Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Nadaljnje stopnjevanje konfliktov in napetosti ne prinaša zmagovalcev, temveč zgolj poražence

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil neformalnega zasedanje Evropskega sveta v Bruslju, kjer je skupaj z evropskimi voditelji in voditeljicami razpravljal o trenutnem stanju v Ukrajini in odnosih z Rusijo ter o zaostrenih varnostnih razmerah zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini.

Po srečanju je v izjavi za medije dejal, da je na današnjem zasedanju šlo predvsem za izmenjavo informacij, predvsem tistih, ki so bili bolj aktivni v diplomaciji pomiritve v zadnjih tednih." Za nekatere to niti ni bilo kaj veliko novega, ker so si informacije izmenjavali sproti. Splošno mnenje pa je, da se spremlja situacija in reagira na osnovi principov, na podlagi katerih delujemo v EU in na podlagi vseh zavez, ki so jih posamične strani sprejele doslej," je povedal predsednik vlade.

Glede uvedbe sankcij je predsednik vlade dejal, da je Evropska komisija danes evropske voditelje obvestila, da se pripravlja na uvedbo sankcij, da gre tu tudi za širše konzultacije z drugimi dejavniki izven EU, in to ne samo z ZDA, da pa je vse odvisno od razvoja dogodkov. "Slovenija v celoti podpira napore EU za de-eskalacijo. Obžalujem, da je gospod Putin velikokrat korak naprej v teh preigravanjih in da je mogoče šele v zadnjih tednih prišlo do velike enotnosti Zahoda, tako da bo to v prihodnje bistveno težje," je dejal premier in dodal, da tudi Vladimirju Putinu vsako zaostrovanje ne koristi.

"Razmere so vsak dan drugačne, hkrati pa so že nekaj let, paradoksno, povsem iste. V pogovorih, ki sem jih imel s predstavniki ukrajinskih oblasti, so mi povedali, da se v zadnjem času ni zgodilo nič dramatičnega in da se s tem, kar se sedaj dogaja in je pod žarometi svetovne javnosti, oni srečujejo vse od zasedbe Krima naprej ter da to, da Rusija umakne svoje sile nekaj kilometrov levo ali desno, nič ne pomeni, ker se lahko to čez noč spremeni," je povedal predsednik vlade in dodal, da se tu igra na dolgoročno izčrpavanje Ukrajine. "To je po mojem tudi osnovi cilj Kremlja. Ukrajina je začela svojo samostojno pot s prebivalstvom preko 50 milijonov, danes so na 38 milijonov. Razvojne perspektive Ukrajine se drastično poslabšujejo. Napetosti v zadnjih tednih so rezultirale v velikem begu kapitala iz Ukrajine. Ukrajina potrebuje investicije in nova delovna mesta, žal pa je kapital šel v obratno smer. V ozadju vsega tega, kar se dogaja s pritiski iz strani Kremlja, je oslabitev Ukrajine in na koncu tudi izbris Ukrajine kot suverene, samostojne države," je opisal predsednik vlade. Po njegovem mnenju je v strateškem interesu EU, da Ukrajina ostane suverena in samostojna država. "Na usodi Ukrajine se bije bitka za Evropo," je poudaril predsednik vlade.

V povezavi s sankcijami je predsednik vlade še dejal, da se zaenkrat omenjajo sankcije na področju tehnologije, na področjih, ki so na nek način strateškega pomena, ko gre za dvojno rabo, torej za vojaško uporabo določene tehnologije. "Velika večina slovenske trgovinske menjave z Rusko federacijo ni iz tega polja. Če pa bo prišlo do nadaljnjega zaostrovanja, bomo vsi utrpeli izgubo in bomo vsi poraženci," je dejal predsednik vlade in dodal, da je prav zato Slovenija "močno na strani tistih, ki si prizadevamo za to, da se napetosti zmanjša in da se išče mirne rešitve za odprta vprašanja."

"Varnost je pomembna tema in o varnosti govorimo ves čas, kar pa res potrebujemo, pa je več dejanj. V preteklih tednih smo videli veliko dejanj in naporov in zdi se mi, da tokrat prvič prihaja na površje prava moč Evropske unije. Vseh 27 držav članic okoli reševanje tega vprašanja ni povsem enotnih okoli, vendar pa smo enotni bolj kot kdaj koli prej v nedavni zgodovini," je še povedal predsednik vlade.

Na vprašanje, ali bi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu dejal, naj se ne sooča z Evropsko unijo, ker ga bo to precej stalo, pa je predsednik vlade Janez Janša dejal, da sam ne bi izbral tako grobih besed, bi pa izpostavil, da "nadaljnje stopnjevanje konfliktov in napetosti ne prinaša zmagovalcev, temveč zgolj poražence."

Predsednik vlade Janez Janša na neformalnem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju

Predsednik vlade Janez Janša na neformalnem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 3