Skoči do osrednje vsebine

Na izrednem srečanju obrambnih ministrov v ospredju zagotavljanje pomoči Ukrajini

V luči včerajšnje napovedi, da bo Evropska unija v okviru evropskega mirovnega instrumenta (angleško European Peace Facility – EPF) financirala nakup orožja za boj proti ruski agresiji, so se danes sestali ministri za obrambo držav članic Evropske unije, med njimi tudi slovenski minister mag Matej Tonin. V ospredju razprav ministrov je bila koordinacija pomoči Ukrajini.

Kot je po zasedanju, ki je potekalo prek videopovezave, pojasnil slovenski obrambni minister, so se ministri strinjali, da sta pomembni dve spremembi – Nemčija bo v pomoč Ukrajini prispevala orožje in obrambne izdatke dvignila na 2 odstotka bruto domačega proizvoda. Velika sprememba pa je tudi angažiranje evropskega mirovnega sklada, ki za pomoč Ukrajini prispeva 500 milijonov evrov, od tega 450 milijonov za orožje, dodaja Tonin.

Minister Matej Tonin je poudaril, da bo Slovenija pomagala Ukrajini z materialno, vojaško in humanitarno pomočjo. Zahvalil se je državam, ki Sloveniji pomagajo pri logistiki za premik pomoči v Ukrajino. Materialno pomoč je Slovenija že poslala, odpremljena je bila tudi vojaška pomoč v obliki čelad, orožja in streliva. Številne civilne organizacije zbirajo tudi humanitarno pomoč za Ukrajino in begunce. Ministrstvo za obrambo bo prek Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje pomagalo pri dostavi pomoči v Ukrajino oziroma v okoliške države, kjer bodo to pomoč potrebovali begunci.

"Ob krizi v Ukrajini smo pozorni na Zahodni Balkan," poudarja minister Matej Tonin. Tja bo Evropska unija napotila dodatne vojake. Slovenija je pripravljena okrepiti prispevek v Bosni in Hercegovini, tako da bi razbremenili prisotnost držav, ki nosijo večje breme zaradi agresije na Ukrajino, je še povedal minister mag. Matej Tonin.

Minister sedi pred računalnikom-Zadaj sta zastavi Slovenije in EU.

Danes so se preko videopovezave sestali ministri za obrambo držav članic Evropske unije, med njimi tudi slovenski minister mag Matej Tonin | Avtor: Monika Sušanj