Skoči do osrednje vsebine

Slovenci iz Kaknja, Zenice, Breze in Sarajeva sprejeli ministrico dr. Heleno Jaklitsch

Drugi dan pri rojakih v Bosni in Hercegovini, 12. marec, se je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu srečala s predstavniki slovenskih društev iz Kaknja, Zenice in Breze, spregovorila z lektorjem slovenskega jezika na sarajevski Filozofski fakulteti ter se srečala s Slovenci v Sarajevu.
Ministrica z rojaki zunaj na soncu, v rokah drži šopek rož.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch z rojaki iz Kaknja, Zenice in Breze. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

Ministrico je pot najprej vodila v Kakanj, kjer se je v prostorih tamkajšnjega Slovenskega združenja meščanov "Jožef Špringer" srečala s predstavniki Združenja Slovencev Breza, Slovenskega združenja "Encijan" Zenica ter gostujočega kakanjskega društva. Njihovi začetki segajo v čas, ko so se zaradi potrebe po humanitarnem delovanju hitro povezali in organizirali z namenom izboljšanja položaja Slovencev v BiH. Duh povezovanja in sodelovanja jih spremlja še danes. V pogovoru so predstavili svoje delovanje, aktivnosti in izzive, s katerimi se soočajo. Društva slovenski jezik in kulturo ohranjajo skozi kulturne, glasbene, folklorne, športne, likovne in druge dejavnosti. Zavedajo pa se tudi povezovanja z matično domovino in iskreno čakajo trenutek, ko bodo lahko ponovno gostovali v Sloveniji. Letošnje leto je še posebej slovesno za društvo v Kaknju, sicer najstarejše neprekinjeno delujoče slovensko društvo v BiH, in združenje iz Zenice, ki praznujeta 30 let delovanja. Društvo Breza, ki je bilo včasih del kakanjskega društva, se je  formalno ustanovilo 2 leti kasneje, a vseeno bodo tudi sami letos obeležili ta visok jubilej. Ministrica dr. Jaklitsch se je vsem trem društvom iskreno zahvalila za njihov trud in zvestobo slovenstvu ter jim izrazila vso podporo pri njihovem delovanju tudi v prihodnje. Ministrica je nato opravila tudi krajši intervju za lokalno televizijo, v nadaljevanju druženja pa se je s pestrim glasbenim repertoarjem predstavilo 8 fantov 20-članskega orkestra, ki deluje v kakanjskem društvu. Ob tej priložnosti je opravila tudi pogovor z duhovnikom iz samostana Janeza Krstnika v Kraljevi Sutjeski, ki je na veliko zadovoljstvo vseh, izrazil pripravljenost za občasno izvedbo maš v slovenskem jeziku.

V nadaljevanju je ministrica dr. Jaklitsch obisk nadaljevala v glavnem mestu Bosne in Hercegovine. V Sarajevu si je najprej ogledala razstavo nagradnega natečaja I Feel SLOVEnia v prostorih slovenskega veleposlaništva, nato pa se je sestala s  profesorjem mag. Pavlom Ocepkom, ki od oktobra 2015 na Filozofski fakulteti v Sarajevu uspešno vodi lektorat slovenskega jezika. Poudaril je dobro sodelovanje z društvom Cankar, s katerim prirejajo Festival slovenskega filma ter ministrici predstavil idejo ureditve slovenske učilnice na Filozofski fakulteti v Sarajevu.  

Dan je ministrica zaključila v druženju z rojaki, ki se združujejo v Slovensko društvo Cankar Sarajevo. Društvo, ki je bilo prvič formirano že leta 1934, šteje okoli 500 rednih članov in letno pripravi okoli trideset kulturnih dogodkov. Izpostavili so dobro sodelovanje z lektoratom in ostalimi slovenskimi društvi v BiH ter izrazili hvaležnost za podporo, ki so jo deležni s strani urada. Zelo dobro sodelujejo s slovenskim veleposlaništvom v Sarajevu, kar so v pogovoru večkrat izpostavili. V društvu deluje tudi pevski zbor Camerata Slovenica, izvajajo kulinarične in likovne delavnice, načrtujejo pa tudi ustanovitev gledališke skupine. Imajo približno 5000 knjig, ki jih trenutno zaradi prostorske stiske ne morejo ustrezno hraniti. V pogovoru so izrazili potrebo in željo, da bi v prihodnje zagotovili večje, bolj ustrezne prostore, ki bi omogočili izvedbo vseh načrtovanih aktivnosti. Današnjega srečanja se je udeležila tudi učiteljica dopolnilnega pouka slovenskega jezika v Sarajevu, Kaknju, Zenici in Brezi Mateja Kregar, ki je opozorila na neustreznost prostorov, ki jih imajo na voljo za izvajanje pouka. Prostor za vaje pevskega zbora in pouk jim bo zato do nadaljnjega nudilo veleposlaništvo. Ob zaključku srečanja je ministrica dejala, da je pri vseh slovenskih društvih v BiH čutiti domačnost in da občuduje njihovo vztrajnost in pripravljenost prostovoljno delovati v dobro ohranjanja slovenstva. Ministrico je na obisku spremljal tudi veleposlanik Republike Slovenije v Sarajevu mag. Damijan Sedar.