Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan nastopil na visokem segmentu Konference za razorožitev

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes z video nagovorom nastopil na visokem segmentu Konference za razorožitev. Izpostavil je ključni prispevek Konference za razorožitev k globalnemu miru in varnosti, še posebej v trenutno najbolj kritični varnosti situaciji v Evropi v zadnjih nekaj desetletjih.
Državni sekretar dr. Raščan med video nagovorom

Državni sekretar dr. Raščan med video nagovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar dr. Raščan je najostreje obsodil neizzvano invazijo ruskih oboroženih sil na Ukrajino. Rusko stran je odločno pozval k takojšnji zaustavitvi vojaške agresije ter da se vzdrži nadaljnjih groženj zoper neodvisnost in suverenost ukrajinske države. Izrazil je polno solidarnost Slovenije s prebivalci Ukrajine ter potrdil nadaljnje tesno sodelovanje slovenske strani z zaveznicami in ostalimi partnerskimi državami za pravično in mirno razrešitev te krize.

Državni sekretar dr. Raščan je nadalje izrazil upanje, da bo državam letos uspelo obuditi polni potencial Konference za razorožitev ter premostiti zastoj v njenem delu. Menil je tudi, da je dozorel čas za razširitev njenega članstva. Poudaril je, da številne države, med njimi tudi Slovenija, brez opravičljivih razlogov na članstvo čakajo že več kot dve desetletji. Uspeh razrešitve omenjenega vprašanja ne bi prispeval samo k povečanju relevantnosti tega pomembnega mednarodnega foruma, temveč tudi k okrepitvi globalne varnostne arhitekture.

V zvezi s prihajajočo 10. pregledno konferenco Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT), ki bo predvidoma potekala avgusta letos v New Yorku, je vodja slovenske delegacije izrazil upanje glede oblikovanja končnega dogovora, ki bo prispeval k okrepitvi implementacije vseh treh glavnih stebrov pogodbe. Pozdravil je tudi nedavno izjavo petih jedrskih držav glede preprečevanja jedrske vojne in izogibanja oboroževalne tekme. V tej luči je posebej izrazil pričakovanje, da bo Ruska federacija še naprej ostala zvesta omenjeni zavezi.

Državni sekretar dr. Raščan je poudaril tudi podporo Slovenije diplomatskim naporom na Dunaju, ki so usmerjeni v ponovno vzpostavitev implementacije Celovitega skupnega akcijskega načrta (JCPoA). Iransko stran je pozval k zaustavitvi vseh aktivnosti, ki so nekonsistentne z načrtom ter njeno čimprejšnjo vrnitev k polnemu spoštovanju jedrskega dogovora. Naslovil je tudi stanje na Korejskem polotoku, pri čemer je pozval severnokorejsko stran k takojšnji zaustavitvi vseh jedrskih in balističnih poskusov ter njenemu čimprejšnjemu angažmaju v okviru dialoga za dosego njene polne denuklearizacije.

Konferenca za razorožitev je bila ustanovljena leta 1979 in ima 65 članic. V okviru nje so bili v preteklosti oblikovani pomembni mednarodni sporazumi na področju neproliferacije in razoroževanja, med drugim Pogodba o neširjenju jedrskega orožja (NPT), Konvencija o prepovedi biološkega in toksikološkega orožja (BTWC) ter Konvencija o prepovedi kemičnega orožja (CWC).