Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša v dokumentarni oddaji ob 90. obletnici rojstva dr. Jožeta Pučnika: "Jože Pučnik je bil velika slovenska duša."

Predsednik vlade Janez Janša je v dokumentarni oddaji z naslovom Dr. Jože Pučnik - ob 90. obletnici rojstva skupaj z drugimi sopotniki v procesu slovenskega osamosvajanja spregovoril o velikanu slovenskega političnega prostora – dr. Jožetu Pučniku. Dokumentarna oddaja ob 90. obletnici rojstva dr. Jožeta Pučnika je bila predvajana na prvem programu Televizije Slovenija 8. marca 2022.

Predsednik vlade je v dokumentarni oddaji med drugim dejal: "Vsak, ki ga je srečal ali poznal, je ugotovil, da je srečal človeka, ki je mila duša, ki ima rad Slovenijo. O stvareh je govoril direktno, opisoval jih je takšne, kot so, in to so mu najbolj zamerili." O težki življenjski poti, ki jo je prehodil dr. Jože Pučnik, je predsednik vlade dejal: "Na njegovem mestu bi mnogi rekli, zatirali ste me, zapirali ste me, uničili ste mi družino, moral sem v izgnanstvo, zakaj bi vam pomagal. Toda Jože Pučnik ni bil tak. Njemu je šlo za to, da bo tudi drugim bolje." Ob tem je dodal: "Neverjetno je, da nekdo, ki te obsodi, aretira, potem govori, da si revanšist in maščevalen. V bistvu ti ljudje govorijo o sebi. Na celem planetu ni nikogar, ki bi znal našteti eno osebo, ki se ji je dr. Pučnik maščeval." Predsednik vlade je v dokumentarni oddaji dejal tudi: "Šlo se je izjemno nizko, kot kasneje pri dr. Bajuku, s tem da so imeli dr. Pučnika za bolj nevarnega, zato so se še bolj spravili nanj. To ni pojenjalo niti potem, ko ni imel več nobene politične funkcije. Vsake toliko časa so se še vedno spomnili in ga blatili."