Skoči do osrednje vsebine

Izredni sestanek skupine ENSREG o jedrski varnosti v Ukrajini

V nedeljo, 27. februarja 2022 je bilo virtualno izredno zasedanje skupine evropskih organov za jedrsko varnost (angleško European Nuclear Safety Regulators Group – ENSREG), v katero je vključena tudi Uprava za jedrsko varnost, v zvezi z vojaškim posredovanjem Rusije v Ukrajini, kjer smo obravnavali situacijo v Ukrajini in vplive na jedrsko varnost. Sprejeli smo tudi skupno izjavo.

Na sestanku je bil prisoten vršilec dolžnosti predsednika ukrajinskega upravnega organa (angleško State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine – SNRIU), ki je poročal o stanju ukrajinskih jedrskih in sevalnih objektov, sodelovali pa so tudi predstavniki Mednarodne agencije za atomsko energijo, ki so pojasnili, da ostajajo v stiku z ukrajinskim upravnim organom in bodo še naprej spremljali situacijo.

Člani ENSREG smo razpravljali o vidikih zagotavljanja jedrske varnosti v situaciji, ki je trenutno v Ukrajini, predvsem o tem, kaj bi se lahko zgodilo, in o odgovornostih vseh vpletenih.

Skupina ENSREG je podala izjavo v zvezi z jedrsko varnostjo v Ukrajini, v kateri je obsodila rusko vojaško agresijo in Rusijo pozvala, da naj se vojaške sile umaknejo in omogočijo neoviran dostop do jedrskih objektov vsem, ki skrbijo za jedrsko varnost v Ukrajini. Izjava v angleškem jeziku je dostopna na tej povezavi

Kot ENSREG bo tudi Uprava za jedrsko varnost z vidika jedrske varnosti še naprej skrbno spremljala situacijo v Ukrajini.