Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. marca 2022

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 9.42 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala obolelo osebo iz Velenja v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.11 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP z Brnika prepeljala obolelo osebo s Črnega vrha v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 14.41 so na območju Boharine, Planine na Pohorju in Loške Gore v občini Zreče gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zreče iskali pogrešano osebo. Osebe niso našli.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.47 so na območju Ulice na Hribu v Novem mestu začeli akcijo iskanja pogrešane osebe. V iskalni akciji, ki jo je koordinirala policija, so sodelovali vodniki reševalnih psov Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in Skupine za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS) Dolenjske regije. Pogrešano osebo so našli živo nekaj po 19. uri in jo predali reševalcem nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto v nadaljnjo oskrbo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.00 sta v naselju Anže, občina Krško, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi nevtralizirali po vozišču iztekle motorne tekočine, s pomočjo občana iz obcestnega jarka izvleki traktor, odstranili osebno vozilo z vozišča, očistili vozišče, nudili pomoč policiji in prvo pomoč v nesreči poškodovanemu do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 8.01 sta v bližini ulice Babno v Celju na obvoznici trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z vpojnim sredstvom posuli po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Celje so v nesreči poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 18.22 sta v naselju Senovica v občini Šmarje pri Jelšah trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja, nudili pomoč avto vleki in očistili cestišče. Eno poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Šmarje pri Jelšah.

Izpostava Maribor

Ob 7.47 sta v naselju Spodnja Ložnica v občini Slovenska Bistrica trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili iz vozila ukleščeno poškodovano osebo, ji nudili prvo pomoč, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah, očistili vozišče in reševalcem NMP Slovenska Bistrica nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila. Ti so jo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 9.29 sta v naselju Kozjak nad Pesnico, občina Kungota, trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila in z vpojnimi sredstvi posuli po izteklih motornih tekočinah. V nesreči poškodovani osebi so reševalci NMP Maribor oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.11 je v naselju Stročja vas, občina Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in pri tem trčilo v drevo. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP. Ti so v nesreči poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.32 so na avtocesti med priključkoma Mirna Peč in Trebnje–vzhod v smeri Ljubljane, občina Mirna-Peč, trčili tovorno vozilo, osebno vozilo in dve kombinirani vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorje ter nudili pomoč reševalcem NMP, preventivno pregledali okolico nesreče, z vpojnim sredstvom posuli po izteklih motornih tekočinah ter oprali in očistili vozišče. Reševalci NMP Novo mesto so v nesreči poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto. Dežurni delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) so postavili prometno signalizacijo.

Izpostava Ptuj

Ob 12.16 sta v naselju Zgornja Hajdina, občina Hajdina, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulator, preprečili nadaljnje iztekanje motornih tekočin in iz vozila s tehničnim posegom rešili ukleščeno poškodovano osebo. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.46 so se v naselju Kristan vrh, občina Šmarje pri Jelšah, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kristan vrh in Šmarje so požar pogasili, pregledali dimnik in do prihoda dimnikarja odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.52 je v naselju Turnše, občina Domžale, zopet zagorelo seno na požarišču po požaru 10. 3. 2022. Požar na površini okoli 120 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, PGD Vir in Dob.

Ob 19.25 so v Valvazorjevi ulici, občina Šmartno pri Litiji, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šmartno pri Litiji so saje pogasili, dimno tuljavo pa očistili in preventivno pregledali do obiska dimnikarske službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.20 je v Spodnjem Kamenščaku, občina Ljutomer, zagorela plastična kritina nad delavnico. Požar, ki je zajel okoli pet kvadratnih metrov kritine, so pogasili gasilci PGD Ljutomer, Spodnji Kamenščak, Radomerje, Cezanjevci in Gresovščak.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.04 so se v naselju Selo, občina Ajdovščina, vnele saje v dimniku stanovanjska objekta. Gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina so goreče saje pogasili, prezračili prostore stanovanjskega objekta, okolico dimniške tuljave pregledali s termovizijsko kamero in lastniku objekta odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 20.17 so v Logu Čezsoškem, občina Bovec, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Srpenica so požar pogasili, očistili dimnik in prezračili prostore.

Izpostava Postojna

Ob 19.03 so na Gubčevi ulici, občina Ilirska Bistrica, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so požar pogasili, dimno tuljavo pregledali s termovizijsko kamero in lastnikom odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.48 je na avtocesti od Logatca proti Uncu, občina Logatec, zagorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Dolnji Logatec, Rakek in Cerknica so požar, ki je vozilo uničil v celoti, pogasili, kombi pregledali s termovizijsko kamero, odklopili akumulator in odstranili večje kose z vozišča.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.31 je v naselju Zgornja Pohanca, občina Brežice, pri kurjenju odpadnega materiala požar ušel izpod nadzora. Požar, ki je zajel kombinirano vozilo, razširil na podrast in rob gozda, so pogasili gasilci PGD Spodnja Pohanca in Sromlje.

Ob 16.48 so v naselju Stolovnik, občina Krško, goreli električni vodniki in ostali odpadni material. Požar so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Celje

Ob 15.40 je v naselju Prožinska vas, občina Štore, ob železnici zagorela suha trava. Požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Prožinska vas in Štore.

