Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin je ob robu zasedanj opravil več dvostranskih srečanjih

Minister z obrambo mag. Matej Tonin se je tako ob robu zasedanja obrambnih ministrov Severnoatlantskega zavezništva v Bruslju, kot ob robu Münchenske varnostne konference z nemškimi sogovorniki pogovarjal predvsem o krepitvi dvostranskega sodelovanja na obrambno vojaškem področju.

Na spoznavnem srečanju z novoimenovano zvezno ministrico za obrambo Christine Lambrecht ob robu zasedanja obrambnih ministrov Nata je minister mag. Tonin izpostavil dobro dosedanje sodelovanje med oboroženimi silami obeh držav, zlasti na mednarodnih misijah (operacija Neomajna odločnost v Iraku). Slednje lahko, po mnenju slovenskega obrambnega ministra, predstavlja dobro osnovo za nadgradnjo sodelovanja.

Ob robu varnostne konference v bavarski prestolnici pa se je minister mag. Matej Tonin sestal s parlamentarno državno sekretarko v nemškem obrambnem ministrstvu Siemtje Möller, s katero sta podrobneje pregledala možnosti za nadgradnjo dosedanjega sodelovanja.

Nemška stran je posebej izpostavila in pohvalila sodelovanje s Slovenijo in Slovensko vojsko v operaciji Neomajna odločnost v Iraku, kjer slovenski vojaki delujejo v sklopu z nemškim kontingentom. Minister Tonin in državna sekretarka Möller sta se strinjala, da je omenjeno sodelovanje dobra osnova za naprej, bodisi v Iraku ali kateri izmed drugih misij in operacij. 

V luči dogajanja v in okoli Ukrajine oziroma na vzhodnem krilu Zavezništva sta poudarila pomen solidarnosti in sodelovanja zaveznic v Natovi okrepljeni prednji prisotnosti na Poljskem in v baltskih državah, kjer je Slovenija z do 50 vojaki prisotna v Latviji, Nemčija pa z do 350 vojaki v Litvi. Tudi na tem področju bi, po besedah slovenskega ministra, v prihodnje morali razmišljati o sodelovanju, še zlasti potem ko bo Slovenska vojska v uporabo uvedla osemkolesnike Boxer, ki jih nemška vojska, tudi v Litvi, že uporablja. Slovenija si želi razvijati sodelovanje tako dvostransko kot v okviru koncepta vodilnih držav (Framework nation concept) pod vodstvom Nemčije.

V zvezi z ukrajinsko-rusko krizo pa sta izmenjala poglede predvsem na ekonomske vidike morebitnih nadaljnjih zaostrovanj ali celo oboroženega konflikta.

Minister in sekretarka stojita drug ob drugem. V ozadju je na steni velika umetniška slika.

Ob robu varnostne konference v bavarski prestolnici pa se je minister mag. Matej Tonin sestal s parlamentarno državno sekretarko v nemškem obrambnem ministrstvu Siemtje Möller | Avtor: Ministrstvo za obrambo