Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin z obrambnim sekretarjem Združenih držav Amerike Austinom

Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se je ob robu zasedanja obrambnih ministrov v Bruslju danes ločeno srečal z obrambnim sekretarjem Združenih držav Amerike Lloydom J. Austinom.

Sogovornika sta se pogovarjala o situaciji v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu, sodelovanju na področju modernizacije in vlaganjih v Slovensko vojsko.

Minister Matej Tonin je ob začetku pogovora z obrambnim sekretarjem Austinom opozoril na pomen zaostrovanja razmer na Zahodnem Balkanu. »Ob napetostih v Ukrajini je Zahodni Balkan nekoliko v senci, vendar ne smemo pozabiti na situacijo tam,« je povedal Tonin in poudaril angažiranost Slovenije pri ohranjanju stabilnosti v regiji. Minister Tonin je obrambnemu sekretarju Austinu izrazil tudi slovenski interes, da bi pri zagotavljanju varnosti na Zahodnem Balkanu še intenzivneje sodelovali tudi z Združenimi državami Amerike.

V nadaljevanju sta se Tonin in Austin pogovarjala tudi o modernizaciji Slovenske vojske in možnostih sodelovanja z Združenimi državami Amerike – še zlasti pri vzdrževanju opreme, ki jo v uporabo uvaja Slovenija in druge zaveznice v regiji. »Takšen pristop bi bil za vse cenejši in bi omogočal izmenjavo izkušenj pri implementaciji in uporabi opreme,« dodaja Tonin. Slovenija in Združene države Amerike že sodelujejo tudi pri skupnih usposabljanjih in vajah, kar pomeni dodano vrednost v medsebojnem sodelovanju.

Ob koncu pogovora je obrambni sekretar Austin Sloveniji in ministru Toninu osebno izrazil priznanje za napredek na področju krepitve obrambnih izdatkov in modernizacije.

Minister in sekretar stojita drug ob drugem pred začetkom pogovorov

Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin se je ob robu zasedanja obrambnih ministrov v Bruslju danes ločeno srečal z obrambnim sekretarjem Združenih držav Amerike Lloydom J. Austinom | Avtor: Monika Sušanj