Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. marca 2022.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Ob 16.05 so na reki Krki ob Zupančičevem sprehajališču v Novem mestu potapljači podvodne reševalne službe Novo mesto nadaljevali z iskanjem pogrešane osebe. Osebe niso našli.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 15.20 se je na smučišču Cerkno, občina Železniki, pri padcu poškodoval smučar. Na kraju so ga oskrbeli reševalci na smučišču in ga v sodelovanju z gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka, Bohinj in združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O nesreči so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 16.25 je v naselju Podkoren, občina Kranjska Gora, občana obšla nenadna slabost. Na kraju so mu nudili prvo pomoč mimoidoči, nato pa so ga oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice in ga z dežurno ekipo HNMP z Brnika in helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku obveščeni policisti PU Kranj.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 20.45 je v naselju Gornje Brezovo, občina Sevnica, na prehodu ceste čez železniško progo osebno vozilo zapeljalo na tire in obstalo. Gasilci PGD Sevnica so kraj zavarovali, vozilo izvlekli na cestišče, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč pri odstranitvi vozila. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.54 sta na avtocesti od predora Jasovnik proti Trojanam, občina Lukovica, trčila tovorno in osebno vozilo. Pri trku je prišlo do iztekanje nafte iz osebnega vozila. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, pregledali ponesrečence in posipali izlito gorivo.

Ob 16.05 so na dolenjski avtocesti med Malencami in Šmarje-Sapom v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.27 sta v Radoslavcih, občina Ljutomer, trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ljutomer so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Ljutomer in počistili iztekle tekočine.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 23.28 so v Novem naselju v Gornjem Gradu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar se je razširil na ostrešje in kuhinjo. Požar so pogasili gasilci PGD Gornji Grad.

Ob 7.43 so v Trobnem dolu, občina Laško, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar je delno lokaliziral že lastnik, gasilci PGD Laško in Šentrupert pa so ga dokončno pogasili, očistili dimniško tuljavo, prezračili prostore ter opravili meritve škodljivih plinov, ki niso pokazale posebnosti. Gasilci so lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 15.42 je v Lokah, občina Ljubno ob Savinji, zagorelo v silosu ostankov predelave lesa. Gasilci PGD Ljubno, Okonina in Radmirje so zavarovali objekt, pogasili požar ter pregledali silos in objekt. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 18.00 so v Rečici ob Paki, občina Šmartno ob Paki, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šmartno ob Paki so zavarovali objekt, pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali dimnik, prezračili prostor ter odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Ob 18.54 so v Orli vasi, občina Braslovče, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Trnava, Braslovče in Gomilsko. Pregledali so dimnik ter ostrešje.

Izpostava Maribor

Ob 7.03 je v Šarhovi ulici v naselju Gaj, občina Slovenska Bistrica, v kurilnici stanovanjske hiše zagorel električni grelnik vode. Gasilci PGD Pragersko so pogasili požar ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 22.29 so na Cesti zmage v Mariboru zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje so varovali objekt do izgoretja saj, pregledali in očistili dimnik.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.47 so v Iljaševcih, občina Križevci, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vučja vas, Iljaševci, Boreci, Križevci pri Ljutomeru in Stara nova vas so pogasili požar in predrli s sajami zamašen dimnik.

Ob 14.03 je v kraju Šafarsko, občina Razkrižje, zagorelo v predprostoru gospodarskega poslopja. Požar so pogasili gasilci PGD Razkrižje in Ljutomer.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.23 so v naselju Hudi Log, občina Miren-Kostanjevica, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kostanjevica so pogasili in očistili dimno tuljavo, prezračili prostor ter lastnikom objekta odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Postojna

Ob 2.31 je v Volaričevi ulici v Postojni zaradi zamašene dimne tuljave zadimilo stanovanje. Gasilci PGD Postojna so zavarovali objekt, pogasili goreča drva v peči in očistili dimno tuljavo.

Ob 15.55 so na Pretnerjevi ulici v Postojni v prvem nadstropju na balkonu zagorele smeti. Ob prihodu gasilcev je bil manjši požar že pogašen. Gasilci PGD Postojna so iznesli uničene stvari iz balkona na prosto, prezračili prostore, izklopili elektriko v stanovanju in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 18.53 je v podjetju na Partizanski cesti v Sežani prišlo do samovžiga odpadnih lakirniških filtrov, ki so bili shranjeni na leseni paleti. Do prihoda gasilcev so trije delavci uspešno omejili požar. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Sežana so dokončno pogasili požar. Požar je poškodoval tudi steno hale podjetja na površini deset kvadratnih metrov.

Ob 21.49 so v naselju Mahniči, občina Sežana, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar se je razširil na leseni strop okoli dimnika. Pogasili so ga gasilci ZGRS Sežana in PGD Štjak. Uničenega je približno en kvadratni meter stropa. Gasilci so ga odstranili ter okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.17 se je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v podjetju SIJ Metal Ravne v obratu Jeklarna iskrilo na električnem vodniku. Še pred prihodom gasilcev Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem na kraj dogodka so delavci izklopili električno energijo. Gasilci so prezračili ter pregledali prostore.

