Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 116. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 116. seji obravnavala in sprejela štiri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sprememba sklepa o najvišji višini priznanih stroškov nakupa posamezne čebelarske opreme in sredstev za prevoz čebel na pašo za programsko obdobje 2020–2022

Vlada je sprejela Sklep o spremembah Sklepa o najvišji višini priznanih stroškov nakupa posamezne čebelarske opreme in novih sredstev za prevoz čebel na pašo za programsko obdobje 2020–2022.

Namen sklepa je, da se v prilogi pri vseh skupinah čebelarske opreme in sredstev za prevoz čebel na pašo povišajo vrednosti, ki se uporabljajo za določanje najvišje višine priznanih stroškov nakupa posamezne čebelarske opreme in novih sredstev za prevoz čebel na pašo. Glede na povišanje cen kovinarske proizvodnje in cen dela v kovinarstvu v Republiki Sloveniji v letu 2021 se vse vrednosti posameznih skupin iz priloge sklepa zvišajo za 12 odstotkov.

Uvrstitev novega projekta 2330-22-0003 Izgradnja reinjekcijske vrtine v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025

Vlada je sprejela sklep, da se v veljavni Načrt razvojnih programov 2022-2025 uvrsti projekt 2330-22-0003 »Izgradnja reinjekcijske vrtine«, ki sodi v skupino projektov »Prilagajanje podnebnim spremembam«.

Gre za naložbo v ponikovalno/reinjekcijsko vrtino. To je objekt, ki v naravi predstavlja dve povezani vertikalni reinjekcijski vrtini, položeni v izvrtano zemljino do določene končne globine. Gre za nadaljevanje vlaganja podjetja Ocean Orchids d. o. o. v obnovljive vire energije. Podjetje namreč že izkorišča eksploatacijsko vrtino, ki je bila izvrtana leta 2004 za potrebe družbe Ocean Orchids, torej za ogrevanje rastlinjaka. Nova vrtina bo nadgradila obstoječi sistem tako, da bo možno vračanje načrpane vode za ogrevanje rastlinjaka iz obstoječe vrtine nazaj v isti vodonosnik. Na ta način se bo vzpostavil energetsko, okoljsko in ekonomsko dovršen sistem, ki bo omogočil po eni strani izpolnjevanje novih okoljskih zahtev ter po drugi strani nadaljnji razvoj družbe Ocean Orchids.

Ocenjena vrednost projekta znaša 2.984.834,00 evrov, od tega predstavljajo proračunske vire sredstva Podnebnega sklada v višini nekaj več kot 2.000.000 evrov, medtem ko so lastna sredstva upravičenca ocenjena na nekaj več kot 900.000 evrov.

Stališče Republike Slovenije do Predloga sklepa Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Odločbe Sveta 2003/17/ES glede obdobja njene uporabe in enakovrednosti poljskih pregledov semenskih posevkov žit, oljnic in predivnic, ki se izvajajo v Boliviji, in enakovrednosti semena žit ter semena oljnic in predivnic, ki se prideluje v Boliviji

Vlada je sprejela stališče Slovenije k Predlogu sklepa Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Odločbe Sveta 2003/17/ES glede obdobja njene uporabe in enakovrednosti poljskih pregledov semenskih posevkov žit, oljnic in predivnic, ki se izvajajo v Boliviji, in enakovrednosti semena žit ter semena oljnic in predivnic, ki se prideluje v Boliviji.

Cilj tega predloga je podaljšati obdobje uporabe navedene odločbe, da bi se izognili kakršnemu koli tveganju motenj pri uvozu semena v Unijo. Bolivija trenutno ni na seznamu tretjih držav, za katere je z Odločbo Sveta 2003/17/ES priznana enakovrednost. Zato uvoz semen določenih žit (koruze in sirka) in oljnic ter predivnic (sončnice), požetih v državi, v Evropsko unijo trenutno ni mogoč. Namen tega predloga je zato dodati Bolivijo na seznam tretjih držav, za katere je priznana enakovrednost.

Predlog bo spodbudil trgovino s semenom med Bolivijo in EU. S priznanjem enakovrednosti semena bo podjetjem s sedežem v EU omogočeno, da organizirajo pridelavo semena koruze, sirka in sončnic tudi v Boliviji in s tem zmanjšajo tveganje za motnje v preskrbi trga Evropske unije s semeni, ki bi lahko nastopile kot posledica pridelave semena v samo enem podnebnem območju. Zaradi obratnih letnih časov v primerjavi z Evropo bi bila glavna prednost Bolivije na trgu EU sezonska pridelava semena, ki bi zagotovila razpoložljivost nekaterih semen spomladi na severni polobli.

S priznanjem enakovrednosti semena dobijo podjetja tudi nove priložnosti za vlaganja v zmogljivosti za pridelavo semen, kar dodatno zagotavlja nemoteno oskrbo trga EU s semenom visoke kakovosti. Prav tako bi lahko povečalo privlačnost naložb podjetij s sedežem v EU v kmetijski razvoj Bolivije, saj bi EU postala izvozni trg.

Prispevek Svetovalnemu svetu za akvakulturo, Svetovalnemu svetu za Sredozemsko morje in Svetovalnemu svetu za trge za leto 2022

Vlada je potrdila plačilo prispevka Svetovalnemu svetu za akvakulturo (Aquaculture Advisory Council - AAC), Svetovalnemu svetu za Sredozemsko morje (Mediterranean Advisory Council - MEDAC) in Svetovalnemu svetu za trge (Market Advisory Council - MAC) za leto 2022. 

V skladu z Uredbo (EU) št. 1380/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o skupni ribiški politiki se Svetovalni sveti ustanovijo za vsako geografsko območje ali področja pristojnosti med drugim za akvakulturo, Sredozemlje, kot tudi trge v povezavi z ribištvom. Svetovalni sveti lahko kot organi, zaprosijo za prispevek Unije. Komisija z vsakim svetovalnim svetom podpiše sporazum o prispevku h kritju stroškov svetovalnega sveta za delovanje, vključno s stroški prevajanja in tolmačenja.

Glede na navedeno se predlaga, da Republika Slovenija v letu 2022 finančno podpre delovanje Svetovalnega sveta za akvakulturo v višini 6000 evrov, Svetovalnega sveta za Sredozemlje v višini v višini 6000 evrov ter Svetovalnega sveta za trge v višini 2000 evrov.