Skoči do osrednje vsebine

Uradni obisk predsednika republike v Republiki Ciper

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo predsednika Republike Cipra Nicosa Anastasiadesa mudil na uradnem obisku v Republiki Ciper.
sprejem z vojaškimi častmi

Uradni obisk predsednika republike na Cipru | Avtor: Medijski in informacijski urad Republike Ciper; vir: UPRS.

Po sprejemu z vojaškimi častmi prvi dan uradnega obiska je predsednik Pahor položil venec k spomeniku nadškofu Makariosu III., prvemu predsedniku Republike Ciper po osamosvojitvi države. Slovenski predsednik Borut Pahor in ciprski predsednik Nicos Anastasiades sta se nato zadržala v daljšem prijateljskem pogovoru na štiri oči, temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Cipra pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik republike je obiskal tudi parlament Republike Ciper in se sestal s predsednico parlamenta Annito Demetriou.
Predsednik Pahor obisk je obisk nadaljeval na Ciprski tehnični univerzi, kjer je imel pogovor s študenti, ki poteka v nizu dogodkov »Pogovorimo se o Evropi - Let’s talk about Europe«.

Drugi dan obiska si je predsednik republike ogledal vas Lefkara, ki je od leta 2019 na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine in si prizadeva za razvoj trajnostnega turizma. Lefkara je tudi zibelka tradicionalne ciprske vezene čipke, tudi ta obrt je vpisana na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine pri Unescu.