Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. februarja 2022.

Močan veter

V povezavi z močnim vetrom je bilo od zgodnjih jutranjih ur in preko nedeljskega dne po do sedaj zbranih podatkih zabeleženih 23 dogodkov. V jutranjih urah je bilo začasno priprto pristanišče v Kopru. Med 9.03 in 15.52 je bil zaradi močne burje zaprt odsek avtoceste, od priključka Kastelec do priključka Kozina v smeri Ljubljane. Preko dne se je podrlo nekaj dreves. Ta so ležala preko cestišč, dve sta se naslonili na vodnike elektrodistribucije. Pri tem je v enem primeru zaradi iskrenja zagorelo v naravi, v neposredni bližini daljnovoda. Prav tako je veter podrl nekaj drogov elektrodistribucije, potrgal vodnike telefonije, poškodoval oziroma odkril nekaj ostrešij objektov in poškodoval jumbo plakat. Za sanacijo posledic so bili aktivirani gasilci dvanajstih gasilskih enot, na terenu pa so bile tudi druge službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.00 se je na cesti Krško–Brestanica, občina Krško, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, preprečili nadaljnje iztekanje tekočin in z absorbentom posuli po vozišču razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško, ki so nato lažje poškodovano osebo oskrbeli na kraju. Cesta je bila zaprta za ves promet.

Izpostava Celje

Ob 8.11 sta v naselju Črnova, občina Velenje, čelno trčila osebno in kombinirano vozilo. Ena oseba se je poškodovala. Reševalci NMP so jo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so odklopili akumulator, pomagali reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca, absorbent posuli po izteklih motornih tekočinah in očistili cestišče.

Izpostava Koper

Ob 8.44 se je v naselju Stepani, občina Koper, prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče. Dežurni zdravnik NMP pa je preventivno pregledal voznika tovornega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.51 se je v Maistrovi ulici v Kamniku pri letnem kopališču osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Postojna

Ob 14.47 je pri Dolnjem Zemonu v občini Ilirska Bistrica osebno vozilo zapeljalo na odbojno ograjo in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi ponesrečene osebe in delavcem vlečne službe pri nakladanju vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 2.35 je v naselju Poljana v občini Prevalje na cesti Ravne na Koroškem–Črna na Koroškem, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča, trčil v ograjo ter se z vozilom obrnil na streho. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo obrnili nazaj na kolesa in cestišče posuli z vpojnimi sredstvi ter ga očistili. Poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra (ZRC) Koroške ter ga z reševalnim vozilom prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.11 je v naselju Meliše, občina Ljubno, zagorela električna napeljava ob peči stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Okonina, Ljubno ob Savinji in Radmirje.

Izpostava Koper

Ob 12.23 so se v naselju Črni kal, občina Koper, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Ogenj je ugasnil pred prihodom gasilcev JZ GB Koper in PGD Osp, ki so dimnik in okolico preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 5.59 je v naselju Rateče, občina Kranjska Gora, zagorela baraka. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice, PGD Rateče – Planica in Kranjska Gora.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.00 so se v naselju Sela pri Kamniku, občina Kamnik, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sela in Kamnik so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo, prezračili prostore, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 14.27 je v bližini ulice Na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gorela baraka. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vič so požar, ki je v celoti uničil barako, pogasili, iz barake iznesli plinsko tlačno posodo, požarišče prekopali in pogasili žarišča.

Ob 15.16 je v bližini Podutiške ceste v Ljubljani zagorel leseni objekt. Gasilci PGD Podutik so iz objekta iznesli pet plinskih tlačnih posod, pogasili požar, ki je v celoti uničil objekt velikosti okoli 12 x 6 metrov, požarišče zalili z vodo in prekopali večjo količino pogorelega materiala.

Ob 18.25 so se na Cesti v Zgornji log v Ljubljani vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Kozarje so pogasili požar, ohladili dimniško tuljavo, očistili dimnik izgorelih saj in prezračili stanovanje.

Ob 18.48 so v naselju Rafolče v občini Lukovica gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Prevoje so požar pogasili in očistili dimno tuljavo.

Izpostava Maribor

Ob 0.47 je v naselju Slatinski Dol, občina Kungota, prišlo do požara garaže, ki se je delno razširil na nadstrešek stanovanjske hiše. Do prihoda gasilcev PGD Zgornja in Spodnja Kungota so stanovalci hiše uspeli omejiti požar, gasilci pa so ga dokončno pogasili ter preventivno pregledali objekt in okolico požarišča. Garaža velikosti okoli 6 x 3 metrov je v požaru pogorela, nadstrešek pa je poškodovan.

Ob 18.40 so v naselju Malo Tinje, občina Slovenska Bistrica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tinje so požar v dimniku pogasili, pregledali okolico dimnika in očistili dimnik.

Izpostava Postojna

Ob 13.01 je v Postojni zagorelo v kotlovnici vojašnice. Gasilci PGD Postojna so požarno zavarovali objekt, ga pregledali in skupaj z vzdrževalcem odstranili pokrov polža peči, da so lahko odstranili sekance iz cevi polža. Gašenje ni bilo potrebno.

Ob 13.42 so se v naselju Slavinje v občini Postojna vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Hruševje so pogasili dimniški požar, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja. Materialna škoda ni nastala.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.05 je v naselju Male Dole v občini Vojnik zagorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli dveh hektarjev so pogasili gasilci PGD Vojnik.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 21.25 sta v Ulici heroja Nandeta v Mariboru zagorela dva večja zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.11 je v naselju Vreskovo v Trbovljah zagorel zabojnik za smeti. Gasilci PGD Trbovlje mesto so pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 16.30 so na Jamniški cesti v Zrečah gasilci PGD Zreče posuli absorbent po madežu razlite nafte na površini okoli 15 kvadratnih metrov in nato očistili prometno površino.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.05 so na Sveti Gori, občina Nova Gorica, pri urejanju kolesarske poti našli ročno bombo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta najdeno nevarno najdbo mase enega kilograma, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno.

Ob 12.19 sta pri naselju Grgar, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varano najdeno minometno mino kalibra 82 milimetrov, mase 2,9 kilograma, ruskega izvora iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Postojna

Ob 11.15 je na območju Starega trga zaradi okvare na vodovodnem omrežju motena oskrba s pitno vodo. Okvaro so odpravili delavci Komunale Cerknica.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Koper

Ob 10.06 so gasilci GB Koper posredovali v Kopru, kjer se je porušil podporni zid. Na lokaciji so gasilci odrezali ograjo, ki je bila odtrgana od zida in opravili strokovni ogled. Ugotovili so, da porušen zid ne ogroža okolice.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.29 si je v naselju Miren, občina Miren–Kostanjevica, na kolovozni poti proti Mirenskem gradu pohodnica poškodovala nogo. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri prenosu poškodovanke do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/