Ob 20.47 so v Spodnji Orlici, občina Radlje ob Dravi, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vuhred so zaprli peč in počakali do izgoretja saj. Prostore so prezračili in pregledali s termovizijsko kamero. Peč so delno očistili in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 11.11 je v kraju Lomno, občina Krško, gorela suha trava in podrast, ki se je razširila na grmičevje v bližnjem gozdu. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Trn so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Izpostava Celje

Ob 22.30 je na Cesti na Ostrožno v Celju zagorela suha trava. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 13.35 je ob kolesarski poti Parenzana v Dekanih v občini Koper gorelo podrastje. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji so pogasili požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.58 je v Kamniku blizu manjše industrijske cone zagorela trava na površini okoli 60 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kamnik in Duplica.

Ob 13.32 je ob Štajerski cesti v Šentvidu pri Lukovici gorela trava na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Prevoje in Lukovica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.13 je na območju naselja Selo, občina Ajdovščina, zagorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Selo in Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so pogasili približno 30 arov zaraščajočih površin in preventivno zalili robove pogorišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.48 je v Verdunu, občina Novo mesto, gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Ob 15.16 je v ulici Dobrava v Otočcu, občina Novo mesto, gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 14.53 je med Danami in Podbrežami, občina Sežana, zagorela suha trava. Gasilci ZGRS in PGD Sežana so požar na površini okoli 0,4 hektarja pogasili in pogorišče dodatno zalili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.36 so v Ulici Iga Grudna v Ljubljani gorela zabojnika za komunalne odpadke in osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so požar pogasili. Ogenj je uničil zabojnika. Eno osebno vozilo je pogorelo v predelu motorja, drugo vozilo pa je ogenj ožgal po boku.

Ob 13.31 so v Tomšičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili plastičen kos za smeti.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 10.26 so gasilci JZ GB Maribor pri izvajanju redne gasilske straže v podjetju v Perhavčevi ulici v Mariboru nadzirali prečrpavanje etanola iz prispele cisterne v manjše IBC kontejnerje. Ugotovili so, da pri enem od teh kontejnerjev pušča ventil, zaradi česar je etanol iztekal v lovilno posodo, nameščeno pod kontejnerjem. Prečrpavanje je bilo ustavljeno, gasilci so iztekli etanol iz lovilne posode prečrpali v drug, tehnično brezhiben IBC kontejner. Med postopkom ni prišlo do onesnaženja okolice.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.18 je v naselju Kanižarica, občina Črnomelj, občan na površini reke Dobličice opazil oljni madež. Gasilci PGD Črnomelj so postavili pivnike in bodo spremljali stanje. Obveščene so bile pristojne službe, ki bodo ugotovile vzrok onesnaženja.

Izpostava Postojna

Ob 8.16 so si v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica skupaj z dežurnim Vodnogospodarsko podjetje (VGP) Drava Ptuj ogledali stanje na reki Reki pri Rečici. Onesnaženje ni izginilo, tekom dneva bodo zamenjali pivnike ter opravili dodatno kontrolo razlitja. Ob 10.00 so s površine reke pobrali okoli 20 l nevarne snovi, nevtralizirali ter odstranili onesnaženo zemljino in kamenje na bregu ter menjali pivnike. Z aktivnostmi bodo nadaljevali dne 9. 3. 2022.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.30 je na Cesti 1. maja v Hrastniku iztekalo motorno olje iz delovnega stroja. Gasilci PGD Hrastnik in delavci cestnega podjetja Litija so z vpojnim sredstvom posuli oljni madež in očistili cesto.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.38 so na gradbišču v ulici Goriška cesta v Ajdovščini pri izkopu materiala naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila šrapnel kalibra 75 milimetrov z maso 6,8 kilograma. Nevarno najdbo avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne sta do uničenja spravila v regijskem skladišču.

Ob 9.00 so pod naseljem Avče v občini Kanal pri pregledu trase daljnovoda naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 80 milimetrov, mase 6,7 kilograma, avstro-ogrskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja prepeljala v regijsko skladišče.

Ob 11.08 so na gradbišču v ulici Cesta na Čuklje v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 6,1 kilograma, avstrijske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne. Do uničenja bo spravljena v regijskem skladišču.

Ob 15.35 so na območju Biljenskih gričev v občini Šempeter-Vrtojba med zemeljskimi deli naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 87 milimetrov z maso 6,52 kilogramov in topovsko granato kalibra 75 milimetrov z maso 7 kilogramov. Nevarni najdbi italijanske iz obdobja 1. svetovne vojne bosta do uničenja spravljeni v regijskem skladišču.

Izpostava Postojna

Ob 10.58 so v naselju Dane pri Sežani, občina Sežana, pri adaptaciji hiše naleteli na 324 kosov 7,9 mm in 50 kosov 5,6mm streliva za pehoto, nemškega izvora iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarne najdbe odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.36 so na Koroški cesti v Šoštanju gasilci PGD Šoštanj nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri prenosu obolele osebe.

Ob 14.23 so gasilci PGD Velenje na Šaleški cesti v Velenju s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.33 so na Stari cesti na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Ob 11.17 so v Župančičevi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 8.02 so v Kamniški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter tako omogočili patronažni sestri dostop do onemogle osebe.

Ob 16.36 se je na avtocesti Šentilj – Maribor pri tunelu Vodole, občina Maribor, kadilo iz osebnega vozila. Gasilci JZ GB Maribor so ugotovili, da se kadi zaradi okvare motorja. Gasilci so posuli po vozišču izteklo motorno olje, delavci DARS-a pa so nudili drugo pomoč.

Izpostava Postojna

Ob 16.46 so v Vrbovem, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Vrbovo nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/