Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. februarja 2022.

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 14.29 je v Belih vodah, občina Šoštanj, močan veter podrl drevo na elektro vodnike. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šoštanj so zavarovali kraj dogodka ter odstranili drevo. Na kraju so bili tudi delavci elektro podjetja.

Ob 17.15 so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje na Pohorski ulici v Celju odstranili drevesi, ki sta predstavljali nevarnost za občane.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.51 so na Ogrinovem, občina Mengeš, gasilci PGD Mengeš razžagali in odstranili podrti drevesi s ceste, ki vodi na Gobavico.

Ob 18.40 so na lokalni cesti Žeje – Dobovlje, občina Domžale, gasilci PGD Žeje-Trojica in dežurni delavec Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL) razžagali in s cestišča odstranili dve podrti drevesi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.50 sta gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina iz reke Hubelj v Ajdovščini odstranila večji kos pločevinaste strehe, ki jo je odtrgal močan veter.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.40 se je na smučišče Cerkno, občina Železniki, v trčenju dveh smučarjev huje poškodoval en smučar. Na kraju so mu nudili prvo pomoč reševalci na smučišču nato pa so ga v sodelovanju z dežurno ekipo Gorske reševalne službe (GRS) z Brnika in helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana na nadaljnje zdravljenje. O nesreči so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj in gorski reševalci GRS Škofja Loka.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 11.57 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljala obolelo osebo iz Splošno bolnišnico (SB) Izola v UKC Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so na heliportu SB Izola zavarovali pristanek in vzlet helikopterja.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 14.25 se je na območju Lubnika, občina Škofja Loka, izgubil starejši planinec. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so v sodelovanju z občinsko ekipo civilne zaščite INFOKOM CZ Škofja Loka in njihovim dronom ter s pomočjo policijskega helikopterja Letalske policijske enote (LPE) pregledali območje Lubnika, locirali nepoškodovano osebo, jo rešili iz težko dostopnega terena in pospremili v dolino, kjer so jo prevzeli svojci.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.14 je na Doliški cesti v Vitanju osebno vozilo trčilo v ograjo, pri čemer se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom iz vozila izvlekli ukleščeno osebo, nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP), odklopili akumulator ter vozilo izvlekli nazaj na cesto in sanirali cestišče. Reševalci NMP Celje so poškodovano osebo oskrbeli na kraju in jo prepeljali v bolnico Celje.

Izpostava Postojna

Ob 11.50 je na cesti Starod–Račice, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo trčilo v jelena. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulator na vozilu ter nudili pomoč pri odstranjevanju in nalaganju poginulega jelena. Reševalci NMP Ilirska Bistrica so eno lažje poškodovano osebo oskrbeli na kraju ter jo preventivno prepeljali v urgenco zdravstvenega doma.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 16.23 so na Smledniški cesti v Kranju zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so pogasili goreče saje, dimnik delno očistili, s termovizijsko kamero preverili okolico dimnika, preverili prisotnost monoksida in prepovedali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 19.20 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v Strahinju, občina Naklo. Gasilci PGD Naklo so požar pogasili, očistili dimnik in pregledali s termovizijsko kamero ter pregledali okolico dimnika. Domačim so odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.23 je v Spodnjih Palovčah, občina Kamnik, zagorela stanovanjska hiša. Gasilci PGD Kamnik in Duplica so požar pogasili, odstranili ožgane elemente ostrešja in pogasili tudi ostala žarišča. Dežurni delavec Elektra Ljubljana je odklopil elektriko. Objekt je uničen in ni primeren za bivanje. Stanovalec bo začasno nastanitev poiskal pri sorodnikih, nadaljnjo nastanitev pa mu bo uredila občina Kamnik.

Ob 7.25 so v naselju Podsmrečje v občini Lukovica gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Blagovica so zadušili saje, pregledali objekt s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 18.03 je na Janževi cesti v Selnici ob Dravi zagorela vrtna lopa. Gasilci PGD Selnica ob Dravi in Slemen so pogasili požar ter s termovizijsko kamero preventivno pregledali okolico objekta.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.29 je v Mladinski ulici v Beltincih prišlo do vžiga saj v dimniku. Gasilci PGD Beltinci so požar pogasili, prebili saje v dimniku in skupaj z dimnikarsko službo očistili dimnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.55 so v Dornberku, občina Nova Gorica, gasilci PDG Dornberk in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica pogasili požar v stanovanjski hiši.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.15 so se v naselju Zilje, občina Črnomelj, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zilje so nadzorovali izgorevanje saj, pregledali okolico dimnika in stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Postojna

Ob 18.20 so v naselju Kačiče, občina Divača, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Divača in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so goreče saje pogasili, dimnik pregledali in ga očistili.

Izpostava Ptuj

Ob 14.15 so na Bregu, občina Majšperk, zagorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Majšperk Breg in Majšperk so požar zadušili, očistili dimnik in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.26 so v naselju Šentgotard v občini Zagorje ob Savi gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zagorje-mesto, Čemšenik ter Trojane so saje pogasili požar ter objekt pregledali s termovizijsko kamero. Obveščena je bila dimnikarska služba Zagorje ob Savi. Na kraju so bili prisotni policisti Policijske postaje (PP) Trbovlje.

