Skoči do osrednje vsebine

Izjemne pokojnine na področju kulture

Na Ministrstvu za kulturo se zavedamo problematike izjemnih pokojnin. Gre za področje, ki so ga dosedanje vlade z vidika sistemske ureditve povsem zanemarile. V aktualnem mandatu ministra dr. Vaska Simonitija je bil narejen pomemben korak – Vlada Republike Slovenije je na pobudo ministra dr. Simonitija podelila sedem starostnih pokojnin za posebne zasluge na področju kulture.
Kupi zaprtih in odprtih knjig, z očali na straneh odprte knjige

Izjemne pokojnine na področju kulture | Avtor: Lotus_studio / Shutterstock.com

Leta 2021, ko je bila na pobudo ministra dr. Simonitija podeljena ena nova izjemna pokojnina, je minilo trinajst let od zadnje podeljene starostne pokojnine za posebne zasluge na področju kulture – leta 2008 jo je vlada podelila na pobudo takratnega in aktualnega ministra za kulturo dr. Simonitija. Na pobudo ministra dr. Simonitija je vlada letos obravnavala dodatnih šest vlog kulturnih delavcev, ki so s svojim delom pustili slovenski kulturi in umetnosti izjemen pečat, ter vsem šestim izjemne pokojnine tudi podelila.

Prejemniki starostne pokojnine za posebne zasluge na področju kulture v obdobju 2021–2022 so: slikar Kostja Gatnik, književnik Aleš Berger, književnik Milan Dekleva, filmski režiser Karpo Godina, balerina in igralka Mateja Rebolj, književnik Milan Jesih ter književnik Niko Grafenauer.

Posebne zasluge na področju kulture so izredni uspehi in vrhunski dosežki, ki so jih ustvarjalci dosegli s svojim ustvarjalnim in poustvarjalnim delom ter bili za svoje delo nagrajeni z najvišjim priznanjem Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovo nagrado.

To je prvi korak, s katerim si prizadevamo, da se bodo tovrstne zadeve reševale na celovit način.