Skoči do osrednje vsebine

Slovenska zamejska književnost od Trsta do Porabja

V Slovenskem domu v Monoštru je Generalni konzulat Republike Slovenije v sodelovanju z Zvezo Slovencev na Madžarskem priredil literarni večer z naslovom Slovenska zamejska književnost od Trsta do Porabja. Gosta sta bila tržaški pisatelj in pesnik Marij Čuk ter porabski rojak, publicist in prevajalec Dušan Mukič.

Franc Just, zagovornica Erika Köleš Kiss, Dušan Mukič, predsednica Zveze Slovencev Andrea Kovács, Marij Čuk, generalna konzulka Metka Lajnšček in veleposlanik dr. Marjan Cencen | Avtor: Generalni konzulat Monošter

1 / 4

Generalna konzulka Metka Lajnšček je v pozdravnem nagovoru dogodek označila za poseben, ker povezuje slovenski kulturni prostor od Trsta do Porabja – od njegovega vzhoda do skrajnega zahoda. Po njenih besedah je organizatorjem v čast, da lahko gostijo dva izjemna ustvarjalca iz slovenskega zamejstva: pisatelja, pesnika, novinarja, prevajalca, publicista - zamejska Slovenca, katerima je skupna moč pisane besede v maternem jeziku. Čestitala jima je za bogat ustvarjalni opus ter vse prejete nagrade in priznanja.


Literarni dogodek je bil uvod v književni natečaj Porabske litere, ki ga razpisujeta Zveza Slovencev na Madžarskem in Slavistično društvo Prekmurja, Prlekije in Porabja in je namenjen ohranjanju maternega jezika, promociji slovenščine med mladimi ter odkrivanju skritih talentov.