Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na slovesni podelitvi priznanj in nagrad ob dnevu civilne zaščite

Predsednik vlade Janez Janša se je danes na Brdu pri Kranju udeležil osrednje državne slovesnosti ob dnevu civilne zaščite, na kateri je potekala slavnostna podelitev priznanj in nagrad.

Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil slovesne podelitve priznanj in nagrad ob dnevu Civilne zaščite, na kateri je bil slavnostni govornik.

Predsednik vlade Janez Janša je podelil spominske znake za požrtvovalnost v boju proti covidu-19 posameznikom in organizacijam, ki so izkazali izjemno požrtvovalnost in pripravljenost učinkovitega delovanja na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Bronasta, srebrna in zlata priznanja civilne zaščite je na slovesnosti podelil generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But, plakete in kipec civilne zaščite pa poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan.

V govoru je predsednik vlade Janez Janša govoril o tem, da takrat, ko nas prizadene nesreča, poleg tega, da si mora vsak pomagati sam, pomislimo na solidarnost, na to, kako nam bodo pomagali drugi. "V takšnih trenutkih največ pomenita hitro ukrepanje in dobra organiziranost." Dejal je, da je prva demokratično izvoljena slovenska vlada od prejšnjega režima dobila nekaj struktur, ki so bile dobro organizirane in so dobro delovale. Med njimi je bila tudi Civilna zaščita, ki je ob napadu na Slovenijo takoj priskočila na pomoč. Takrat je slovenska Civilna zaščita skupaj z drugimi strukturami zagotovila, da smo bili pripravljeni na mnogo hujšo nesrečo, kot se je dejansko zgodila, oziroma smo se ji uspešno izognili. Ob tem je dejal, da so sledile vojne na Balkanu, slovenska Civilna zaščita se je morala soočiti s 70.000 begunci iz Hrvaške in BIH. "Slovenija je bila takrat revna država, kljub temu smo bili solidarni in smo priskočili na pomoč."

Predsednik vlade je v govoru izrazil veselje, da se, potem ko so te preizkušnje minile, ni pozabilo na to, da je treba v te strukture vlagati. Ob tem je spomnil, da je slovenska Civilna zaščita pomagala številnim državam. "Ni bilo leta v zadnjih 30 letih, da slovenska Civilna zaščita ne bi pomagala ob nesrečah povsod po svetu, še posebej pa v naši soseščini."

V nadaljevanju govora je poudaril, da ko je Slovenijo leta 2020 prizadela pandemija covida-19, je bila slovenska Civilna zaščita hrbtenica odgovora na ta izziv skupaj s slovenskim zdravstvenim sistemom, ki je nosil največje breme. "Ko je šlo zares, se je aktivirala Civilna zaščita in omogočila, da smo tisto preizkušnjo relativno dobro prebrodili."

Ob današnjem prazniku je Civilna zaščita ponovno v ospredju, je dejal predsednik vlade. "Pripravlja se na begunski val iz Ukrajine, ki ga je povzročila ruska agresija." Dejal je, da se ne ve, ali se bo ta val krepil in bo potrebna še večja solidarnost, ter da je Slovenija prejela nekaj več kot 40 prošenj za pomoč. Opozoril je, da bo morala Civilna zaščita na neki točki pomagati. "Hvala vam, ker ste na to pripravljeni. Solidarnost je temeljno vezivo tega, kar predstavlja Civilna zaščita."

V govoru je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da se sedanja vlada zaveda pomena Civilne zaščite. "Močno smo povečali sredstva za sistem zaščite in reševanja. V proračunih za letos in prihodnje leto je predvideno, da se bodo sredstva podvojila, dvignili jih bomo s 40 na 80 milijonov."

Predsednik vlade je na koncu govora poudaril, da se nič ne zgodi brez ljudi ter da nič ne traja in deluje brez organizacije. "Civilna zaščita je takšna organizacija, ki to še posebej dokazuje. Organizacija je uspešna, če so uspešni ljudje." Predsednik vlade je ob koncu slovesnosti čestital nagrajenkam in nagrajencem.