške ceste v Kočevju gorela suha trava. Požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 22.34 je ob Podutiški cesti v Ljubljani v Draveljski gmajni gorelo prenosno kemično stranišče. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 11.26 sta v naselju Zimica, občina Duplek, gorela suho listje in podrast. Posredovali so gasilci GB Maribor ter PGD Dvorjane in Korena. Pogasili so požar na površini približno 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.22 je ob Knezovi ulici v Novem mestu gorela podrast. Požar na površini 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 17.19 je na Poganškem hribu v Novem mestu gorelo grmičevje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požare na več lokacijah, na skupni površini okoli 2500 kvadratnih metrov.

Ob 20.00 sta pri naselju Jelševnik, občina Črnomelj, goreli suha trava in podrast. Krajani so pričeli gasiti požar, gasilci PGD Dobliče pa so nato dokončno pogasli požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 13.38 je zaradi aktivnosti pripadnikov SV zagorelo na vojaškem poligonu pri Postojni. Gasilci PGD Postojna so pogasili gorečo travo in grmičevje na površini približno dveh hektarjev.

Ob 18.48 sta pri zaselku Zagrad v naselju Golac, občina Hrpelje–Kozina, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.37 je v naselju Zabreznik v občini Zagorje ob Savi zagorelo na travniku. Gasilci PGD Izlake in PGD Zagorje mesto so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.00 je v Šmartinskem parku v Ljubljani gorela vsebina kovinskega koša za odpadke. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

 

Eksplozije

 Izpostava Celje

Ob 6.25 je na Oblakovi ulici, občina Celje, v kuhinji objekta prišlo do eksplozije plinske jeklenke. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, pregledali objekt, opravili meritve plina, prezračili prostore, odstranili jeklenko iz prostora ter prepovedali nadaljnjo uporabo štedilnika do pregleda serviserja.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.45 so na Čečovju na Ravnah na Koroškem stanovalci večstanovanjskega objekta v pritličju zgradbe zaznali vonj po plinu. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda, ki večje koncentracije plina niso izmerili. Do uhajanja je prišlo zaradi nepravilne menjave jeklenke v enem izmed stanovanj.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.56 je na Zbiljski cesti v Medvodah na gladini ribnika ob stanovanjski hiši občan opazil oljni madež. Gasilci GB Ljubljana so opravili preventivni pregled ribnika in okolice ter izmerili prisotnost ogljikovodikov v ribniku, vendar nevarnosti za zdravje in okolje niso odkrili.

Ob 16.48 je bil ob Cesti v Mestni Log v Ljubljani potok Mali graben obarvan. Na kraj so prišli gasilci GB Ljubljana, vendar onesnaženosti niso opazili. Opravili so še pH test, ki ni pokazal odstopanja.

Ob 20.17 so na Kolinski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana očistili vozišče razlitih motornih tekočin po prometni nesreči.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 8.55 so v Šentjanžu, občina Sevnica, našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so odstranili in na kraju uničili topovsko granato kalibra 75 mm, ostanek iz obdobja druge svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.05 so v Kobaridu, pri izgradnji ceste našli topovski vžigalnik kalibra 65 milimetrov, mase 0,3 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta najdbo odstranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.06 so v Kajuhovi ulici v Slovenskih Konjicah gasilci PGD Slovenke Konjice nudili pomoč reševalcem NMP pri oživljanju obolele osebe in pomoč pogrebni službi pri prenosu. Oseba je umrla.

Izpostava Kranj

Ob 15.26 so v objektu na Savski cesti v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz kabine okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.48 so na Tržaški cesti v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem in policiji do onemogle osebe v kopalnici kateri so osebo prevzeli v oskrbo.

Ob 8.46 so v Maistrovi ulici na Viru, občina Domžale, gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli notranja vrata v stanovanjski hiši in patronažni sestri omogočili dostop do starejše osebe.

Ob 17.05 so v ulici Poštni vrt v Logatcu gasilci PGD Dolnji Logatec pomagali reševalcem NMP Logatec pri reanimaciji in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila. Oživljanje je bilo sprva uspešno, kasneje, v reševalnem vozilu, pa je obolela oseba preminila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasilo veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja za območja naravnega okolja brez snežne odeje.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti naravnega okolja je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.