Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev letnega poročila o pripravljenosti Slovenske vojske predsedniku republike

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in minister za obrambo mag. Matej Tonin sta predsedniku Republike Slovenije in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske.

Kot je poudaril predsednik Borut Pahor je vidno opazen napredek Slovenske vojske, vendar še ni dovolj za celovito delovanje v vojnih razmer. »Vendar lahko zatrdim, da je Slovenska vojska skupaj z drugimi silami in ob pomoči ljudi sposobna obraniti ozemeljsko celovitost in suverenost Republike Slovenije,« je dodal Pahor.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je najprej orisal vsa prizadevanja za izboljšanje pripravljenost Slovenske vojske v zadnjem mandatu. »Najprej smo izboljšali status vojaka. Zavedamo se, da je le zadovoljen vojak najboljši promotor Slovenske vojske,« pravi Tonin, ki je poudaril še druge dosežke, med drugim spremenjen koncept pridobivanja kadrov, ki že žanje rezultate v pozitivnih kadrovskih številkah.

Nadaljuje se modernizacija Slovenske vojske, ki po Toninovih besedah zagotavlja učinkovitost in varnost vojske. »Opremljamo vojake s sodobno opremo, obnavljamo vojašnice, podpisali smo za nakup transportnega letala, prenavljamo helikoptersko floto, lahka oklepna vozila oshkosh so že v Sloveniji, naročili smo še dodatno, smo prek podpisom pogodbe za vozila boxer,« razlaga Tonin, »Kupujemo le najnujnejše, da Slovenska vojska lahko deluje in izpolnjuje svoje zakonske obveznosti.« Kot je še pojasnil, bomo zaradi situacije v Ukrajini krepili zlasti protizračno in protioklepno obrambo.

»Mir je temeljna vrednota, ki jo zasleduje tudi Slovenska vojska. Državljani in državljanke lahko računajo na Slovensko vojsko, da bo opravila svoje temeljne ustavne naloge in, ko bo to potrebno, tudi zaščitila državljanke in državljane,« je zaključil Tonin.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš je zatrdil, da »Slovenska vojska je in bo tudi v prihodnje pripravljena za izvajanje ključne naloge, to je obrambe domovine, in ob tem dodal, da »računamo na podporo državljank in državljanov in odločevalcev.«

Na spletni strani predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja lahko preberete več o poročanju.

Celoten posnetek novinarske konference si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.