Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. februarja 2022

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.33 je v naselju Spodnja Rečica v občini Rečica ob Savinji osebno vozilo trčilo v oporni zid. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nazarje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine, nudili pomoč delavcem avto vleke in očistili vozišče. V nesreči poškodovano osebo so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Mozirje oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 13.09 so v naselju Pirešica v občini Velenje verižno trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine, vozišče očistili ter nudili pomoč policiji in delavcem vlečne službe.

Izpostava Kranj

Ob 7.48 so na cesti od naselja Žeje proti Spodnjim Dupljam, občina Naklo, trčili kombinirano vozilo in osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih in posuli po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.45 sta na cesti Šentjakob – Ribče v naselju Videm, občina Dol pri Ljubljani, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilih, posuli po vozišču razlite motorne tekočine, očistili vozišče, odmaknili poškodovani vozili z vozišča in nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so nato poškodovano osebo dokončno oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 15.13 sta v križišču Rožna dolina in Ceste V v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in z absorbentom posuli po vozišču razlitih motornih tekočin. V nesreči poškodovani osebi pa je prvo pomoč nudil občan do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so nato osebo dokončno oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 13.50 je v kraju Hrenca, občina Maribor, osebno vozilo zdrsnilo s ceste. Pri tem sta se poškodovali dve osebi. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator.

Ob 16.02 se je na regionalni cesti Benedikt–Osek osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Benedikt so zavarovali kraj nesreče, vozilo postavili na kolesa in odklopili akumulator.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.06 je v naselju Lipovci, občina Beltinci, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Murska Sobota so odklopili akumulator vozila in preventivno pregledali vozilo. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.17 sta v naselju Mislinjska Dobrava v občini Slovenj Gradec trčili kombinirano in tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, preprečili nadaljnjo iztekanje tekočin iz vozil in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.01 je v Šmartnem ob Paki v podjetju gorela transformatorska postaja, nizkonapetostne omare in stikala. Gasilci PGD Šmartno ob Paki so pogasili požar in pregledali okolico s termovizijsko kamero. Na kraju so bili prisotni dežurni delavci elektro podjetja.

Ob 22.53 je v Zgornjem Gaberniku v občini Rogaška Slatina gorela zidanica. Požar, ki je objekt uničil, so pogasili gasilci PGD Kostrivnica in Steklarna Rogaška Slatina.

Izpostava Kranj

Ob 14.44 so na Likozarjevi ulici v Kranju v podzemnih garažah gorele smeti. Požar, ki se je razširil v zračnik, so pogasili gasilci GARS Kranj.

Ob 17.49 so v naselju Drulovka, občina Kranj, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.59 so se v naselju Spodnje Stranje, občina Kamnik, vnele bale sena v objektu za spravilo pridelka. Gasilci PGD Kamnik in PGD Kamniška Bistrica so požar, ki je zajel ostrešje objekta v velikosti okoli 10 x 20 metrov, pogasili, iznesli iz objekta seno in ga dokončno pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.25 je v večstanovanjskem objektu v Tolmin prišlo dimniškega požara. Požar so pogasili gasilci PGD Tolmin in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 19.34 je v bližini naselja Vihre, občina Krško, gorel odpadni material v naravi. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Vihre.

Ob 2.33 je v naselju Brod v Podbočju, občina Krško, v naravi gorel kup vejevja, ki so ga pogasili gasilci PGE Krško in PGD Malo Mraševo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.26 je v naselju Stanetinci, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, gorela podrast v gozdu. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Rožički vrh-Stanetinci.

Izpostava Maribor

Ob 13.00 sta v bližini Tržaške ceste v Mariboru goreli suha trava in podrast. Požar v velikosti okoli 200 kvadratnih metrov pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Razvanje.

Ob 13.20 je v bližini naselja Selnica ob Muri, občina Šentilj, gorela suha trava. Požar v velikosti okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ceršak in Šentilj.

Ob 14.40 je ob poljsko - traktorski cesti v naselju Bohova, občina Hoče-Slivnica, gorela suha trava. Požar na površini okoli 120 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Bohova.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.21 je v ulici Pri postaji v Prevaljah gorel kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci PGD Prevalje.

Ob 6.11 so v naselju Vuhred, občina Radlje ob Dravi, zagoreli gradbeni odpadki in podrast. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Vuhred.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 20.49 je na Šaleški cesti v Velenju gorela vsebina zabojnika za smeri. Gasilci PGD Velenje so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.35 je v Dalmatinovi ulici v Ljubljani zagorela vrečka z baterijami. Požar so pogasili mimoidoči pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato pregledali okolico, odstranili pogorele odpadke in očistili požarišče.

Izpostava Ptuj

Ob 13.39 je v naselju Orešje, občina Ptuj, iz cisterne iztekalo kurilno olje. Gasilci PGD Ptuj so prečrpali okoli 1200 litrov kurilnega olja in razmastili tla pod cisterno.

Ob 15.43 so na cesti Pavlovci – Vinski vrh, občina Ormož, zaradi razlitega hidravličnega olja gasilci PGD Ormož razmastili in posuli z vpojnimi sredstvi vozišče v dolžini okoli treh kilometrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 8.11 sta v bližini Škocjana pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije odstranila in na primernem kraju uničila najdeno ročno bombo in topovsko granato kalibra 37 milimetrov, nemške izdelave, iz obdobja druge svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 19.17 je na Kranjski cesti v Tržiču nagnjeno drevo ogrožalo promet in mimoidoče. Drevo so odstranili gasilci PGD Tržič.

Izpostava Maribor

Ob 11.55 so na Beograjski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do mrtve osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.48 so v Otaležu, občina Cerkno, gasilci PGD Plužnje nudili pomoč pri reševanju obolele osebe.

Ob 15.42 je v Ulici Prekomorskih brigad v Tolminu v večstanovanjskem objektu voda zalila klet in stanovanje. Gasilci PGD Tolmin so očistili odtočne jaške.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.57 so na Grajski cesti v Črnomlju gasilci PGD Črnomelj pomagali pri oskrbi in prenosu onemogle osebe in jo predali reševalcem nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/