Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Ukrajina si zasluži evropsko perspektivo

Predsednik vlade Janez Janša je po včerajšnjem zasedanju evropskih voditeljev in voditeljic v Versaillesu, kjer so razpravljali o situaciji v Ukrajini, dejal, da je neformalni vrh trajal toliko časa, ker je treba sprejeti veliko pomembnih odločitev. "Versajska deklaracija in deklaracija o ruski invaziji na Ukrajino sta nekaj, kar mora biti ne le podrejeno razpravi, ampak je treba poiskati tudi primerne politične smernice za evropske institucije in države članice," je poudaril premier in dodal, da je prav razprava glede članstva Ukrajine v EU voditeljem vzela največ časa.

Slovenski premier Janez Janša je še poudaril, da so bili voditelji v razpravi razdeljeni na večino, ki misli, da v Ukrajini divja vojna in da se Ukrajinci borijo za svoja življenja ter potrebujejo močno politično sporočilo, da sodijo v družino EU, in na druge, ki še vedno razpravljajo o postopkih.

Predsednik vlade Janez Janša je ob tem izrazil upanje, da bo Ukrajina dobila status kandidatke, a poudarja, da je treba počakati na mnenje komisije. Ob tem je izpostavil, da so voditelji po dolgi razpravi vendarle večinoma enotni ne le glede tega, da si Ukrajina zasluži evropsko perspektivo, saj je že evropska država, temveč tudi glede tega, da si zasluži prihodnost znotraj EU.