Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza z naslovom »Razvoj umetniške ustvarjalnosti – ključ do zaposljivosti?«

V petek, 11. marca 2022, se je predstavnica Urada Vlade RS za narodnosti udeležila okrogle mize z naslovom »Razvoj umetniške ustvarjalnosti – ključ do zaposljivosti?«, ki jo je v Novem mestu v okviru projekta »Rob umetnosti« izvedlo Romsko društvo Romano veseli.

Na okrogli mizi so izvajalci projekta, ki ga finančno podpirata Ministrstvo za kulturo in Evropska unija preko Evropskega socialnega sklada, predstavili namen, cilje in aktivnosti projekta. V projektu razvijajo usposabljanja s področja kulture, ki pripadnikom romske skupnosti in priseljencem (narodov bivše Socialistične federativne republike Jugoslavije) omogočajo razvoj kompetenc za večjo zaposljivost in socialno vključenost.

Predstavnica urada je na dogodku predstavila vladni program ukrepov za Rome, ki je bil sprejet konec decembra 2021, in prizadevanja urada v okviru projekta Nacionalna platforma za Rome. Ker so bili udeleženci dogodka predvsem mladi Rominje in Romi, je poudarila zavezanost vseh institucij in organizacij k zagotavljanju možnosti za večjo aktivacijo pripadnic in pripadnikov romske skupnosti ter njihovo boljše vključevanje v družbo. Poleg tega je orisala tudi izreden pomen vključevanja otrok v predšolsko vzgojo in pomen pridobitve izobrazbe, ki lahko bistveno izboljšata vsakodnevno življenje posameznika in pozitivno učinkujeta na njegove življenjske odločitve. V duhu namena in ciljev projekta Nacionalna platforma za Rome pa je vse prisotne pozvala k čim tesnejšemu sodelovanju in povezovanju, saj se s tovrstnim pristopom lahko dosežejo veliko boljši učinki sprejetih ukrepov.