Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. februarja 2022.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 0.44 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Dolenjskih Toplic, 60 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občin Novo mesto in Straža. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Izpostava Trbovlje

Ob 23.44 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 0,8 v bližini Zagorja ob Savi, 36 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Zasavja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Močan veter

Močan veter je preko dneva povzročal težave predvsem na Celjskem in v Zasavju. Zabeleženih je bilo 13 dogodkov, aktiviranih je bilo 10 gasilskih enot. Gasilci so posredovali v sedmih primerih zaradi podrtih dreves in v šestih primerih zaradi razkritih streh. Med drugim je veter poškodoval streho planinskega doma na Mrzlici, občina Žalec in razkril streho Srednje tehnične šole v Trbovljah. Ponekod je bila motena tudi oskrba z električno energijo.

 

Snežni plazovi

Izpostava Kranj

Ob 9.20 se je na območju Zelenice, občina Tržič, sprožil snežni plaz. Reševalci postaje Gorske reševalne službe (GRS) Tržič ter helikopter Slovenske vojske z združeno dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) so zaradi možnosti, da je plaz zasul turnega smučarja, opravili pregled plazovine. Ugotovili so, da v plazovini ni zasute osebe. Pregledana sta bila Šentanski plaz in plaz izpod Plota.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 14.55 je pri Domu v Tamarju, občina Kranjska Gora, planinec padel v nezavest. Reševalci postaje GRS Rateče so obolelega planinca s terenskim vozilom prepeljali do mesta, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.12 so na Celjski cesti v Velenju trčila tri osebna vozila. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posipali razlite motorne tekočine, odstranili vozila s ceste in nudili pomoč policiji. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 16.20 sta v križišču Čopove in Ljubljanske ceste v Celju trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih ter z vpojnim sredstvom posipali razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.32 sta na ljubljanski južni obvoznici na uvozu iz Viča proti Gorenjski trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci Gasilske Brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka ter pregledali vozili. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 13.47 sta na parkirišču na Savski cesti v Domžalah trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka. Poškodovan ni bil nihče.

Ob 15.34 se je na Verdu, občina Vrhnika, voznik z osebnim vozilom prevrnil na streho. Pred prihodom gasilcev so mimoidoči vozilo postavili na kolesa. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator vozila in cestišče posuli z absorbentom. V nesreči je bila ena oseba lažje poškodovana.

Ob 19.29 je v naselju Videm, občina Dobrepolje, voznik z osebnim vozilom trčil v obcestni zid stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ribnica, Videm in Zdenska vas so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine ter skupaj z reševalci NMP Ribnica udeleženega voznika in sopotnika pregledali na kraju. Poškodovan ni bil nihče. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 22.39 sta na regionalni cesti Ortnek–Žlebič, občina Ribnica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ribnica ter jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 10.28 sta na Mariborski cesti v občini Benedikt trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Gornja Radgona in Benedikt so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter reševalcem NMP Lenart pomagali pri oskrbi in prenosu ponesrečenca.

Ob 20.25 sta v Zgornjem Dupleku, občina Duplek, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanima osebama, odklopili akumulatorja na vozilih in vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.52 je v bližini Zatolmina, občina Tolmin, osebno vozilo zbilo pešca. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v Splošno bolnico (SB) Šempeter pri Gorici.

Ob 22.24 je na regionalni cesti Vipava–Podnanos, občina Vipava, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se obrnilo na streho. Gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah, odklopili akumulator in nudili pomoč delavcem avtovleke pri postavitvi vozila na kolesa. Lažje poškodovano voznico sta starša odpeljala na pregled v Zdravstveni dom (ZD) Ajdovščina.

Izpostava Postojna

Ob 19.17 je na Partizanski cesti v Sežani, na prehodu za pešce, osebno vozilo zbilo pešca. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo ter policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Izola.

