Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. marca 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.43 se je na Zelenici, občina Tržič, poškodoval turni smučar. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.14 se je na smučišču Cerkno, občina Železniki, poškodoval smučar. Poškodovanega smučarja so na kraju oskrbeli reševalci na smučišču, v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa ga je nato s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 14.04 se je v bližini naselja Dole pri Škofljici, občina Škofljica, v gozdu nahajala oseba, ki ni kazala znakov življenja. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Škofljica in gorski reševalci GRS Ljubljana so do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) osebo oživljali, a žal neuspešno. Pokojnega so prenesli do vozila.

Izpostava Postojna

Ob 13.03 so v Rozmanovi ulici v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe iz 3. nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 7.28 so na območju občine Semič pod vodstvom policije gasilci PGD Črešnjevec, Semič, Kot-Brezje, Štrekljevec, Stranska vas, Črmošnjice, Rožni dol, Gradnik, Krvavčji vrh, vodniki reševalnih psov Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in Kinološke zveze Slovenije (KZS) Dolenjske regije iskali pogrešano osebo. Osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.49 so na Partizanski cesti v Velenju trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine, očistili vozišče in usmerjali promet.

Ob 19.19 sta v naselju Vojnik v istoimenski občini trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanim osebam, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so poškodovane oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.04 sta na južni ljubljanski obvoznici v bližini bencinskega servisa Barje, občina Ljubljana, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na poškodovanem vozilu, nudili prvo pomoč in oskrbo poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP ter nudili pomoč reševalcem pri iznosu in prenosu poškodovanih oseb iz vozila do reševalnega vozila.

Ob 12.29 sta v Plemljevi ulici v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in na enem vozilu odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.15 se je v Čiginju, občina Tolmin, pripetila prometna nesreča z udeležbo osebnega vozila, v kateri se je ena oseba poškodovana. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, na osebnem vozilu odklopili akumulator in poskrbeli za nevtralizacijo razlitih motornih tekočin na vozišču. Reševalci NMP Tolmin so poškodovanega voznika z reševalnim vozilom prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Ob 17.38 sta v naselju Vrtojba, občina Šempeter-Vrtojba, v križišču trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na poškodovanemu vozilu, nevtralizirali in odstranili po vozišču razlite motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.18 je na Razgledni ulici v Štorah v kleparski delavnici zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Štore, Prožinska vas in Svetina Požar so požar, ki se je razširil na celotno delavnico velikosti okoli 10 x 10 metrov, pogasili, objekt pregledali s termovizijsko kamero in iz delavnice iznesli uničen inventar.

Ob 19.23 so v naselju Polana, občina Laško, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Jurklošter in Laško so pregledali objekt s termovizijsko kamero in odstranili gorivo iz peči. Lastniku so svetovali zračenje prostorov ter prenehanje kurjenja do prihoda dimnikarja.

Izpostava Kranj

Ob 9.56 je v naselju Zgornje Bitnje, občina Kranj, gorelo v drugem nadstropju stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj in PGD Bitnje so požar pogasili, iznesli iz objekta ožgane dele, prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostore stanovanjskega objekta ter z detektorjem plinov izmerili prisotnost plinov.

Ob 11.25 so se v Štefanovi ulici v Šenčurju vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Šenčur so izpraznili peč, goreče saje pogasili z ročnim gasilnikom in dimnik pregledali s termovizijsko kamero. Lastnici stanovanjskega objekta pa odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 19.38 so se v Zgornji Radovni, občina Kranjska Gora, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mojstrana in Dovje so nadzorovali zgorevanje saj, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali nadalje kurjenje. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Kranjska Gora in GARS Jesenice, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Maribor

Ob 8.57 so v naselju Spodnji Boč, občina Selnica ob Dravi, v stanovanjskem objektu zagorela drva ob peči za centralno kurjavo. Požar so pogasili gasilci PGD Slemen in Selnica ob Dravi.

Ob 21.14 je v Žolgarjevi ulici v Mariboru v trgovini Spar gorel papir. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor - Studenci so požar manjše količine papirja pogasili.

Ob 22.18 je v Regentovi ulici v Mariboru v kopalnici stanovanja v košu gorel papir. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so pogasili manjši požar in prezračili celotno stopnišče bloka ter preverili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.01 so v naselju Legen, občina Slovenj Gradec, v dimniku stanovanjskega objekta gorele saje. Gasilci PGD Legen so požar pogasili, prezračili prostor, območje pregledali s termovizijsko kamero, delno očistili tuljavo in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 7.24 je v naselju Pivola, občina Hoče-Slivnica, gorela tovorna prikolica za les. Požar je pričel gasiti voznik tovornega vozila pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor in PGD Hoče, ki so nato požar dokončno pogasili in preventivno pregledali okolico s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.17 je v naselju Lopatnik v občini Velenje gorelo na več lokacij na travniku ob gozdu. Požar so pogasili gasilci PGD Vinska Gora.

