Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na vladnem obisku v severnem delu Osrednjeslovenske regije

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes po posvetu Vlade RS, ki je potekal v Medvodah, obiskala Osnovno šolo Dragomelj, kjer sta jo sprejeli ravnateljica Urška Kovač Grad in svetovalka Vojka Kovačič.

Najprej so ministrico dr. Jaklitsch presenetili učenci prve triade, ki so pripravili prisrčen nastop, predstavili pa so projekt, prek katerega se učenci dragomeljske šole povezujejo s šolarji iz Švice. Osnovna šola namreč aktivno sodeluje z učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Švici, ki ga v več mestih izvaja njihov učitelj slovenskega jezika Rajko Tekalec. V pogovoru z ravnateljico je ministrica izpostavila pomen vključevanja vsebin o slovenskem zamejstvu in izseljenstvu tako znotraj učnih predmetov kot tudi prek dejavnosti šole. Ravnateljica  je predstavila nadaljne načrtovane aktivnosti, povezane z izmenjavo otrok v Švici Želja je, da bi letos končno uspelo tudi srečanje v živo. Tako naj bi slovenski otroci iz Švice krepili materin jezik – slovenščino, otroci iz Slovenije pa utrjevali tudi znanje nemškega jezika.

Ministrica je obisk nadaljevala na Brdu pri Lukovici, kjer sta jo sprejel predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in podpredsednik Marko Alauf. Urad je s čebelarsko zvezo v preteklosti že sodeloval. V letih 2018–2020 je finančno pomagal pri postavitvi čebelnjaka v Porabju (2020), ob Višji šoli za gospodarske poklice Št. Peter v Avstriji (2019) ter pri postavitvi čebelnjaka pri slovenski manjšini v Italiji, na Padričah (2018). Želja je, da se čebelnjak, tudi kot simbol slovenske kulturne dediščine in tradicije, postavi tudi v Prezidu na Hraškem, kjer živi slovenska narodna manjšina. Slovenski čebelnjak naj bi bil v naslednjih letih postavljen tudi na Vzorčni turistično-izobraževalni kmetiji Gorski kotar. Predsednik je ministrici tudi predlagal, da bi slovenskim čebelarjem tako v zamejstvu kot po svetu pošiljali revijo Slovenski čebelar, s čemer bi utrjevali slovenski (strokovni) jezik in tudi kulturno izročilo. Ministrica je pohvalila ves trud za izdelavo 3D modela čebele delavke, avtohtone kranjske sivke, ki je namenjena poučevanju in promociji. Model kranjske čebele lahko občudujejo tudi obiskovalci slovenskega paviljona na Expu v Dunaju.

Pred zaključno tribuno se je ministrica dr. Jaklitsch sestala še z organizacijami civilne družbe, katerih glavna naloga je skrb in utrjevanje vezi Slovencev zunaj Slovenije z matično domovino. Tako se je srečala z vodstvom Svetovnega slovenskega kongresa, Združenja Slovenska izseljenska matica in Rafaelove družbe. Organizacije so izpostavile potrebo po ozaveščanju Slovencev v matični domovini o slovenskih zamejcih in izseljencih, saj je znanje in vedenje o tem zelo pomanjkljivo. Vse tri organizacije vidijo rešitev predvsem v vključevanju teh vsebin v kurikulume na vseh stopnjah vzgoje in izobraževanja, torej od vrtca naprej, s čimer se je strinjala tudi ministrica. Izpostavili so tudi veliko vlogo medijev, ki žal vsebine Slovencev v zamejstvu in po svetu le redkokdaj vključijo v svoje programe, čeprav bi po tej poti lahko opravili pomemben del ozaveščanja. Direktor Rafaelove družbe, ki je letos glavna nosilka osrednje prireditve Dobrodošli doma, namenjene Slovencem, ki živijo izven meja naše domovine, je ministrici predstavil okvirni program. Letos bo potekala v soboto, 2. julija, v Novem mestu. Organizacije so izrazile tudi skrb zaradi vsesplošnih podražitev, ki bodo vplivale na njihove aktivnosti, saj stroški, ki jih imajo med drugim s prostori, v katerih delujejo, vse bolj naraščajo. Na koncu srečanja je ministrica dr. Jaklitsch pohvalila idejo o povezovanju organizacij pri projektih, ki bi pomenili preboj pri medijskem obveščanju v slovenskem prostoru.

Ministrica je se udeležila tudi zaključne javne tribune, ki je potekala v Kamniku.

Že včeraj, 7. marca, je v okviru regijskega obiska vlade obiskala Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK), kjer se je srečala z ravnateljem Viljemom Lebanom in s skrbnico zbirke knjižničnega gradiva Slovencev v zamejstvu in po svetu Heleno Janežič. Ministrica si je najprej ogledala prostore, v katerih hranijo knjižnično gradivo Slovencev v zamejstvu in po svetu ter se zahvalila zato, da je NUK gradivo ohranil kot posebno zbirko in jo tudi še dopolnjuje. Na pogovoru je ravnatelj Leban ministrici predstavil nove načrte za NUK 2, spregovorili so pa tudi o aktivnostih NUK-a, povezanih s Slovenci zunaj Slovenije. S finančno podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu omogočajo Slovencem, ki živijo izven meja naše države, brezplačen vpis in članstvo ter s tem prek portala Biblos brezplačen dostop do slovenskih elektronskih knjig. Slovenci širom zemeljske oble lahko izbirajo med več kot 1600 naslovi knjig v slovenskem jeziku, za kar se jim je ministrica še posebej zahvalila ter izpostavila veliko zaupanje, ki ga NUK  uživa med našimi rojaki.