Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti sprejel vodstvo Glasbene matice Ljubljana

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je srečal z Veroniko Brvar in dr. Antonom Venguštom, predsednico in častnim predsednikom društva Glasbena matica Ljubljana. Osrednja tema pogovora je bila počastitev letošnjega častitljivega jubileja, 150-letnice delovanja društva.
Srečanje v sejni sobi Ministrstva za kulturo med ministrom za kulturo in vodstvom društva Glasbena matica

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je sprejel Veroniko Brvar in dr. Antona Vengušta, predsednico in častnega predsednika društva Glasbena matica Ljubljana. | Avtor: Ministrstvo za kulturo

Minister za kulturo dr. Simoniti se je v pogovoru seznanil z zgodovino društva Glasbena matica, ki je bilo ustanovljeno leta 1872, in z bogatim kulturnim programom, ki so ga pripravili ob letošnjem jubileju. 

Kot so zapisali na spletni strani društva, se osredotočajo na klasično vokalno glasbo in v sodobni slovenski kulturni prostor vstopajo s koncerti samospevov, vokalno-instrumentalnimi koncerti, s produkcijo glasbeno-igranih predstav za otroke, z organizacijo pevskih izobraževanj in izdajanjem notnih edicij ter zgoščenk. Njihovo programsko težišče je, pišejo, na izvedbah del slovenskih avtorjev, tudi novitet, nastalih na njihovo pobudo, med poustvarjalci pa so pretežno slovenski umetniki, tako v mednarodnem prostoru uveljavljeni umetniki kakor mladi glasbeniki na začetku profesionalne poti. Njihovo gibalo je, poudarjajo, zgodovinska zavest društva, ki mu daje jasno identiteto in usmeritev: ohranjati, razvijati in spodbujati najboljše v slovenski glasbeni umetnosti ter s kakovostnimi umetniškimi ter izobraževalnimi vsebinami skrbeti za kulturno omiko naroda.

Minister za kulturo dr. Simoniti jim je ob častitljivem jubileju čestital ter jim zaželel še veliko ustvarjalnega zagona in uspešno delo še naprej.

Na spletni strani društva lahko preberete več o zgodovini Glasbene matice.