Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. februarja 2022.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Koper

Ob 15.05 je Luška kapitanija Koper zaradi močne burje zaprla koprsko pristanišče za ladijski promet. Ob 17.00 je bilo pristanišče ponovno odprto za promet.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Postojna

Ob 14.52 si je pri naselju Ocizla, občina Hrpelje–Kozina, na Tigrovi poti pohodnica poškodovala nogo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Materija so poškodovani osebi nudili prvo pomoč, ji imobilizirali poškodovano nogo, prepeljali reševalce Nujne medicinske pomoči (NMP) do poškodovanke, poškodovanko prenesli okoli 400 metrov ter s pomočjo občana na traktorski prikolici pripeljali do vasi, kjer so jo premestili v reševalno vozilo. Ekipa NMP Sežana je poškodovanko oskrbela in prepeljala na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 11.06 so v naselju Prepolje v občini Starše gasilci PGD Prepolje nudili prvo pomoč nenadoma oboleli osebi do prihoda reševalcem NMP Maribor. Reševalci so osebo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.19 je z mariborskega letališča poletel helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo HNMP v bolnišnico Franca Derganca v Šempetru, občina Šempeter–Vrtojba, od koder je prepeljal novorojenčka v inkubatorju v UKC v Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 21.27 so v naselju Rotman, občina Juršinci, gasilci PGD Grabšinski breg in Gabrnik nudili prvo pomoč starejši oboleli ženski do prihoda reševalcev NMP Ptuj ter jo prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.56 so v naselju Kozjak v občini Mislinja gasilci PGD Dolič-Šentflorjan nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev Zdravstveno reševalnega centra Koroške (ZRCK) - enote NMP Slovenj Gradec. Obolelo osebo so z reševalnim vozilom prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.00 so na območju naselja Postaja, občina Tolmin, pričeli z iskanjem osebe, ki je včeraj pozno popoldne odšla od doma in se ni vrnila. V iskalni akciji so sodelovali svojci, policija, gasilci PGD Most na Soči in Tolmin ter gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin. V popoldanskih urah so se pridružili še člani Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in vodniki psov Skupine za iskanje pogrešanih oseb (SIP). Okoli 15.50 so pogrešano občanko našli v gozdu podhlajeno z poškodbo glave, zato jo je posadka s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) v spremstvu dežurne ekipe Gorske reševalne službe (GRS) na Brniku prepeljala v ljubljanski UKC.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.06 sta na štajerski avtocesti v občini Šentrupert trčili osebni vozili. Gasilci Poklicna gasilska enota (PGE) Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja ter sanirali cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.05 je v Podsabotinu, občina Brda, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost-Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, reševalci NMP Nova Gorica in patrulja policije. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, na poškodovanem vozilu opravili protipožarno zaščito, nudili pomoč lažje poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP in poskrbeli za nevtralizacijo manjše količine razlitih motornih tekočin.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.29 je v bližini naselja Stranska vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe ter vozilo s tehničnim posegom postavili ob rob cestišča. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so poškodovano voznico prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.02 je na avtocesti Ljubljana–Celje, na viaduktu Baba, pred tunelom Jasovnik, voznica na prehitevalnem pasu trčila v betonsko odbojno ograjo in se ustavila na odstavnem pasu. Gasilci PGE Celje in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so izvedli zavarovanje kraja, nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev, razsvetljevali kraj nesreče in odklopili akumulator. Voznica je bila z reševalnim vozilom odpeljana v UKC Ljubljana.

Nesreče v zračnem prometu

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.34 je pri Hudem Kotu, občina Ribnica na Pohorju, strmoglavilo oziroma zasilno pristalo ultralahko letalo. Posredovali so gasilci PGD Radlje ob Dravi, ki so zavarovali mesto nesreče in nudili pomoč policistom. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so pilota osebo pregledali, vendar zdravniška pomoč ni bila potrebna. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 17.42 so v naselju Planina pri Raki, občina Krško, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGE Krško in PGD Raka, ki so ob pomoči domačinov ogenj, ki se je razširil še na del ostrešja pogasili. Objekt so prezračili in pregledali s termovizijsko kamero, do prihoda dimnikarske službe pa so lastniku odsvetovali kurjenje. Na gasilski straži so nekaj časa ostali gasilci PGD Raka. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 18.15 so v naselju Radež, občina Sevnica, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Loka so nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimno tuljavo ter stanovanjski in sosednji gospodarski objekt pregledali s termovizijsko kamero. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 19.59 je v Lembergu, občina Šmarje pri Jelšah, prišlo do dimniškega požara na objektu. Gasilci PGD Mestinje in Šmarje pri Jelšah so zavarovali objekt, ogenj pogasili, ohladili dimnik, ga pregledali s termo-kamero ter prepovedali nadaljnje kurjenje do pregleda pristojnih služb.

Izpostava Kranj

Ob 9.02 so v Kropi, občina Radovljica, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kropa so spraznili kurišče peči, pogasili požar v dimniku, delno očistili dimnik, pregledali okolico dimnika s termo kamero in prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.12 so v Janovi ulici, občina Ljubljana, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD so opravili pregled prostorov, očistili tuljavo ter napotili lastnika na pristojno dimnikarsko službo. Materialna škoda ni nastala.

