Skoči do osrednje vsebine

»Naša največja moč je v enotnosti.«

Danes se je v Münchnu zaključila 58. Münchenska varnostna konferenca. Gre za eno najpomembnejših tovrstnih konferenc na svetu, v katero so bile v minulih dneh zaradi situacije na rusko-ukrajinski meji uperjene oči svetovne javnosti.

Številni strokovnjaki in odločevalci s področja varnosti so razpravljali o trenutni in prihodnji varnostni situaciji v Evropi in svetu, v ospredju pogovorov pa so bile razmere v in okoli Ukrajine. Münchenske varnostne konference se je udeležil tudi minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin.

Minister mag. Tonin je ob robu konference povedal, da se bo v prihodnjih dneh pokazalo, ali se bodo incidenti razvili v rusko invazijo. »Pomembno je poudariti, da sta Evropska unija in Nato veliko bolje pripravljena kot leta 2014 ob napadu na Krim, smo enotni in odločeni, da se soočimo z izzivi, ki jih prinaša ruska agresija,« dodaja Tonin, ki je še posebej poudaril, da se je tako po srečanju obrambnih ministrov zveze Nato kot po konferenci v Münchnu pokazalo, da je naša največja moč prav v enotnosti. »Ključno je, da se lahko hitro uskladimo in odzovemo. V primeru eskalacije imamo pripravljene načrte za sankcije.« Ob tem je minister mag. Matej Tonin izpostavil, da več agresije pomeni več zavezniških vojakov na vzhodnih mejah Zavezništva. »Slovenski vojaki so prisotni na misiji v Latviji prav zaradi dogodkov leta 2014 na Krimu in tudi sedaj bo zveza Nato okrepila prisotnost na vzhodnih mejah.«

Da rusko stopnjevanje napetosti v in okoli Ukrajine pomeni veliko gospodarsko škodo za Ukrajino, je bilo poudarjeno tako v Bruslju kot tudi v Münchnu. »Zaveznice bomo Ukrajini pomagale, da bo zdržala ta pritisk,« dodaja minister Tonin. »Ukrajinci se bodo za svojo državo borili sami. Zaveznice pa bomo pomagale na različne načine. Tukaj se države članice med seboj razlikujemo, Slovenija bo pomagala z materialno pomočjo,« še pojasnjuje Tonin.

Münchenska varnostna konferenca zaradi široke udeležbe predstavlja tudi priložnost za številna dvostranska srečanja – minister mag. Matej Tonin je ob robu konference imel različne pogovore s številnimi sogovorniki.

Dvorana kjer se se je odvijala konferenca, z odrom in velikimi zasloni

Danes se je v Münchnu zaključila 58. Münchenska varnostna konferenca. | Avtor: Munich Security Conference - Mueller