Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar v Berlinu z nemško ministrico Baerbock o odličnem sodelovanju med državama

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je mudil na delovnem obisku v Berlinu. V luči nadaljevanja rednega političnega dialoga z Nemčijo se je sestal z ministrico za zunanje zadeve Annaleno Baerbock ter opravil več drugih pogovorov.

Osrednja tema pogovora z ministrico Baerbock so bile varnostne razmere v Ukrajini, aktivnosti za krepitev dvostranskih odnosov med državama ter nadaljevanje konstruktivnega sodelovanja na področju evropskih zadev in na multilateralnem področju.

Sogovornika sta ostro obsodila ruski vojaški napad na Ukrajino. Strinjala sta se, da vsakršna kršitev mednarodnega prava in grožnja suverenosti oziroma ozemeljski celovitosti druge države nima prostora v mednarodni pravni ureditvi.

Sogovornika sta izmenjala stališča o aktualnih evropskih temah s poudarkom na prihodnosti Evrope, vladavini prava, migracijah in zelenem dogovoru. V zvezi s slednjim je minister dr. Logar izpostavil zavezanost Slovenije, da do leta 2050 doseže neto ničelne emisije oziroma podnebno nevtralnost. Podal je tudi oceno razmer v regiji Zahodnega Balkana in se zavzel za kredibilno širitveno politiko EU.

Ministra sta pozdravila odlične odnose med državama in poudarila prizadevanja za nadaljnjo krepitev sodelovanja v luči strateškega partnerstva in posodobitve delovnega programa slovensko-nemškega dialoga za prihodnje triletno obdobje 2022-2024. Minister dr. Logar je izrazil interes za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja z Nemčijo kot najpomembnejšo zunanjetrgovinsko partnerico Slovenije z blagovno menjavo v višini 11 milijard evrov. Minister dr. Logar je predstavil izjemno dobro sodelovanje Slovenije in ZRN v multilateralnih forumih.

Minister dr. Logar se je sreča tudi z državnim sekretarjem v Uradu zveznega kanclerja dr. Jörgom Kukiesom, svetovalcem zveznega kanclerja za zunanjo politiko Jensom Plötnerjem in predsedujočim Münchenski varnostni konferenci dr. Christophom Heusgensom.

Na srečanju z državnim sekretarjem v Uradu zveznega kanclerja dr. Kukiesom sta poudarila pomen enotnega in proaktivnega delovanja EU ter izrazila zadovoljstvo, da so neposredni učinki sprejetih sankcij zoper Rusijo že vidni, predvsem na finančnem področju. Izmenjala sta poglede na izzive na področju energetike, tako v luči posledic ruske agresije kot tudi v kontekstu naslavljanja podnebnih sprememb.

S kanclerjevim zunanjepolitičnim svetovalcem Plötnerjem sta pogovor prav tako namenila aktualnim razmeram, v tem kontekstu pa sta posebej govorila o pomenu evropske perspektive držav Zahodnega Balkana in stabilnosti regije.