Skoči do osrednje vsebine

Dopis ministrice prof. dr. Simone Kustec sindikatom in nekatera dejstva

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Potem, ko so sindikati nasprotovali udeležbi na sestanku, na katerega jih je povabila ministrica prof. dr. Simona Kustec, ker niso soglašali s prenosom le-tega na Facebook profilu ministrstva, jim je ministrica še pred sestankom poslala dopis.

Naslovila ga je na sindikate: SVIZ- Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, VSS – Visokošolski sindikat Slovenije, SINDIR – Sindikat direktorjev in ravnateljev Slovenije, NSDLU - Neodvisni sindikat delavcev Ljubljanske univerze in VIR - Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije.

V njem je ponovno opisala namen sestanka, in sicer da gre za pogovor o vseh odprtih vprašanjih in možnih rešitvah, ki bi jih bilo potrebno z namenom ponovne vzpostavitve v zadnjem desetletju porušenega ravnotežja sistemov napredovanj ter v tej povezavi plač, po njihovi oceni uveljaviti čimprej po volitvah oz. na začetku naslednjega mandata.

»Naj spomnimo, da se po Sklepu Vlade RS v času, ko so že razpisane volitve v Državni zbor, vlada ne bo pogajala in neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, saj zanje nima zakonske podlage v obstoječih proračunskih dokumentih, pripravljeni pa smo na konstruktivne pogovore, ki bodo lahko služili naslednji sestavi vlade ter državnega zbora,« je zapisala ministrica.

Dopis pa sklenila s pojasnilom: »Zaradi velikega interesa širše javnosti ter namena zagotavljanja popolne transparentnosti, smo se odločili, da bomo delovni pogovor neposredno prenašali na Facebook strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Javni prenos je odraz potrebe po transparentnosti in zaveze vseh nas po javnem delovanju, kar se pričakuje tako od vlade kot tudi od sindikatov.«

Povezava na posnetek (FB MIZŠ)

Dodajamo še nekaj dejstev, ki smo jih pripravili za namen sestanka.