Skoči do osrednje vsebine

Minister Vizjak na zasedanju Skupščine Združenih narodov za okolje

  • Ministrstvo za okolje in prostor
V Nairobiju, Keniji, poteka peto zasedanje Skupščine Združenih narodov za okolje (UNEA-5), ki kot najvišje globalno okoljsko telo določa prednostne naloge globalne okoljske politike in mednarodnega okoljskega prava. Tema letošnjega zasedanja je »Krepitev ukrepov za naravo za doseganje ciljev trajnostnega razvoja.« Na visokem dogodku, ki je potekal hibridno, je sodeloval tudi minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak.
Minister Vizjak na  virtualnem zasedanju Skupščine Združenih narodov za okolje

Minister Vizjak na virtualnem zasedanju Skupščine Združenih narodov za okolje | Avtor: Jure Kos

Na zasedanju so si prizadevali za oprijemljive rezultate, zlasti na področju na naravi temelječih rešitev in problematike onesnaževanja s plastiko. Sprejeta je bila tudi ministrska deklaracija kot eden ključnih dokumentov zasedanja, ki bo usmerjal nadaljnjo globalno agendo o okolju, ohranjal politični zagon na področju okolja ter poudarjal pomembnost okoljskih razsežnosti trajnostnega razvoja. Deklaracija naslavlja reševanje treh velikih okoljskih izzivov – podnebnih sprememb, izgubo biotske raznovrstnosti in onesnaževanja.

Minister mag. Andrej Vizjak je med drugim poudaril, da: »Slovenija odločno podpira vsa prizadevanja in zaveze, ki prispevajo h krepitvi ukrepov na področju onesnaževanja s plastiko. Na nacionalni ravni sprejemamo številne ukrepe za boj proti tej problematiki, med drugim s prizadevanji za razširjeno odgovornost proizvajalca in razvojem depozitnih sistemov.«

Slovenija je aktivno pogajala in usklajevala osnutke besedil resolucij, sprejetih na zasedanju, tudi v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Med drugim smo kot predsedujoči EU uskladili osnutek resolucije na temo na naravi temelječih rešitev, ki zagotavlja največje koristi za biotsko raznovrstnost in ga predložili Združenim narodom v sprejetje na zasedanju UNEA-5.

Republika Slovenija je aktivno sodelovala tudi pri pogajanjih za sprejem tudi drugih resolucij, kjer se je v skladu s svojim mandatom zavzemala, da bodo predlagane resolucije v skladu z dosedanjimi stališči Republike Slovenije.

Na zasedanju so sodelovali številni visoki predstavniki Združenih narodov, ministri za okolje držav članic Združenih narodov, evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius ter predstavniki civilnih družb, podjetij, nevladnih organizacij in drugih interesnih skupin.

Minister mag. Vizjak je uvodoma izrazil podporo Ukrajini s pozivom Rusiji, da »ustavi krizo in takoj umakne vojaške sile s celotnega ozemlja Ukrajine«.

Več informacij

Posnetek leadership dialoga