Ob 18.25 je v kraju Sotensko pri Šmarju, občina Šmarje pri Jelšah, zaradi posutja pepela v bližini gozda zagorela podrast .Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so požar podrasti v izmeri okoli 10 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Koper

Ob 18.59 je ob cesti Sečovlje–Dragonja v občni Piran gorelo podrastje na manjši površini. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 9.39 je v naselju Davča, občina Železniki, gorela suha trava in grmičevje. Požar so pogasili gasilci PGD Davča, Železniki, Zali Log, Rudno in Selca.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.20 je ob ulici Trata VI v Kočevju gorela trava in podrast. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 15.15 je v naselju Bevke, občina Vrhnika, gorela suha trava. Požar na površini okoli štirih hektarjev so pogasili gasilci PGD Bevke in Vrhnika.

Ob 18.01 je ob Poti na Rakovo Jelšo v Ljubljani gorelo na travniku. Požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ljubljana-Trnovo in GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.27 je na Hrenovi ulici v Mariboru gorela živa meja iz cipres. Požar, ki je uničil okoli pet metrov žive meje, so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Studenci.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.19 je v naselju Dolič, občina Kuzma, gorela podrast in suha trava. Požar na površini okoli 30 arov so pogasili domačini pred prihodom gasilcev PGD Novo Dolič in Gornji Slaveči, ki so nato požarišče dodatno zalili z vodo.

Ob 18.22 je v naselju Vaneča, občina Puconci, gorelo 20 arov travnate površine. Gasilci PGD Vaneča in Puconci so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 18.04 je med naseljem Koseze in Zemonsko vago, občina Ilirska Bistrica, zagorela trava in grmičevje. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.36 je v naselju Aleša Kaple v Hrastniku gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Hrastnik.

Ob 20.32 je v naselju Knezdol, občina Trbovlje, gorela suha trava na površini okoli 200 arov. Požar so pogasili gasilci PGD Trbovlje - mesto.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Trbovlje

Ob 19.25 je v mestnem parku v Trbovljah gorel komunalni zabojnik. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so goreči smetnjak pogasili in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 20.11 se je v Tesarski ulici v Ljubljani v stanovanju v 5. nadstropju večstanovanjskega bloka, zaradi nepravilnega delovanja plinske peči, z monoksidom zastrupila štiri članska družina. Reševalci NMP so jih prepeljali v UKC Ljubljana. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana so bili v oskrbi reševalcev. V stanovanju so skupaj z delavci Energetike preverili vsebnost CO in zaprli plin ter izklopili plinsko peč.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.19 je na avtocestnem počivališču Lukovica v smeri proti Celju, občina Lukovica, iz rezervoarja tovornega vozila iztekalo pogonsko gorivo. Delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a) in gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so preprečili nadaljnje iztekanje goriva, prečrpali preostalih 175 litrov goriva iz rezervoarja, vpojna sredstva posuli po izteklem gorivu in očistili parkirišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.00 se je v naselju Kanižarica, občina Črnomelj, v podjetju razlila dušikova kislina. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj razlitja, z absorbentom nevtralizirali razlito kislino in očistili prostor.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.20 je ob reki Tolminka v Tolminu občanka naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče najden topovski vžigalnik kalibra 100 milimetrov, mase dveh kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.05 so v naselju Podturn, občina Dolenjske Toplice, pri gradbenih delih na cesti naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Zahodno Štajerske regije sta najdeno topovsko granato kalibra 100 milimetrov iz 2. svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče.

Izpostava Postojna

Ob 14.40 sta v naselju Gorjansko, občina Komen, pri pregledu zemljišča Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije našla 12 kosov nabojev kalibra 6.5mm, italijanske izdelave in 3 naboje kalibra 7,9 jugoslovanske izdelave, vse iz obdobja 2. svetovne vojne. Ubojna sredstva sta uničila na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 16.13 je v naselju Vašca, občina Cerklje na Gorenjskem, zaradi počene vodovodne cevi iztekla voda v kleti stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje vode in iz objekta prečrpali vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.35 so v naselju Kot, občina Ig, gasilci PGD Kot-Staje nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 18.55 so v Zoletovi ulici v Ljubljani ob prisotnosti policije in reševalcev NMP gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja. V njem se je nahajala obolela starejša oseba. Reševalci so jo odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.09 je na Glavnem trgu na Muti v nestanovanjskem objektu počila vodovodna cev. Gasilci PGD Muta so zaprli ventil, iz objekta prečrpali vodo in očistili prostore.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.40 so na Cesti Zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili otroka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/