Skoči do osrednje vsebine

Tretji izredni sestanek skupine ENSREG o jedrski varnosti v Ukrajini

V sredo 10. marca 2022 je bilo zaradi izgube vsega zunanjega napajanja na območju jedrskih objektov v Černobilu, ki se je zgodilo 9. marca 2022, tretje izredno zasedanje skupine evropskih organov za jedrsko varnost (angleško European Nuclear Safety Regulators Group – ENSREG).

Na sestanku je najprej poročal vršilec dolžnosti predsednika ukrajinskega upravnega organa (angleško State Nuclear Regulatory Inspectorate of UkraineSNRIU) o zadnjem stanju na območju Černobila in v jedrski elektrarni Zaporožje ter odgovarjal na vprašanja članov ENSREG. 

Na sestanku so sodelovali tudi predstavniki Mednarodne agencije za atomsko energijo, Velike Britanije in Švice.

Skupina ENSREG je podala izjavo v zvezi z jedrsko varnostjo na območju Černobila, v kateri je ocenila izgubo zunanjega napajanja objektov kot zaskrbljujočo, ki pa vendar trenutno to ne predstavlja izrazitega vpliva na jedrsko varnost. Obenem je ENSREG pozval, da se čim prej vzpostavi električno napajanje černobilskega območja in da se omogoči neoviran dostop osebju ukrajinskega upravnega organa do objektov. ENSREG se je odločil ustanoviti stalno delovno skupino, ki bo ocenjevala stanje jedrske varnosti v Ukrajini glede na razpoložljive informacije in svetovala glede nadaljnjih ukrepov, vključno s sestajanjem ENSREG. Izjava v angleškem jeziku je dostopna na tej povezavi. 

Uprava za jedrsko varnost bo še naprej skrbno spremljala situacijo v Ukrajini.