Skoči do osrednje vsebine

Arhiv Republike Slovenije korak bližje novim prostorom

Arhiv Republike Slovenije in Muzej slovenske osamosvojitve sta na Ministrstvu za kulturo podpisala tripartitno pogodbo o rekonstrukciji in dozidavi objekta na Poljanski cesti 40 v Ljubljani. Arhiv je s tem korak bližje svojim novim prostorom.
Podpisniki pogodbe.

Dr. Željko Oset, v. d. direktorja Muzeja slovenske osamosvojitve, dr. Bojan Cvelfar, direktor Arhiva Republike Slovenije, Igor Hvastja, direktor podjetja Makro 5 gradnje, in dr. Vasko Simoniti, minister za kulturo. | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 2

Podpis pogodbe pomeni za Arhiv Republike Slovenije pomemben mejnik v več desetletnem prizadevanju za celostno rešitev prostorske stiske, ki ga sili, da deluje v za arhivsko službo neustreznih prostorih na treh različnih lokacijah. S podpisom pogodbe smo korak bližje, da se arhivu zagotovi delovanje na eni lokaciji, na Poljanski cesti 40 v Ljubljani, kjer bodo njegovi poslovni prostori, depoji, čitalnica in prostori za obiskovalce.

Pogodbo v vrednosti 13.922.338,87 evra (z DDV) sta podpisala dr. Bojan Cvelfar in dr. Željko Oset, direktor Arhiva Republike Slovenije in v. d. direktorja Muzeja slovenske osamosvojitve, ter Igor Hvastja, direktor podjetja Makro 5 gradnje, ki je bilo izbrano na javnem natečaju. Podpisu pogodbe je prisostvoval minister za kulturo dr. Vasko Simoniti.

V novi stavbi bo svoje prostore dobil tudi Muzej slovenske osamosvojitve, ki ga je Ministrstvo za kulturo ustanovilo leta 2021.

Gradbena dela, ki se bodo začela v kratkem, se bodo predvidoma zaključila septembra 2023.