Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na vrhu Evropska unija – Afriška unija v Bruslju

Predsednik vlade Janez Janša se je v četrtek, 17. februarja 2022 in v petek, 18. februarja 2022 v Bruslju udeležil vrha med Afriško unijo in EU. To je bil že šesti vrh po vrsti. Prvi vrh med unijama je potekal leta 2000 v Kairu (Egipt), zadnji pa leta 2017 v Abidžanu (Slonokoščena obala).

Na Vrhu so se postavili temelji za prenovljeno in poglobljeno partnerstvo AU-EU, ki bo temeljilo na zaupanju in jasnem razumevanju skupnih interesov. Voditelji in voditeljice so razpravljali o tem, kako lahko obe celini prispevata k večji blaginji. Pogovarjali so se tudi o orodjih in rešitvah za spodbujanje stabilnosti in varnosti z obnovljeno strukturo miru in varnosti.

V okviru vrha je bila organizirana vrsta tematskih okroglih miz, na katerih so obravnavali financiranje rasti, zdravstvene sisteme in proizvodnjo cepiv, kmetijstvo in trajnostni razvoj, izobraževanje, kulturo in poklicno usposabljanje, migracije in mobilnost, mir, varnost in upravljanje, podnebne spremembe in energetski prehod, digitalno področje in promet.

Voditelji in voditeljice držav ali vlad EU in Afriške unije so tako sodelovali na okroglih mizah, skupaj z izbrano skupino zunanjih strokovnjakov in strokovnjakinj na zadevnih področjih. Predsednik vlade Janez Janša je nastopil na okrogli mizi o miru, varnosti in upravljanju.