Skoči do osrednje vsebine

Stališče Ministrstva za zdravje glede mednarodne pogodbe proti pandemijam

Na drugem izrednem zasedanju Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), ki je potekalo od 29. 11. do 1. 12. 2021, so preučevali vidike in prednosti, ki bi jih imela priprava SZO konvencije, sporazuma ali drugega mednarodnega instrumenta za pripravljenost in odzivanje na pandemije.

Vzpostavljeno je bilo medvladno pogajalsko telo, ki bo vodilo pogajanja in pripravilo osnutek enega izmed omenjenih dokumentov, pri čemer bodov pripravo vključeni strokovnjaki iz področij javnega zdravja, mednarodnega prava in drugih relevantnih področij. Na srečanja medvladnega pogajalskega telesa so vabljeni predstavniki vseh držav članic SZO.

Prvo srečanje, ki je potekalo 24. 2. 2022, je bilo namenjeno določitvi postopkov in načinov dela, brez razprave o vsebini dokumenta. Delo medvladnega pogajalskega telesa se bo nadaljevalo v prihodnjih mesecih s predstavitvijo natančnejšega predloga dela in postopkov, vključno s predlogi za vključevanje predstavnikov mednarodnih organizacij, civilne družbe in drugih zainteresiranih deležnikov. Pretehtale se bodo vse skladnosti in dopolnjevanja med procesom za pripravo novega instrumenta in obstoječimi dejavnostmi, predvsem tistimi, ki zadevajo izvajanje in krepitev Mednarodnega zdravstvenega pravilnika.

Medvladno pogajalsko telo bo poročalo o napredku na 76. zasedanju Generalne skupščine SZO leta 2023 in predložilo končni dokument v obravnavo oziroma sprejetje na 77. zasedanju Generalne skupščine SZO leta 2024. Točna vsebina in področja dokumenta še niso določena, vendar bo dokument okvirno določal vsebinske in pravno zavezujoče obveznosti, katerih cilji bodo predvsem: preprečevanje in nadzorovanje, odkrivanje in poročanje ter priprava na grožnje javnemu zdravju, ki bi lahko povzročile pandemije, ter odzivanje nanje. Delovanje omenjenega telesa temelji na podlagi načel vključevanja, preglednosti, učinkovitosti, vodilne vloge držav članic in iskanja skupnega soglasja. Informacije o delovanju omenjenega telesa so javno dostopne na spletni strani Svetovne zdravstvene organizacije.

Republika Slovenija kot država članica SZO in EU prispeva k multilateralnim naporom pri reševanju javnozdravstvenih izzivov in sodeluje v skupnih pripravah oblikovanja smernic za pogajanja o določbah in vsebinskih elementih dokumenta, z namenom krepitve mednarodnih pravnih mehanizmov za bolj koordiniran in učinkovitejši odziv na prihodnje pandemije. V nadaljnji proces za pripravo omenjenega dokumenta bodo vključeni nacionalni strokovnjaki s področij javnega zdravja, mednarodnega prava in drugih relevantnih področij. Proces bo potekal v skladu z veljavnimi zakonodajnimi predpisi. 

SZO in Deutsche Telekom sta podpisala pogodbo o izdelavi in dobavi odprtokodne programske opreme za namen izdajanja zaupanja vrednih zdravstvenih potrdil in za preverjanje digitalno podpisanih in interoperabilnih zapisov o cepljenju COVID-19 ter drugih zdravstvenih dokumentov na zaupanja vreden in varen način ter ob največjem možnem spoštovanju zasebnosti in varstva osebnih podatkov. Pri podpisu omenjene pogodbe je šlo za zagotavljanje tehnične podpore državam članicam, na način, ki je skladen s smernicami in specifikacijami SZO, saj so številne države, ki nimajo sredstev ali možnosti dostopa do programske opreme, ki zagotavlja tovrstne storitve zaupanja, izrazile tovrstne potrebe. Torej je pogodba le podpora državam, ki trenutno nimajo dostopa do programske opreme. SZO pa ne izdaja svojih digitalnih zdravstvenih potrdil ali ponovno izdaja, potrjuje, podpisuje ali kako drugače priznava digitalna zdravstvena potrdila, ki so jih izdale države članice.