Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša v ekskluzivnem pogovoru za Insider Paper

Predsednik vlade Janez Janša je ekskluzivno spregovoril za Insider Paper o vojaški agresiji Ruske federacije na Ukrajino, med drugim tudi o ruski jedrski grožnji Ukrajini.
Predsednik vlade Janez Janša je ekskluzivno spregovoril za Insider Paper o vojaški agresiji Ruske federacije na Ukrajino

Predsednik vlade Janez Janša je ekskluzivno spregovoril za Insider Paper o vojaški agresiji Ruske federacije na Ukrajino | Avtor: Kabinet predsednika vade

Rusija je prejšnji teden uradno napadla Ukrajino; ko se bodo med njima začeli pogovori, si bo Ukrajina prizadevala za prekinitev ognja. Predstavniki obeh držav so se sestali na beloruski meji, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin svoje jedrske sile postavil v stanje visoke pripravljenosti.

Najnovejše informacije o ruski invaziji v Ukrajino
To pomeni znatno zaostritev spopada z zahodnimi silami, ki so okrepile svojo podporo Ukrajini v obliki smrtonosnega orožja. Evropska unija se je v nedeljo s potezo brez primere odločila, da bo financirala nakup orožja za Ukrajino.
Rusija je občutila učinke zahodnih sankcij, saj je rubelj začel hitro padati, ruska centralna banka pa je zvišala obrestne mere z 9,5 % na 20 %, da bi zaščitila prihranke potrošnikov. ZDA so razširile sankcije proti ruski centralni banki, tako da so svojim državljanom ukazale, naj prenehajo poslovati z njo, in zamrznile sredstva, ki jih ta ima v ZDA.
Ameriško finančno ministrstvo je v izjavi za javnost sporočilo, da se ukrep nanaša na centralno banko Ruske federacije, sklad nacionalnega premoženja in ministrstvo za finance. Sporočilo je tudi, da so ZDA na seznam sankcij dodale izvršnega direktorja ruskega sklada za neposredne naložbe Kirila Dmitrijeva, ki ga označujejo za "znanega Putinovega zaveznika".
Ukrajina je zaprosila za članstvo v Evropski uniji in zahteva umik ruskih vojakov. Po informacijah ukrajinske obveščevalne službe bi se Rusiji pri invaziji lahko pridružila tudi Belorusija. Kot je povedal uradnik ameriškega obrambnega ministrstva, se ruske sile na severu Ukrajine spoprijemajo z "ostrim odporom", čeprav so na jugu "nekoliko bolj uspešne".
V okolici Kijeva, se je zdelo, so streljanje in eksplozije med ruskim obleganjem mesta ponoči pojenjali. Ruska vojska je sporočila, da bo prebivalcem mesta omogočila varen odhod, medtem ko se pripravlja na silovit naskok na ukrajinsko prestolnico.

Slovenija o Ukrajini
Slovenija, članica Nata, je za Insider Paper ekskluzivno komentirala razmere v Ukrajini. Slovenski premier Janez Janša je za Insider Paper povedal, "da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bi Ukrajini pomagali ustaviti rusko agresijo".
Opozoril je tudi, da je bila Slovenija pred 30 leti v podobnem položaju in da dobro vedo, kako se počuti Ukrajina, ter dodal, da je vsaka "podpora iz tujine ključnega pomena za moralo naroda." Predsednik vlade Janez Janša je dodal, da je odločitev Moskve, da se "ruski jedrski odvračalni sistem postavi v stanje pripravljenosti, druga od štirih stopenj: stalna, povečana, vojna nevarnost in polna pripravljenost."
"To ni znak moči, ampak šibkosti," je dejal. "Putin izgublja vojno v Ukrajini. In nima samo on jedrskega orožja. Nato ima enako stopnjo zmogljivosti odvračanja."

Slovenija o Putinu
Predsednik vlade Janez Janša je prepričan, da se je Putin "uštel" pri svojem pritisku na Ukrajino, saj je "podcenil ukrajinsko vodstvo in narod". "Tako kot Milošević in jugoslovanska vojska v Sloveniji leta 1991," je dejal. "Bili so veliko močnejši, vendar smo zmagali mi. Brez vojaške pomoči iz tujine, vendar z močno medijsko in javno podporo Zahoda."
Predsednik vlade Janez Janša meni, da je Kremelj pozabil, da je danes stara sovjetska propaganda "neuspešna proti internetu, satelitom in družbenim medijem."
"Slike in videoposnetki iz Ukrajine hitro spreminjajo javno mnenje," je poudaril. "Vlade EU silijo k ukrepom, ki še pred tednom dni sploh niso prišli v poštev. Delno vplivajo tudi na rusko javnost in vojsko."
Po navedbah agencije Reuters predsednik vlade Janez Janša podpira hitrejši proces vključevanja Ukrajine v EU.
"Odkrito rečeno, Putinovo rožljanje z jedrskim orožjem ni le grožnja nam, temveč je še resnejša grožnja njegovemu lastnemu narodu. In oligarhom, ki lahko izgubijo največ. V nekaj dneh bodo to dojeli v Moskvi," je poudaril slovenski premier.
Rusija je svoj zračni prostor zaprla tudi za letala iz Slovenije, Estonije, Litve, Bolgarije, Poljske, Češke in Latvije. V odgovor so Slovenija, Estonija in Latvija napovedale, da bodo prepovedale ruske lete.

Stališče ZDA glede Rusije
Anketa CNN v ZDA kaže, da večina Američanov želi, da Washington stori več, da bi ustavil Moskvo, vendar tudi nasprotuje neposrednemu vojaškemu posredovanju proti Rusiji. Glede na anketo 83 % Američanov želi več gospodarskih sankcij proti Rusiji in podpira druge ukrepe za zaustavitev invazije v Ukrajino.

Anketa je pokazala tudi, da 62 % Američanov želi, da ZDA naredijo več za ustavitev ruskega vojaškega posredovanja v Ukrajini, čeprav jih je 38 % dejalo, da je Washington že storil dovolj. Poleg tega jih je samo 42 % podprlo neposredno vojaško posredovanje ZDA.

Prispevek je pripravila Michelle Jones.