Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar napovedal 1,1 milijona evrov humanitarne pomoči za Ukrajino

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v video nagovoru na skupnem humanitarnem pozivu in regionalnem načrtu za pomoč ukrajinskim beguncem Urada Organizacije združenih narodov (OZN) za usklajevanje humanitarnih aktivnosti (UN OCHA) in Urada Visokega komisarja OZN za begunce (UNHCR) napovedal humanitarni prispevek Republike Slovenije v višini 1,1 milijona evrov.
Minister dr. Anže Logar med avdio-video konferenco

Minister dr. Anže Logar med avdio-video konferenco | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Za pomoč prebivalcem Ukrajine bo 400.000 evrov namenjenih preko UN OCHA (angleško United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), 400.000 evrov preko UNHCR (angleško United Nations High Commissioner for Refugees), 200.000 evrov preko Caritas Internationalis in 100.000 evrov preko Mednarodnega odbora Rdečega križa (angleško The International Committee of the Red Cross - ICRC).

Minister dr. Logar je ostro obsodil ruski vojaški napad na Ukrajino, ki je resna kršitev mednarodnega prava in Ustanovne listine Združenih narodov. Izrazil je zaskrbljenost zaradi številnih civilnih žrtev ter kršitev mednarodnega humanitarnega prava in mednarodnega prava človekovih pravic. »Humanitarne potrebe se skokovito povečujejo. Slovenija je solidarna z Ukrajino in ji bo v teh težkih časih stala ob strani,« je poudaril minister dr. Logar.

V preteklem tednu je Slovenija Ukrajini že namenila materialno pomoč v vrednosti 163.000 evrov. Tudi v prihodnje bo pomagala ukrajinskemu prebivalstvu, vključno s sprejemom ukrajinskih beguncev.

Skupni humanitarni poziv je namenjen zagotovitvi humanitarne pomoči mednarodne skupnosti prizadetemu prebivalstvu Ukrajine. OZN predvideva, da je v petih dneh Ukrajino zapustilo več kot 500.000 ljudi, ki so prebegnili v sosednje države, okoli 100.000 jih je razseljenih znotraj države. Po podatkih UNHCR se jih je več kot polovica (več kot 280.000) zatekla na Poljsko. Skoraj 85.000 ljudi je prispelo na Madžarsko, več kot 36.000 v Moldavijo, več kot 32.500 v Romunijo, 30.000 na Slovaško in več kot 300 v Belorusijo. Po podatkih UNHCR je 34.600 oseb iz Ukrajine zbežalo tudi v druge evropske države. Čeprav bosta obseg in razsežnost razseljevanja verjetno postala očitna šele v prihodnjih dneh in tednih, ukrajinske oblasti ocenjujejo, da bi lahko državo zapustilo do 5 milijonov ljudi.