Ob 17.19 so na Ljubljanski cesti na Igu, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Ig so ohladili dimnik, očistili tuljavo in opravili pregled s termo kamero. Materialna škoda ni nastala.

Ob 19.32 je v Žažarju v občini Horjul gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Žažar so dimnik pogasili in očistili. Škoda ni nastala.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.24 je v naselju Jezerce, občina Kobarid, pod nadstreškom ob stanovanjski hiši gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Drežnica in Kobarid.

Ob 12.44 so v kraju Gojače, občina Ajdovščina, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Selo so pogasili goreče saje, poskrbeli za čiščenje dimniške tuljave in opravili pregled z termo kamero.

Ob 15.32 so v Gregorčičevi ulici, občina Idrija, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Idrija so požar pogasili, očistili dimnik in opravili pregled s termo kamero.

Ob 19.25 so v Godoviču v občini Idrija gasilci PGD Godovič pogasili goreče saje v enem od dimnikov stanovanjskega objekta. Dimniško tuljavo so očistili in opravili pregled s termo kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.53 je v naselju Zagorica pri Dobrniču, občina Trebnje, gorelo gospodarsko poslopje velikosti okoli 15x8 metrov. Gasilci PGD Trebnje, Dobrnič, Vrhe in Vrhtrebnje so požar omejili in pogasili. Požar je uničil poslopje ter v objektu skladiščeno kmetijsko mehanizacijo. Vzrok in višino škode bodo ocenile pristojne službe.

Ob 17.39 je v naselju Korita, občina Trebnje, gorelo ostrešje in notranjost starejše nenaseljene hiše. Gasilci PGD Trebnje, Dobrnič, Vrhe in Vrhtrebnje so požar omejili in pogasili. Vzrok in višino škode bodo ocenile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 14.05 so v Čepnem, občina Pivka, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Košana so pogasili goreče saje, delno očistili dimnik in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 14.21 so v naselju Pregarje, občina Ilirska Bistrica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili goreče saje ter pregledali dimnik s termo kamero.

Ob 21.30 so v Zabičah, občina Ilirska Bistrica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podgora - Podgraje so nadzorovali gorenje, skušali očistiti dimno tuljavo ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.15 je v Golavabuki v občini Slovenj Gradec, zagorelo parkirano vozilo. Posredovali so gasilci PGD Golavabuka, ki so požar na vozilu pogasili.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 17.52 so ob cesti Dragonja – Škrline, občina Koper, gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Krkavče pogasili požar na prostem.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.27 je v naselju Gabrje, občina Ajdovščina, zaradi odvrženega pepela pred drvarnico zagorelo seno. Požar so pogasili gasilci iz PGD Šmarje in GRC Ajdovščina.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.50 je na pokopališču v Radomljah, občina Domžale, gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci CZR Domžale in PGD Radomlje so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.12 so na Vojskarski ulici v Idriji gasilci PGD Idrija pogasili požar na zabojnikih za smeti.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 9.28 je v Rimskih Toplicah, občina Laško, bilo opaženo onesnaženje potoka Ična. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, pregledali potok in ugotovili, da je onesnaženje povzročila gnojevka. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.03 je na Kidričevi ulici v Novi Goric prišlo do izliva manjše količine goriva v jašek za meteorne vode. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so nevtralizirali manjšo količino izteklega motornega olja.

Izpostava Ptuj

Ob 11.43 je v Rajšpovi ulici, občina Ptuj, na parkirišču poslovnega objekta med točenjem goriva tovornega vozila izteklo okoli 140 litrov pogonskega goriva. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, posipali in počistili onesnaženje z absorbentom ter razmastili kontaminiran del asfalta na površini 20 kvadratnih metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 17.39 so pri naselju Moravče pri Gabrovki, občina Litija, našli minometno mino in več nabojev italijanskega in nemškega porekla iz 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarne najdbe uničila na kraju najdbe.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.57 so v Ragovem logu v Novem mestu v gozdu našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so odstranili in na kraju uničili topovsko granato kalibra 76,5 mm iz obdobja Kraljevine Jugoslavije in 66 kosov pehotnega streliva nemške izdelave, ostanek iz druge svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.00 je v Petrovčah, občina Žalec, slabo pokreten občan padel v toaletnih prostorih. Posredovali so gasilci PGD Dobriša vas-Petrovče in ga pobrali ter prenesli do invalidskega vozička.

Izpostava Kranj

Ob 2.21 je v Podlubniku v Škofji Loki prišlo do iztekanja vode v stanovanju. Izteklo vodo so posesali gasilci PGD Stara Loka.

Ob 13.42 je  na Ljubljanski cesti v Radovljici, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Radovljica so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.22 so v naselju Goričica pri Ihanu, občina Domžale, gasilci PGD Ihan pomagali reševalcem NMP Domžale pri prenosu bolnika do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 10.42 so na Ulici 1. maja v Postojni, gasilci PGD Postojna, nudili pomoč ekipi NMP Postojna pri prenosu obolele osebe iz II. nadstropja do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/