Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar sodeloval na nujni razpravi Sveta ZN za človekove pravice

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je sodeloval na nujni razpravi Sveta Združenih narodov (ZN) za človekove pravice o stanju človekovih pravic v Ukrajini, ki je bila na pobudo Ukrajine sklicana zaradi ruske agresije na Ukrajino.
minister anže logar na velike ekranu v dvorani, govori

Minister dr. Logar je napovedal podporo Slovenije resoluciji o stanju človekovih pravic po ruski agresiji na Ukrajino | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Minister za zunanje zadeve dr. Logar je v svojem nastopu na nujni razpravi v Svetu Združenih narodov za človekove pravice ponovno najostreje obsodil rusko agresijo v Ukrajini in podporo, ki jo agresorju nudi Belorusija. Mednarodna skupnost mora na ravnanja, ki vsak dan vodijo do novih civilnih žrtev, med katerimi so tudi otroci, in ki so z domov pregnala že na sto tisoče ljudi, reagirati odločno in enotno.

Poudaril je, da vojaška invazija ter napadi na civiliste in civilno infrastrukturo predstavljajo najbolj grobo kršitev vseh načel mednarodnega prava, humanitarnega prava ter prava človekovih pravic. Pri tem je posebej poudaril pravico do življenja, prostosti ter osebne varnosti, ki jo opredeljuje Splošna deklaracija človekovih pravic.

Minister dr. Logar je napovedal podporo Slovenije resoluciji o stanju človekovih pravic po ruski agresiji na Ukrajino, ki bo med drugim vzpostavila mednarodni mehanizem za preiskavo množičnih in hudih kršitev človekovih pravic v Ukrajini. Ključno je, da vsi odgovorni za svoja ravnanja odgovarjajo, tudi preko mehanizmov mednarodnega kazenskega pravosodja.