Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Anton Harej na obisku sejma SIA v Parizu

Državni sekretar Anton Harej, se je na povabilo francoskega ministra za kmetijstvo in prehrano Juliena Denormadija udeležil strokovnega dela Mednarodnega kmetijskega sejma SIA (v francoščini Salon International de l’Agriculture) v Parizu. Gre za enega največjih mednarodnih kmetijskih sejmov v EU, na katerem se tudi letos z razstavnim prostorom predstavlja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Državni sekretar se je v okviru obiskal srečal tudi z večimi predstavniki različnih institucij in državnih podjetij.
Državni sekretar in francoski minister stojita in se pogovarjata.

Državni sekretar Anton Harej in francoski minister za kmetijsko in prehrano Julien Denormandie | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Državni sekretar Anton Harej se je na povabilo francoskega ministra za kmetijstvo in prehrano dopoldne udeležil sprejema za predstavnike tujih delegacij. Na srečanju, ki se ga je v okviru slovenske delegacije udeležila tudi predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager, je francoski minister predstavil prednostne naloge Francije, ki predseduje Svetu EU na področju kmetijstva in prehrane. Državni sekretar se je francoskemu ministru zahvalil za odlično dvostransko sodelovanje na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane ter tudi za podporo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU in za nastop Francije na sejmu AGRA lansko leto. »Lansko leto smo obeleževali 10. obletnico podpisa politične deklaracije o strateškem partnerstvu med državama, ki je pomembno okrepila sodelovanje na dvostranski, evropski in multilateralni ravni«. Izpostavil je tudi pomen tretjega akcijskega načrta med državama za obdobje 2019 – 2020, kjer je med drugim izpostavljeno tudi prizadevanje za varovanje okolja in trajnostno kmetijstvo. »Prav tako me veseli, da bosta Slovenija in Francija s ciljem nadaljnje krepitve sodelovanja v drugi polovici letošnjega leta začeli s pripravami na nov akcijski načrt po letu 2023«.

Harej se je srečal tudi z vodstvom francoske Družbe za upravljanje s kmetijskimi zemljišči in razvojem podeželja Safer. Safer se zavzema za poseljenost podeželja in sodeluje na trgu nepremičnin in zemljišč z namenom pravične razporeditve kmetijskih zemljišč med mlade kmete in družinske kmetije, ugotavlja pa tudi problem koncentracije kmetijskih gospodarstev ter monopolni prevzem zemljišč s prodajo delnic. V pogovoru so izmenjali informacije v zvezi s tem, kako državi upravljata s kmetijskimi zemljišči ter kakšni so načrti za njihovo zaščito.

Anton Harej se je na kratko srečal tudi z ministrom za čezmorska ozemlja Francije Sebastienom Lecornujem. Državni sekretar se je nato sestal s predsednikom in generalnim sekretarjem Zveze za sodelovanje v gozdarstvu v Franciji, katerima je predstavil gozdarstvo v Sloveniji. Ob tem je izpostavil; »Slovenija se zavzema za trajnostno, večnamensko ter sonaravno gospodarjenje z gozdovi, prilagajanje drevesne sestave rastišču, primerni zmesi drevesnih vrst ter druga biomeliorativna dela«. Poudaril je tudi večje sodelovanje med državami in pogovore o prilagajanju na podnebne spremembe, predvsem v luči razvoja podeželja, ki bo ohranjal razvoj podeželja in spodbujal lastnike gozdov k aktivnemu gospodarjenju z gozdovi.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se letos sejma SIA kot država razstavljavka udeležuje drugič. Na 72 m2 razstavne površine predstavlja posebnosti Slovenije s poudarkom na promociji zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil, kulinaričnimi posebnostmi, obiskovalcem pa se Slovenija predstavlja tudi kot zanimiva turistična destinacija, tako z gastronomskega vidika kot tudi dežela čebelarstva in pobudnica razglasitve svetovnega dne čebel. Mednarodni kmetijski sejem SIA je eden največjih mednarodnih kmetijskih sejmov v EU. Na njem se predstavlja najobsežnejši francoski regionalni trg proizvodov druge države z različnih koncev sveta združuje predstavnike lokalnega in mednarodnega kmetijskega sektorja – različne sektorje, povezane s kmetijstvom, kmetijske sindikate, raziskovalne inštitute in predstavnike različnih vlad.