Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. februarja 2022.

Potresi

Izpostava Trbovlje

Ob 7.14 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Trbovelj, 42 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci Zasavja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (Evropska makroseizmična lestvica (EMS-98)).

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 16.59 se je pri naselju Nova Sušica, občina Pivka, med delom v gozdu poškodoval občan. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Košana in prvi posredovalci z Avtomatskim eksternim defibrilatorjem (AED) Košana so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Postojna, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci so reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.07 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Lendave v UKC Maribor. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.29 je v naselju Velika Pirešica, občina Žalec, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj dogodka, očistili vozišče, vozilo postavili nazaj na vozišče in nudili pomoč policistom. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 15.53 sta na Kranjski cesti v Radovljici trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in Jesenice so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine in nudili pomoč dežurnim delavcem Cestnega podjetja (CP) Kranj pri čiščenju vozišča. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.25 so na primorski avtocesti za uvozom Brezovica v smeri proti Ljubljani, občina Ljubljana, trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje na vozilih. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana reševalci NMP Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.31 so v Sojerjevi ulici v Ljubljani zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so z ročnim gasilnim aparatom dimniško tuljavo ohladili in jo očistili, s termovizijsko kamero pregledal okolico dimnika ter prezračili stanovanje in zadimljeno podstreho. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 13.28 se je v Ulici Ernesta Kramerja v Ljubljani zaradi pozabljene hrane na štedilniku kadilo iz stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, odstranili posodo s štedilnika in prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 10.49 je v naselju Gačnik v občini Pesnica zagorela lesena počitniška hiša. Gasilci PGD Pesnica, Pernica in Jarenina so požar, ki je zajel objekt v velikosti okoli 7 x 8 metrov in poškodoval notranjost objekta, pogasili, prezračili prostore in pregledali objekt.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.46 so v naselju Stara Nova vas, občina Križevci, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Stara Nova vas so požar pogasili, pregledali in očistili dimnik.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.51 so v Ulici pod smreko v Črnomlju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Črnomelj so s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico ter odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarja.

Izpostava Ptuj

Ob 11.58 je v naselju Prerad, občina Dornava, zagorelo in eksplodiralo v skladiščeni lopi. Gasilci PGD Polenšak, Dornava, Žamenci, Ptuj in Gabrnik so požar pogasili, odstranili neeksplodirane plinske jeklenke iz objekta, s termovizijsko kamero pregledali sosednje objekte in jih hladili z vodo ter nudili pomoč poškodovanemu lastniku do prihoda reševalcev NMP, ki so nato poškodovanca oskrbeli na kraju. Na intervenciji so se poškodovali tudi trije gasilci.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.59 se je v Pintarjevi ulici v Zagorju ob Savi vnela izolacija na stanovanjski stavbi. Požar je sam ugasnil že pred prihodom gasilcev PGD Zagorje mesto. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali zunanjost in notranjost objekta.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 8.57 se je na Dečkovi cesti v Celju kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 10.51 je na avtocesti A1 pri počivališču Lopata v občini Celje zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Žalec so zavarovali kraj ter pogasili požar. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.39 je v bližini naselja Bilje, občina Miren-Kostanjevica, gorel kup zelenega odpada. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 10.01 je bilo na cesti med Bloško polico in Novo vasjo, občina Cerknica, po cesti razlito hidravlično olje. Gasilci PGD Cerknica so z vpojnimi sredstvi posuli hidravlično olje in sprali okoli 50 metrov cestišča. Cesta je bila zaradi sanacije popolnoma zaprta 30 minut.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 15.51 je bila v Koprivniku, občina Žiri, najdena angleška ročna bomba iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije ter Zahodnoštajerske regije sta bombo odstranila. Z detektorjem kovin sta pregledala bližnjo okolico najdbe in našla še eno ročno bombo, angleške izdelave. Bombi sta prepeljala na varno lokacijo in jih uničila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.31 je v naselju Grgar, občina Nova Gorica, občanka v bližini stanovanjskega objekta našla topovsko granato. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta najdeno granato kalibra 149 milimetrov, mase 35,4 kilogramov, italijanskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno.

Izpostava Ptuj

Ob 11.15 je v bližini naselja Strnišče, občina Kidričevo, občan našel topovsko granato kalibra 100 milimetrov ostanek iz druge svetovne vojne. Nevarno najdbo sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije odstranila in do uničenja shranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 8.27 se je v Dragonji, občina Piran, podrto drevo naslonilo na električne kable. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper. Drevo so razžagali in odstranili.

Izpostava Maribor

Ob 1.54 je pri kraju Križni Vrh, občina Slovenska Bistrica, drevo padlo na cesto. Gasilci PGD Laporje so zavarovali kraj, drevo razžagali, odstranili s ceste in počistili vozišče.

Ob 15.03 je na Gornjem trgu v Lovrencu na Pohorju s strehe nevarno visel strešnik in ogrožal spodaj mimoidoče sprehajalce. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so strešnik popravili in pregledali še preostanek ostrešja.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.43 je v naselju Dobliče, občina Črnomelj, nagnjeno drevo oviralo promet na lokalni cesti. Drevo so razžagali in odstranili gasilci PGD Dobliče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/