Skoči do osrednje vsebine

Čestitka ministrice Tatjani Rojc, Walterju Bandlju in Kseniji Dobrili ob prejemu odlikovanj Predsednika RS

Danes je na posebni slovesnosti predsednik Republike Slovenije Borut Pahor za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja in za podporo slovenski manjšini v Italiji z vrnitvijo Narodnega doma v Trstu ter pri izvedbi slovesnosti na Bazovici in v Gorici/Novi Gorici vročil odlikovanja predstavnikom slovenske manjšine v Italiji, ki so pomembno prispevali k tem zgodovinskim trenutkom. Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.
Vojko Volk, Roberto Dipiazza,Walter Bandelj, Tatjana Rojc, dr. Helena Jaklitsch, Ksenija Dobrila, Tomaž Kunstelj stojijo na stopnicah.

Vojko Volk, Roberto Dipiazza, Walter Bandelj, Tatjana Rojc, dr. Helena Jaklitsch, Ksenija Dobrila, Tomaž Kunstelj | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Senatorka zgornjega doma italijanskega parlamenta Tatjana Rojc je prejela zlati red za zasluge, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveza Ksenija Dobrila pa sta prejela srebrni red za zasluge. Predsednik je državno odlikovanje vročil tudi županu Trsta Robertu Dipiazzi. 

Ministrica dr. Jaklitsch je vsem nagrajencem čestitala ob prejemu odlikovanja in se jima tudi sama zahvalila za njihovo prizadevnost ter zavzeto in aktivno delo skozi leta, še posebej pa v mesecih pred bolečo, ampak pomembno stoletnico požiga »duše slovenstva, slovenske jezika, kulture« v središču Trsta v začetku 20. stoletja. Dogajanje v letu 2020 je bila gotovo pomembna prelomnica v življenju tamkajšnje slovenske manjšine, čemur so odločilno prispeval tudi današnji nagrajenci. Vsi so se strinjali, da to visoko priznanje daje še dodaten zagon za delo v dobro Slovencev v Italiji tudi v prihodnje.

 

Nekaj več o prispevku nagrajencev, kot so navedli v utemeljitvah:

Tatjana Rojc

Tatjana Rojc, senatorka Italijanske republike, je ves čas odločno podpirala zamisel o vrnitvi Narodnega doma slovenski manjšini v lastništvo in s tem za spremembo 19. člena Zaščitnega zakona za slovensko manjšino na način, da je bil Narodni dom manjšini namesto v uporabo vrnjen v lastništvo. S svojo zavzetostjo in srčnostjo je prepričevala in nazadnje prepričala svoje italijanske prijatelje, da je bila sprememba zakona v italijanskem parlamentu sprejeta pravočasno in je bil Narodni dom pravno in formalno dokončno vrnjen slovenski manjšini.

Ksenija Dobrila in Walter Bandelj

Ksenija Dobrila, predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) sta prizadevno in z neuklonljivo predanostjo skupni prihodnosti prispevala k poenotenju stališč znotraj slovenske manjšine in obeh krovnih organizacij pri oblikovanju skupne zahteve, da se Narodni dom v Trstu slovenski manjšini vrne v lastništvo.