Ob 19.52 sta na cesti Jelšane–Ilirska Bistrica, pri odcepu za Veliko Brdo, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica. V prometni nesreči sta se lažje poškodovali dve osebi, ki sta bili prepeljani v ZD Ilirska Bistrica.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.05 so se v Lastinah v občini Rogaška Slatina vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so očistili dimnik in pregledali okolico dimnika ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 16.28 se je v stanovanjskem objektu na Sorški cesti v Škofji Loki kadilo iz elektro napeljav. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so na kraju ugotovili, da gre za dimniški požar. Gasilci so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo, pregledali okolico s termovizijsko kamero in odsvetovali uporabo dimniške tuljave do dimnikarskega pregleda. O požaru so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 12.45 je v Staršah prišlo do požara v kuhinji enostanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Starše so požar pogasili in prezračili prostore. S termovizijsko kamero so preventivno pregledali objekt in izgorele dele kuhinje prenesli na prosto.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.43 so se v naselju Govejk, občina Idrija, v dimniku stanovanjske hiše vnele saje. Gasilci PGD Ledine so tleče saje pogasili in počistili ter lastniku svetovali, da dimnik dokončno očisti in pregleda dimnikar.

Izpostava Ptuj

Ob 22.44 je v naselju Podlože, občina Majšperk, v kletnih prostorih stanovanjske hiše prišlo do eksplozije peči in požara. Gasilci PGD Medvedce in Majšperk so ogenj pogasili ter pregledali ostale prostore in okolico.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.25 se je v gozdu nad ulico Cesta Hermana Debelaka v Hrastniku podrl elektro drog, zaradi česar sta zagorela elektro vodnik in podrastje. Ogenj so pogasili gasilci PGD Hrastnik. O dogodku je bilo obveščeno podjetje Elektro Ljubljana in policisti Policijske postaje (PP) Trbovlje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 14.18 je na Dolinski cesti v Kopru gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so pogasili požar, ki je uničil vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 14.07 sta na Poljanski cesti v Škofji Loki gorela živa meja in kompostnik. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so pogasili živo mejo na dolžini okoli 10 metrov in kompostnik.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.03 so v naselju Hudeje, občina Trebnje, na deponiji komunalnih odpadkov Globoko gorele smeti na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Pred prihodom gasilcev so delavci Komunale Trebnje z delovnim strojem prekopali smeti in požar pričeli gasiti, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Trebnje in Račje selo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 17.13 so na Trgu svobode v Tržiču gasilci PGD Tržič pogasili gorečo vsebino zabojnika za smeti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.24 je v mestnem parku Borov gozdiček v Novi Gorici zagorel smetnjak. Gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica sta opravila le pregled požarišča, ker so požar pogasili mimoidoči.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 8.13 se je na Deteljici v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, med objekti vonjal plin. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka in z detektorjem nevarnih snovi pregledali območje ter ugotovili izvor uhajanja plina. Gasilci so prezračili prostor, v katerem je bila nevarna snov. O dogodku so bili obveščeni policisti PU Kranj.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 23.52 se je na bencinskem servisu na Mirnopeški cesti v Novem mestu razlilo plinsko olje. Gasilci GRC Novo mesto so počistili onesnaženo površino na površini okoli pet kvadratnih metrov in madež v dolžini 100-ih metrov po Mirnopeški cesti.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 13.33 so v naselju Pivola v občini Hoče - Slivnica pri delu na vrtu naleteli na obojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije sta odstranila topovsko granato in jo prepeljala v skladišče do uničenja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.43 so v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, pri zemeljskih delih naleteli na ubojno sredstvo.

Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in spravila na varno do uničenja topovski vžigalnik, kalibra 100 mm, avstrijskega izvora in 34 kosov streliva za pehoto italijanskega izvora vse iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 17.18 je v večstanovanjskem objektu v Valjavčevi ulici v Kranju voda tekla iz zgornjega stanovanja v spodnje. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in preprečili iztekanje vode. Na kraju dogodka so bili prisotni policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.59 so ob Vodnikovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili steklo in okensko krilo v prvem nadstropju zapuščene stanovanjske hiše, ki je ogrožalo mimoidoče pešce in kolesarje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.43 so gasilci KGZ Ravne s strehe pošte na Ravnah na Koroškem odstranili večje kose ledu, ki so predstavljali nevarnost za pešce.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/