Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. februarja 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.43 se je na smučišču Kaštivnik, občina Vuzenica, huje poškodoval smučar. Prvo pomoč so mu nudili reševalci na smučišču. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor na krovu je poškodovanca prepeljala v UKC Maribor.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 8.05 je v Hrastovcu v občini Velenje v gozdu pri podiranju drevesa odlomljena veja padla na gozdarja in ga hudo poškodovala. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so nudili pomoč pri oskrbi poškodovanca in ga na nosilih prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 0.55 sta v Lahovčah, občina Cerklje, kravi padli v potok. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so ju dvignili iz potoka in postavili nazaj na kopno.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.27 so v naselju Vrbno, občina Šentjur, trčila tri osebna vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Šentjur pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. Regionalna  cesta je bila v času nesreče popolnoma zaprta.

Izpostava Kranj

Ob 13.17 je na zasneženi cesti med Železniki in Bohinjsko Bistrico, občina Železniki, obstalo osebno vozilo. Gasilci PGD Škofja Loka so vozilo s tehničnim posegom rešili iz snega in omogočili voznici povratek.

Ob 16.35 se je na cesti Planina–Labore v Kranju v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci GARS Kranj so odklopili akumulator in zavarovali kraj nesreče. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.47 sta na avtocesti (AC) Ljubljana–Celje, 500 m pred izvozom za Lukovico, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nezgode, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah, odklopili akumulatorja ter počistili kraj nesreče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 16.12 sta na vzhodni obvoznici pod Zaloško cesto v smeri Zadobrove v Ljubljani v naletu trčili tovorni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorje. Ena oseba se je poškodovala. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.53 sta na Betnavski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj nezgode, odklopili akumulatorja na vozilih in absorbent posuli po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Maribor so eno poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 10.35 je v naselju Spodnji Slemen, občina Selnica ob Dravi, osebno vozilo zdrsnilo z vozišča. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovani osebi.

Ob 13.48 je v naselju Hrenca v občini Maribor osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Maribor, ki so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor.

Ob 16.02 je na cesti Benedikt–Osek, občina Benedikt, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Benedikt so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine in vozilo postavili nazaj na kolesa.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.09 sta na regionalni cesti pri Ajševici, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica sta na enemu vozilu odklopila akumulator in opravila pregled za morebiten iztek motornih tekočin. Lažje poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Postojna

Ob 16.33 je na prehodu v krožišču v Divači vozilo zbilo peško. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč ekipi NMP Sežana. Poškodovanko so reševalci NMP prepeljali v izolsko bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.17 so v Zgornji Rečici, občina Laško, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Laško in Rečica so pogasili dimniški požar, očistili dimnik, s termovizijsko kamero pregledali objekt, prezračili prostore in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 14.02 so na Kranjski cesti v Tržiču gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tržič so pogasili goreče saje, dimnik očistili in ga pregledali s termovizijsko kamero. Dimnikar je prišel na kraj dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.24 je na Letališki cesti v Ljubljani v industrijskem obratu gorelo v elektro omarici. Pred prihodom gasilcev so požar z ročnim gasilnim aparatom pogasili zaposleni v podjetju. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje so zavarovali kraj dogodka, odklopili elektro omarice iz omrežja, objekt in gorečo omarico preventivno pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore. Enemu izmed delavcev, ki se je pri gašenju nadihal dima, so nudili pomoč s kisikom. Morebitno zdravniško pomoč bo poiskal sam.

Ob 19.29 je ob Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani gorela baraka v velikosti okoli 3 x 2 metrov in nadstreškom 4 x 2 metrov. Požar, ki je v barako v celoti uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.30 je v Zaloščah, občina Nova Gorica, zagorela peč in nekaj inventarja v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Dornberk in JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.05 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo v celoti uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 2.33 je v naselju Brod v Podbočju, občina Krško, v naravi gorel kup vejevja, ki so ga pogasili gasilci PGE Krško in PGD Malo Mraševo.

Izpostava Celje

Ob 16.21 je na Boharini, občina Zreče, občanu pri kurjenju na travniku ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Zreče so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.52 je v bližini naselja Rakova Jelša v Ljubljani gorel travnik na površini 50 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so požar pogasili.

Ob 22.18 so ob Novomeški cesti v Kočevju goreli odpadki, odpadna embalaža in odpadni avtomobilski deli. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Maribor

Ob 12.58 je v bližini Tržaške ceste v Mariboru gorela suha trava in podrast. Požar v velikosti okoli 200 kvadratnih metrov pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Razvanje.

Ob 13.18 je v bližini naselja Selnica ob Muri, občina Šentilj, gorela suha trava in podrastje. Požar v velikosti okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ceršak in Šentilj.

Ob 14.38 je v naselju Bohova v občini Hoče–Slivnica ob poljsko cesti gorela suha trava in podrastje. Požar na površini okoli 120 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Bohova.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.39 je v Podsabotinu, občina Brda, gorela suha trava na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Gasilci iz PGD Dobrovo in JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili.

Ob 17.01 je na gradbišču pri nekdanjem podjetju Ideal v Novi Gorici zagorela večja grmada odpadnega lesa. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Gorica.

Ob 20.10 so v naselju Srpenice, občina Bovec, gasilci PGD Srpenica pogasili in zalili zapuščeno pogorišče zelenega odpada.

Izpostava Postojna

Ob 20.22 je pri naselju Nadlesk, občina Loška dolina, gorela trava. Požar na površino okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Stari trg.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.49 sta na Mariborski cesti v Dravogradu zagoreli trava in podrast. Gasilci PGD Dravograd so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov, del terena prekopali in ga zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 9.11 je na Gregorčičevi ulici v Mariboru zagorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 18.42 je bil na Cesti na Markovec v Kopru zaznan vonj po plinu. Gasilci JZ GB Koper so pregledali okolico in v kleti bloka našli plinsko jeklenko. Gasilci so jeklenko zaprli in prezračili kletne prostore.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 8.58 so v bližini naselja Tublje v občini Hrpelje - Kozina med čiščenjem zemljišča naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije. Na varno sta odstranila protioklepno vadbeno mino Jugoslovanske izdelave.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.09 sta v ulici Šalek v Velenju dve osebi ostali ujeti v kabini okvarjenega dvigala. Iz nje so ju s tehničnim posegom rešili gasilci PGD Velenje. Dvigalo so izklopili in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.23 so na Nanoški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Reševalci so poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 20.00 se je v naselju Kovača vas, občina Slovenska Bistrica, mačka zatekla na streho in tam bila že 4 dni. Na prošnjo Društva za zaščito živali so posredovali gasilci PGD Zgornja Bistrica, kateri so se povzpeli na streho in mačko vzeli iz strehe ter predali lastnikom.

Ob 11.45 so v Beograjski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.20 so v Solkanu, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica nudili pomoč onemogli osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/