Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. februarja 2022.

Potresi

Ob 8.13 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Črnomlja, 67 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Semiča, Črnomlja in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Koper

Ob 19.15 je Luška kapitanija Koper zaradi močne burje zaprla koprsko pristanišče za ladijski promet. Promet so zaradi oslabljene burje ponovno odprli ob 21.45.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 22.28 sta se v okolici Črnega jezera, občina Bohinj, izgubila planinca. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so ju našli in pospremili nazaj v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.36 se je na smučišču Vogel, občina Bohinju, poškodoval smučar. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanega smučarja na kraju oskrbeli, nato pa s policijskim helikopterjem Letalska policijska enota (LPE) prepeljali v SB Jesenice.

Ob 14.15 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodoval smučar. Gorski reševalci GRS Kranj so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj. Aktivirana je bila tudi združena ekipa GRS- Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik s policijskim helikopterjem LPE, vendar zaradi slabega vremena ni mogel posredovati.

Ob 17.02 si je na Krvavcu, občina Cerklje na Gorenjskem, občanka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Kranj so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v NMP Kranj.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 19.28 so v naselju Materija, občina Hrpelje - Kozina, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Materija nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Sežana, kateri so osebo dokončno oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 8.03 sta na Vaški poti v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovani kolesarki do prihoda reševalcev NMP ZD Domžale. Reševalci so poškodovano dokončno oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 16.17 so na Cesti prvih borcev v Brestanici, občina Krško, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so požar pogasili in pregledali dimnik s termovizijsko kamero.

Ob 22.48 so v naselju Boršt, občina Brežice, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Cerklje ob Krki so požar pogasili, opravili pregled s termovizijsko kamero in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Celje

Ob 5.24 so v Nizki, občina Rečica ob Savinji, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Rečica ob Savinji, Grušovlje in Pobrežje. Zavarovali so kraj dogodka, pogasili goreče saje, pregledali dimnik in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 19.19 so v naselju Stražica, občina Vojnik, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vojnik in Frankolovo so zavarovali kraj dogodka, počakali do izgoretja saj, s termovizijsko kamero pregledali dimnik ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 19.29 je zagorelo v dimniku stanovanjske hiše na ulici Pohorskega bataljona v Mariboru. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Studenci so celoten objekt pregledali z merilcem nevarnih plinov in termovizijsko kamero. Na kraju so počakali do izgoretja saj, lastniku pa odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.56 so v Prešernovi ulici v Ljutomeru zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ljutomer, Gresovščak, Radomerje in Sp. Kamenščak so ogenj pogasili in prebili delno zamašen dimnik.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.18 so v naselju Otok, občina Metlika, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Metlika so nadzorovali izgorevanje saj ter objekt pregledali s termo kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 18.36 so se v naselju Podgorci, občina Ormož, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Podgorci in Velika Nedelja so požar pogasili, očistili dimnik in ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 19.11 so v Dekanih, občina Koper, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Dekan zalili več kupov žerjavice, ki so ostali pri kurjenju na prostem.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.45 so v bližini Vogrskega, občina Renče –Vogrsko, gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) pogasili manjši požar v naravi.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.52 je ob cesti pri ulici Šentpeter v naselju Otočec, občina Novo mesto, gorela suha trava. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli dvajset kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.15 so na avtobusnem postajališču na Toplarniški ulici v Ljubljani gorele smeti v zabojniku. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pogasili požar.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 9.26 je v stanovanjskem objektu v Železnikovi ulici v Mariboru prišlo do uhajanja plina zaradi prevrtane plinske inštalacije. Ob prihodu gasilcev GB Maribor so uhajanje plina preprečili že stanovalci. Gasilci so zaradi varnosti zaprli glavni ventil in izmerili koncentracijo plina v stanovanju, vendar povečane koncentracije ni bilo zaznati. Na kraj je prišel tudi dežurni delavec Plinarne.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.29 je v naselju Vurmat, občina Podvelka, prišlo do prometne nesreče z udeležbo enega osebnega vozila. Gasilci PGD Radlje ob Dravi in Ožbalt so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče ter z vpojnim sredstvom nevtralizirali iztekle tekočine. Poškodovanih ni bilo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.59 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije pri Tolminu odstranila in spravila na varno do uničenja najdeno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.56 je občan v gozdu pri Vodicah, občina Nova Gorica, našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in spravila na varno do uničenja štiri topovske granate v skupni masi 23,5 kg. Nevarne najdbe so italijanskega in francoskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.47 sta v bližini kraja Plave, občina Kanal, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno topovsko granato, kalibra 7,75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.35 so na Vojkovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, dvignili onemoglo osebo s tal ter ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.06 so na Sostrski cesti v Ljubljani so gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP UKC Ljubljana pri prenosu težje osebe iz prvega nadstropja do reševalnega vozila.

Ob 12.03 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Ljubljana.

Ob 13.24 se je v Švabičevi ulici v Ljubljani, v stanovanju stanovanjskega bloka, nahajala starejša, onemogla oseba. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo avtolestve stopili na balkon in s tehničnim posegom odprli balkonska vrata. Reševalci NMP Ljubljana so osebo odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.50 so na skladiščnem objektu podjetja Hidria v Spodnji Idriji gasilci PGD Spodnja Idrija s PVC folijo prekrili del strešne kritine, ki jo je poškodovala burja.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.25 so na Cesti zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto prenesli obolelo osebo iz stanovanja do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije za okolje RS bodo v soboto ponoči in v nedeljo najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegali hitrost od 100 do 120 km/h.