Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan poudaril pomen zaščite človekovih pravic ob ruski agresiji na Ukrajino

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je preko avdio-video povezave sodeloval na visokem segmentu 49. zasedanja Sveta Združenih narodov za človekove pravice.
državni sekretar Raščan sedi za mizo, v ozadju zastave

Državni sekretar dr. Raščan na visokem segmentu 49. zasedanja Sveta ZN za človekove pravice | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v nagovoru v Svetu Združenih narodov za človekove pravice uvodoma izrazil osuplost nad rusko agresijo v Ukrajini ter dejal, da smo v preteklem tednu vstopili v najtemnejše obdobje po koncu druge svetovne vojne. Ob tem je izrazil žalost in zgroženost nad dogodki v Ukrajini, ki jih je povzročil neizzvan ruski napad.

Ruska vojaška agresija na ozemlje Ukrajine je že povzročila množične in hude kršitve človekovih pravic. Podprl je nujno razpravo sveta o položaju na področju človekovih pravic v Ukrajini, ki izhaja iz ruske agresije, kot tudi resolucijo o ustanovitvi preiskovalne komisije pri Svetu Združenih narodov za človekove pravice.

Državni sekretar dr. Raščan je v nadaljevanju poudaril sodobne izzive človekovih pravic, ki jih še dodatno zaostruje pandemija covida-19. Slovenija pozdravlja agendo visoke komisarke Združenih zarodov (ZN) za človekove pravice za leto 2022, ki v ospredje postavlja globalne izzive in ponuja inovativen okvir možnim rešitvam, ki temeljijo na človekovih pravicah. Državni sekretar je podčrtal pomen vključitve konkretnih ukrepov za spoštovanje človekove pravice do zdravega okolja. V nadaljevanju je priznal tudi pomembno vlogo Urada visoke komisarke ZN za človekove pravice pri promociji človekovih pravic starejših, otrok ter žensk in deklic.

Kot trdna podpornica sveta in Urada visoke komisarke si Slovenija prizadeva za najvišjo možno finančno neodvisnost urada vključno z rednim letnim slovenskim prostovoljnim finančnim prispevkom. Ob zaključku je državni sekretar izpostavil tudi slovensko kandidaturo za članstvo v Svetu ZN za človekove pravice (2026 – 2028).