Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti na posvetu o predlaganih izboljšavah na področju AV kulture

Danes poteka virtualni posvet o spremembah zakonske ureditve Slovenskega filmskega centra in področja avdiovizualne (AV) kulture. S posvetom začenjamo javno razpravo o predlogu Zakona o Slovenskem filmskem in avdiovizualnem centru, ki je v javni obravnavi do 4. aprila 2022. Udeležence posveta je nagovoril minister za kulturo dr. Vasko Simoniti.
Minister za kulturo s sodelavci na virtualnem posvetu o predlaganih izboljšavah na področju avdiovizualne kulture

Virtualni posvet o predlaganih izboljšavah na področju avdiovizualne kulture | Avtor: Ministrstvo za kulturo

Na Ministrstvu za kulturo smo predlog Zakona o Slovenskem filmskem in avdiovizualnem centru pripravili v sklopu prizadevanj za izboljšanje razmer na področju slovenske avdiovizualne kulture.

Kot je uvodoma povedala Uršula Menih Dokl, generalna direktorica Direktorata za medije, želi Ministrstvo za kulturo s predlaganimi spremembami "najti konsenz o tem, kako naj bi to področje v prihodnje izgledalo". Ob tem je dodala: "Vemo, da so tu nove razmere z vidika tehnološkega napredka, pa tudi z vidika financiranja in položaja filmske in avdiovizualne umetnosti ter kulture. Zaradi tega se nam je zdelo pomembno, da predlagamo nekaj sprememb. Nenazadnje ste na to opozarjali tudi iz stroke."

Minister dr. Simoniti je v svojem govoru izrazil upanje, da bi posvet pripeljal do skupnega stališča in oblikovanja zakona, ki bi bil avdiovizualnemu področju v korist. Ob tem se je zazrl v lansko leto. Kot je povedal, je lani sicer "prišlo do krča v financiranju", vendar je produkcija kljub temu uspešno tekla, saj je nastalo okoli petdeset različnih filmov, med njimi deset celovečernih filmov. In ravno to uspešnost naj bi spremembe zakona okrepile, saj predvidevajo zagotovitev pogojev, ki bi avdiovizualnemu sektorju ponudile možnosti za boljšo in večjo produkcijo, kot so možnosti za dodatno financiranje, povišanje proračunskih sredstev, pripojitev javnega zavoda Filmski studi Viba film javni agenciji Slovenski filmski center idr.

V svojem govoru je minister med drugim spomnil tudi na temo, ki je bila v ospredju razprav med slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije – kako povečati konkurenčnost, dostopnost in enakovredno obravnavo evropskih avdiovizualnih vsebin na svetovnem trgu v času, ko razmah velikih platform pretočnih vsebin (VOD-platform) postavlja države članice Evropske unije pred velik izziv.

Ob koncu je minister udeležencem posveta zaželel, da bi posvet privedel do konsenza, ki bi omogočil podlage in iz tega izhajajoče boljše pogoje ter uspehe na avdiovizualnem področju.