Skoči do osrednje vsebine

Minister Janez Poklukar obiskal Univerzitetno psihiatrično kliniko in zdravstveni dom Kamnik

V sklopu vladnega regijskega obiska je minister za zdravje Janez Poklukar prvotno obiskal Univerzitetno psihiatrično kliniko v Ljubljani, po kateri je podal izjavo za javnost, v nadaljevanju pa je obiskal zdravstveni dom Kamnik in se sestal s predstavniki primarnega zdravstva iz severnega dela Osrednjeslovenske regije.
Vlada Republike Slovenije na regijskem obisku, na travniku

Vlada Republike Slovenije

Minister Poklukar je vladni regijski obisk pričel s tradicionalnim posvetom vlade v Medvodah, nato pa nadaljeval obisk v Univerzitetni psihiatrični kliniki (UPK), v Ljubljani. Sestal se je z direktorjem klinike g. Bojanom Zalarjem in preostalim vodstvom, beseda je tekla o bodočih investicijah.

Po obisku sta minister Poklukar in direktor Zalar sodelovala na izjavi za javnost. Minister je ob tem povedal, da so se na sestanku z vodstvom dotaknili delovanja klinike med pandemijo in se seznanili z vizijo razvoja psihiatrije vezanega na posledice pandemije.

Minister Poklukar: »Z vodstvom smo razglabljani o viziji Univerzitetne psihiatrične klinike, obenem pa tudi o viziji razvoja slovenske psihiatrije. V središču mora biti visoko strokovna in prijazna oskrba bolnika. Tudi s pomočjo strokovnjakov iz UPK te dni pripravljamo sprejem akcijskega načrta za duševno zdravje za obdobje 2022-2023.«

Minister je izrazil zadovoljstvo ob današnji predstavitvi strategije in vizije vodstva UPK, izpostavil je gradnjo nove kuhinje, z 1200m2, ocena investicije pa je 4,8 mio EUR, ki je velikega pomena za udobno bivanje pacientov, ki so v povprečju v instituciji okrog 33 dni. Obenem pa se pripravlja tudi projekt izgradnje geriatrične klinike In urgence, v  oceni 14 mio EUR. Ministrstvo za zdravje bo sodelovalo pri nadaljnjih investicijah in izgradnji projekta.

S tem bomo pridobili 80 novih postelj- trenutno ima UPK 100 postelj za geriatrijo, tako, da je projekt izrednega pomena, saj smo hitro starajoča se družba. Kar se tiče razvojnega centra, pa bo predvidoma umeščena radiološka, ki jo terciarna klinika kot je UPK v Ljubljani nujno potrebuje, tudi v slovenskem in širšem merilu. V pripravi je potrebna dokumentacija, da se projekt čimprej prične.

Minister: »Izredno vesel sem projekta, ki sem ga danes spoznal, gre namreč za senzorični park. To je posebna pridobitev, gre za povsem novo izhodišče, za kakovostnejšo, modernejšo obravnavno bolnikov v UPK in s tem projektom bodo pričeli v naslednjih tednih. Gre za nov, inovativen projekt, ki ga v drugod v Sloveniji ne uporabljajo. Vesel sem, da vodstvo samoiniciativno odlično razvija nove načine in pristope za boljšo obravnavo pacientov.«