Ob 16.39 je v naselju Kolovrat v občini Zagorje ob Savi zagorel gospodarsko poslopje - hlev velikosti 10x10 metrov. V njem ni bilo živali. Gasilci PGD Zagorje-mesto, Loke in Kolovrat so požar pogasili ter pred požarom obvarovali dve stanovanjski hiši, kozolec in dve vrtni lopi.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 16.05 je v naselju Zgornje Gameljne, občina Ljubljana, gorela trava na površini okoli 2000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Gameljne in Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 11.38 je v Zgornji Gorici, občina Rače-Fram, na dvorišču zagorela skladovnica drv. Lastnik in njegov sosed sta požar deloma pogasila. Požar so dokončno pogasili gasilci PGD Spodnja in Zgornja Gorica, Podova in Rače.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.45 je ob regionalni cesti Kobarid–Robič, občina Kobarid, občanu pri kontroliranem kurjenju, ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Kobarid so požar pogasili.

Ob 21.46 so v bližini Vrtojbe, občina Šempeter-Vrtojba, gasilci PGD Šempeter in JZ GRD GE Nova Gorica pogasili manjši travniški požar.

Ob 22.10 so v bližini Vrtojbe, občina Šempeter-Vrtojba, gasilci PGD Šempeter pogasili travniški požar.

Izpostava Postojna

Ob 9.48 sta pri naselju Ocizla, občina Hrpelje Kozina, tlela trava in nizko grmičevje. Gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana so požarišče na površini okoli 800 kvadratnih metrov zalili z vodo. Pri podrobnejšem ogledu požarišča so naleteli na zgorelo kamp prikolico. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 16.16 je blizu naselja Bukovje, občina Postojna, gorela suha trava. Gasilci PGD Studeno so pogasili požar na površini okoli 8000 kvadratnih metrov.

Ob 17.26 sta pri naselju Dolnji Zemon, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli pet hektarjev so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Postojna

Ob 17.15 je v trgovskem centru v Sežani gorel kamionski kontejner za prevoz blaga. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so pogasili požar, prezračili zadimljeno trgovino in opravili meritve plinov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 8.02 so na gradbišču na Cesti 1. maja v Kranju iz delovnega stroje iztekale motorne tekočine. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje tekočin, z vpojnim sredstvom posuli že iztekle tekočine in jih odstranili.

Ob 13.05 se je na Cesti Staneta Žagarja v Kranju pri prečrpavanju razlilo kurilno olje. Gasilci GARS Kranj so razlitje nevarne snovi sanirali z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.32 je občan opazil, da je na travnik ob cesti Preserje–Homec, občina Domžale, nekdo izlil neznano vsebino, iz katere se je kadilo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka. Aktiviran je bil tudi Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), ki bo vzel vzorec, na podlagi katerega bodo določili vrsto nevarne snovi in kakšne ukrepe bodo sprejeli za sanacijo onesnaženja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.34 so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina v bližini kraja Brje, občina Ajdovščina, nevtralizirali manjšo količino razlitih motornih tekočin osebnega vozila, ki je bilo pred dnevi udeleženo v prometni nesreči in je obstalo v obcestnem jarku. Na kraju dogodka je bila prisotna tudi redarska služba, ki bo prevzela nadaljnje ukrepanje.

Izpostava Ptuj

Ob 18.06 je v naselju Moškanjci, občina Gorišnica, na parkirišču bencinskega servisa iz cisterne tovornega vozila izteklo približno 500 litrov pogonskega goriva. Gasilci PGD Ptuj in Moškanjci so zavarovali odtočne jaške, počistili in razmastili lovilne jaške ter z vpojnimi sredstvi posuli in počistili onesnaženje na površini okoli 450 kvadratnih metrov. Vpliva na okolje ni bilo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 10.20 so v naselju Pekel v občini Maribor pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije sta odstranila manjšo topovsko granato iz obdobja 2. svetovne vojne in jo do uničenja varno uskladiščila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.25 je občanka v gozdu v bližini kraja Grgar, občina Nova Gorica, naletela na italijansko topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg. Najdbo iz obdobja 1. svetovne vojne sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 14.46 je v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, gradbeni delavec pri izkopu zemlje naletel na italijansko topovsko granato kalibra 149 mm, mase 35,4 kg. Najdbo, ki izvira iz obdobja 1. svetovne vojne sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.32 so na Mestnem trgu v Žalcu gasilci PGD Žalec nudili pomoč reševalcem NMP Žalec pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.22 so na Zadobrovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije skozi okno vstopili v stanovanjsko hišo, v kateri so našli preminulo osebo.

Ob 17.00 so v Kidričevi ulici v Trzinu gasilci PGD Trzin iz kleti stanovanjskega objekta izčrpali okoli 5 kubičnih metrov meteorne vode, ki se je natekla ob zadnjih padavinah.

Ob 17.41 se je na Trati v Radomljah, občina Domžale, drevo podrlo na streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Radomlje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, razžagali in odstranili podrto drevo s strehe ter zamenjali nekaj poškodovanih strešnikov. Drevo je delno poškodovalo tudi fasado na vzhodnem delu stanovanjskega objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/