Ob 17.03 je v bližini Ceste Janeza Cvirna v Celju gorela podrast. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili PGE Celje.

Izpostava Koper

Ob 12.50 sta v bližini naselja Barizoni, občina Koper, zagorelo suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini.

Ob 13.54 je v bližini Južne ceste v Izoli občan sežigal izolacijo bakrenih vodnikov. Ogenj so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Izola.

Ob 15.40 je v naselju Zgornje Škofije, občina Koper, zagorelo v borovem gozdu. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Ob 19.15 so v Bertokih, občina Koper, gasilci JZ GB Koper, pogasili okoli 50 kvadratnih metrov suhe trave.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.34 je v gozdu med Rožnikom in Šišenskim hribom v Ljubljani gorela suha gozdna podrast in grmičevje na površini enega hektara. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana mesto so požar pogasili, območje pa pregledali in izdatno zalili z vodo. Gasilci PGD Ljubljana mesto so v večernih urah opravili preventivni obhod požarišča.

Ob 14.35 sta ob Prečni ulici v Litiji zagorela podrast in grmičevje. Požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Litija in Breg.

Ob 18.19 so v naselju Besnica, občina Ljubljana, gorela suha trava. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Prežganje, Sostro, Zalog-Spodnji Kašelj in GB Ljubljana.

Ob 21.24 so na Taborski cesti v Grosuplju, gasilci PGD Grosuplje, pogasili požar suhe trave in grmičevja na površini okoli 150 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.34 so pri Prvačini, občina Nova Gorica, v bližini čistilne naprave gorele naplavine na obrežju reke Vipava. Požar so pogasili gasilci PGD Dornberk.

Ob 16.41 so na Goriški cesti, občina Cerkno, v bližini čistilne naprave gorelo vejevje. Požar so pogasili gasilci PGD Cerkno.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.19 so ob cesti Škocjan – Zbure v Škocjanu na brežini goreli odpadki. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Škocjan.

Ob 10.12 sta v Prelesju, občina Črnomelj, gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Prelesje in Stari trg ob Kolpi.

Ob 11.47 sta v bližini ulice Šmihel v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel-Novo mesto.

Ob 12.10 sta pri naselju Hudo v Novem mestu gorela suha trava in podrast. Požar na skupni površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 16.10 je v ulici Pod Barončevim hribom v Novem mestu gorela brežina suhe trave in podrasti. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel-Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 22.20 je pri naselju Dobropolje, občina Ilirska Bistrica, gorelo v naravnem okolju. Požar suhe trave, grmičevja in podrasti na okrog petdeset kvadratnih metrih so pogasili in požarišče preventivno z vodo obilneje zalili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

Izpostava Ptuj

Ob 18.25 je v naselju Trdobojci, občina Videm, zagorelo podrastje na hribovitem terenu. Požar na površini okoli treh hektarjev so pogasili gasilci PGD Leskovec.

Ob 23.54 je v kraju Stanovno, občina Ormož, gorelo v gozdu listje, grmičevje in podrast. Gasilci PGD Ivanjkovci in Hardek so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 11.06 so na Bevkovi ulici v Žalcu goreli zabojniki za komunalne odpadke. Požar je pričel gasiti mimoidoči že pred prihodom gasilcev PGD Žalec, ko so nato dokončno pogasili požar.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.52 je bil v naselju Rudarjevo, občina Črna na Koroškem, zardi puščanja jeklenke zaznan močan vonj po plinu. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so izmerili koncentracijo plina, iz objekta iznesli plinske jeklenke in prezračili prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 17.41 so na Cesti v Šmartno, občina Vojnik, gasilci PGE Celje skupaj z delavci cestnega podjetja očistili vozišče v dolžini 500 metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.13 sta na križišču Jarške ceste in Clevelandske ulice v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in posuli po vozišču razlitih motornih tekočin. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.27 je v naselju Zapotok v občini Ig občan pri podiranju podpornega zidu našel topovski granati. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) sta najdeni granati kalibra 47 milimetrov iz obdobja druge svetovne vojne prepeljala na varno lokacijo, kjer sta najdbi uničila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.04 je na področju Banjšic v občini Nova Gorica občanka našla neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato kalibra 80 milimetrov, mase 6,7 kilogramov, avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 15.34 so na Bilečanski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljani ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 18.37 je na Brdnikovi ulici v Ljubljani občanka padla v stanovanjski hiši. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in tako omogočili vstop svojcem, ki so poskrbeli za osebo.

Ob 18.53 so na Hladilniški poti v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, s tehničnim posegom iz zaklenjene sobe rešili otroka.

Izpostava Maribor

Ob 13.37 so v naselju Vinarje, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč pri prenosu obolele osebe reševalcem NMP Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.44 so na Trgu svobode na Ravnah na Koroškem gasilci KGZ Ravne nudili pomoč pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila obolelo osebo reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so nato osebo z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasilo veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja za območja naravnega okolja brez snežne odeje.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti naravnega okolja je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.