Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja dr. Raščana z namestnikom zunanjega ministra Republike Peru

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je ob 30. obletnici perujskega priznanja Republike Slovenije, do katerega je prišlo 17. marca 1992, opravil avdio-video pogovor z namestnikom zunanjega ministra Republike Peru, veleposlanikom Luisom Enriquejem Chavezom Basagoitio.
državni sekretar Raščan sedi za mizo, v ozadju zastave

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je govoril z namestnikom zunanjega ministra Peruja | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Raščan je ponovil zahvalo za perujsko priznanje Slovenije pred 30 leti in poudaril, da nam je odločitev večine držav Južne Amerike za ta korak v nekaj tednih po priznanju evropskih partnerjev, vlila spodbudo in zaupanje kot novi članici mednarodne skupnosti. Pri tem je poudaril vlogo slovenske skupnosti, ki ostaja trden člen povezovanja med državama.

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo z dobrimi odnosi, ki sta jih državi v teh desetletjih razvili na številnih področjih ter se zavzela za njihovo nadaljnje poglabljanje in krepitev, tudi z izmenjavo medsebojnih obiskov v Ljubljani in Limi.

Poudarila sta tudi dobro sodelovanje, ki državi, prav tako že vrsto let, povezuje v multilateralnih forumih, kjer se povezujeta tudi ob različnih pobudah. Pohvalila sta aktivnosti in povezovanje, ki poteka v regionalnem okviru, zlasti v sklopu sodelovanja EU – Latinska Amerika in Karibi. Namestnik ministra Chavez Basagoitio se je zahvalil Sloveniji ob nedavnem povabilu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) k pristopnim pogajanjem.

Spodbudila sta k nadaljnjim aktivnostim na vseh področjih skupnega interesa, tako bilateralno kot tudi v regionalnih okvirih, med drugim: znanstvenega raziskovanja, digitalizacije, umetne inteligence, krožnega gospodarstva, turizma, izmenjave mladih. Poudarila sta pomen okrepitve vezi med državama.

Državni sekretar dr. Raščan se je zahvalil za sodelovanje Peruja na dnevih Latinske Amerike in Karibov (LAK), mednarodni konferenci ministrstva, namenjeni krepitvi stikov z regijo, ter predlagal razmislek o predstavitvi Peruja kot države v fokusu na naslednjih Dneh LAK in obisku na visoki ravni.